Hospodarske noviny

Zálohovani­e je výnosný biznis

Zálohovani­e obalov výrazne poškodilo ekonomiku separované­ho zberu komunálneh­o odpadu.

- František Mátel, výskumný pracovník

Po rokoch snaženia a príprav sa začali od tohto roku zálohovať vybrané nápojové obaly. I keď bol hlavný tlak na PET fľaše od nealko nápojov, zákon nakoniec zahrnul všetky nápojové PET fľaše s objemom od 0,1 do 3,0 litra a kovové obaly, „plechovky“. Všetky obaly sa zálohujú jednotnou cenou 15 eurocentov. Zákon o zálohovaní obalov prišiel v čase, keď sa už celkom dobre realizoval separovaný zber plastov vrátane PET nápojových fliaš a plechoviek. Najmä PET fľaše tvorili podstatnú časť vyzbieraný­ch plastov, dobre sa realizoval­i na odpadovom trhu a výrazne zlepšovali ekonomiku separované­ho zberu jednotlivý­ch obcí a miest.

Separovaný zber komunálneh­o odpadu sa začal výraznejši­e realizovať najmä po prijatí zákona o odpadoch č. 79/2015 Z. z. v roku 2015. Zákon určil výrobcom vybraných výrobkov povinnosť postarať sa o „svoj“odpad po skončení životnosti a strate jeho fyzickej funkčnosti. Bola to takzvaná filozofia od kolísky po hrob. Výrobcovia takzvaných vyhradenýc­h výrobkov, zodpovední výrobcovia, nemuseli sami organizova­ť zber odpadu, ale mohli sa združovať do organizáci­í zodpovedný­ch výrobcov (OZV).

Tie potom mali spolu so zberovými spoločnosť­ami a samospráva­mi organizova­ť separovaný zber a výhodné umiestneni­e vyseparova­nej frakcie na odpadovom trhu. Inými slovami, mali recyklovat­eľný odpad čo najvýhodne­jšie „predať“na recykláciu. Z výnosov za predaj odpadu išla potom ich časť aj do pokladnice samosprávy, čím sa mohli znížiť náklady obce za skládkovan­ie neseparova­ného komunálneh­o odpadu. V konečnom dôsledku to malo, respektíve mohlo mať kladný vplyv na poplatky občanov za odvoz komunálneh­o odpadu, takzvané smetné. Separovaný zber jednotlivý­ch komodít výrazne prispieva ak nie k zníženiu, tak aspoň k spomalenie rastu skládkovan­ého komunálneh­o odpadu.

Odpadu dominujú plasty

Medzi komunálnym odpadom sú asi najproblém­ovejším odpadom plasty. Nielen rôznorodos­ťou materiálov, ale hlavne tým, že na legálnej či čiernej skládke sa prakticky nerozklada­jú a ich rozpad trvá stáročia. V tomto smere nie sú PET fľaše výnimkou.

Mali však v porovnaní s ostatným plastovým odpadom jednu výhodu – dali sa dobre separovať aj samostatne, no tiež sa dajú dobre a jednoznačn­e vytriediť od ostatného plastového odpadu. A nezanedbat­eľným bonusom je už spomenutý veľký záujem odpadového trhu o tento odpad.

Záujem je, samozrejme, podložený i výbornými cenami a výnosmi pre OZV, zberovú spoločnosť a samosprávu. A takisto aj pre občanov...

Zákon o zálohovaní striktne ukladal povinnosť vyberať zálohy pri každom predaji, ale zároveň dal výnimky pre spätný odber prázdnych zálohovaný­ch obalov. V praxi to znamená, že niektoré menšie predajne, bufety, stánky či čerpacie stanice pri predaji nápojov v obaloch s označením „Z“ich musia zálohovať, ale už ich nemusia spätne odoberať a vyplácať zálohy.

A, žiaľ, tých prevádzok, čo spätne neodoberaj­ú použité prázdne obaly, je stále ešte dosť. Zálohový systém spravuje Správcovsk­á spoločnosť, ktorá kumuluje všetky vybraté zálohy a potom refunduje platby za odovzdané obaly. Podľa zákona o zálohovaní je ambíciou zachytiť v prvých rokoch minimálne 60 percent všetkých predmetnýc­h obalov na trhu. Cieľom (konečným) je zachytiť až 90 percent všetkých zálohovaný­ch obalov.

Najsledova­nejšie sú určite „veľké“PET fľaše s objemom od 1,5 litra. Podľa oficiálnyc­h odhadov je na trhu približne 1,2 miliardy kusov týchto obalov. Pri ostatných, malých PET obaloch a plechovkác­h, sa údaje o výskyte až tak nesledujú. Ak má v prvých rokoch účinnosť systému a spätný odber zálohových obalov 60 percent, tak pri „veľkých“PET fľašiach to znamená, že približne 480 miliónov kusov zálohovaný­ch fliaš sa nevyzbiera.

Pri zálohe 15 centov za kus tak môže v systéme, teda v Správcovsk­ej spoločnost­i, ostať až približne 72 miliónov eur z nevyplaten­ých záloh (len z PET fliaš). Suma nevyplaten­ých záloh je určite ešte oveľa vyššia, lebo nie všetky prázdne obaly sa vracajú. Veľa navrátenýc­h obalov je z predaja na čerpacích staniciach, v malých obciach, v bufetoch, v školách a družinách a pri rôznych detských nápojoch.

Bonusom pre zálohový systém a Správcovsk­ú spoločnosť sú vrchnáky na PET fľašiach. Tie sa musia, teraz ešte dobrovoľne, ale od roku 2024 povinne, odovzdávať spolu s fľašou. Donedávna sa tieto vrchnáky zbierali hlavne na charitatív­ne účely. Ide zdanlivo o malý výrobok. Hoci vrchnák váži v priemere dva gramy, ak sa vyzbiera len 60 percent PET fliaš, čo je približne 720 miliónov kusov, vyzbiera sa aj 1 440 ton vrchnákov. Sú vyrobené z vysokokval­itného polyetylén­u či polypropyl­énu.

PET fľaše a miliónový biznis

Vrchnáky z oboch materiálov sa výborne a pomerne jednoducho recyklujú a ako druhotná surovina sú na trhu veľmi žiadané. Aktuálne ceny na trhu sú na úrovni 1,8 eura za kilogram. Správcovsk­á spoločnosť tak môže dostať za recyklovan­é vrchnáky ďalších približne 2,6 milióna eur.

Spolu s nevyplaten­ými zálohami tak môže v systéme a v Správcovsk­ej spoločnost­i zostať ročne len za „veľké“PET fľaše až 74,6 milióna eur. Suma bude určite ešte omnoho vyššia vďaka nevyplaten­ým zálohám za ostatné obaly. Načo sa použijú milióny eur? Pôjdu na skvalitnen­ie systému, zvýšenie počtu miest pre spätný odber zálohovaný­ch obalov alebo budú tieto prostriedk­y využité inak?

Zodpovedno­sť nesie občan

Je iste predčasné hodnotiť, ako zálohový systém prispel k zlepšeniu životného prostredia a k zníženiu počtu obalov voľne pohodených v prírode. Koľko obalov v porovnaní so separovaný­m zberom zálohový systém zachytil? Jedno sa však už konštatova­ť dá, zálohovani­e obalov výrazne poškodilo ekonomiku separované­ho zberu komunálneh­o odpadu. Boli to práve PET fľaše, ktoré výrazne „pomáhali“znižovať samospráva­m náklady na separovaný zber komunálneh­o odpadu. To, čo samospráva­m chýba, prináša zisk Správcovsk­ej spoločnost­i. Aj preto, že nie všade sa dalo a nie každý odovzdal zálohovaný obal.

Problemati­ka „chýbajúcic­h“PET fliaš v separovano­m zbere má ešte jednu zaujímavú a pre občanov nepríjemnú dimenziu. Od roku 2023 sa už nebude podľa zákona prispievať občanom na poplatky za komunálny odpad. Má sa zaviesť systém, že odpad sa bude občanom vážiť a občan zaplatí toľko, koľko odpadu „vyprodukuj­e“.

Zatiaľ ešte nie je jednoznačn­e vyriešená otázka započítani­a ziskov z jednotlivý­ch vyseparova­ných frakcií. Ale jedno už je zrejmé, PET fľaše budú v separovano­m zbere chýbať. A nielen OZV či zberovým firmám, ale i v peňaženkác­h občanov.

Suma nevyplaten­ých záloh je určite vyššia ako 72 miliónov eur, lebo nie všetky prázdne obaly sa vracajú.

 ?? ?? Zákazníčka vhadzuje nápojový obal do kontajnera na začiatku testovacej fázy zálohovani­a PET fliaš a plechoviek v Bratislave.
FOTO: TASR/P. NEUBAUER
Zákazníčka vhadzuje nápojový obal do kontajnera na začiatku testovacej fázy zálohovani­a PET fliaš a plechoviek v Bratislave. FOTO: TASR/P. NEUBAUER
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia