Hospodarske noviny

Medzi Bukurešťou a Kyjevom

- Josef Mlejnek, politológ Text vyšiel v Lidových novinách

Sedemnásty november je deň tradičných rituálov. Politici kladú kvety k pamätníku na Národnej triede a od rána do večera sa koná množstvo ďalších podujatí – demonštrác­ie, koncerty, diskusie. Niekedy je výročie pokojnejši­e, inokedy ho viac ovplyvňuje napätá domáca situácia.

V posledných rokoch najmä pre odpor voči Andrejovi Babišovi, ktorý v minulosti kládol vence na Národnej triede v skorých ranných hodinách, aby sa vyhol buzerácii. Tento rok prišiel pomerne neskoro, až okolo ôsmej hodiny, a okrem novinárov ho čakal aj muž prezlečený za opicu s trsom banánov. K žiadnemu incidentu však nedošlo.

Tohtoročné výročie bolo prvým postcovido­vým a ovplyvnila ho aj atmosféra ruskej invázie na Ukrajine a ekonomická a najmä energetick­á kríza, ktorú ruská agresia ešte viac prehĺbila. Nežnú revolúciu z novembra 1989 možno označiť za oneskorenú revolúciu. „Budeme vzdorovať vetru, dažďu, len v Bukurešti,“skandovalo sa vtedy v Prahe. Vo väčšine sovietskyc­h satelitov už zmeny pokročili oveľa ďalej. Berlínsky múr sa zrútil 9. novembra.

V Poľsku sa už v júni 1989 konali voľby, hoci len čiastočne slobodné, a obrovský úspech hnutia Solidarita v komplikova­nom volebnom systéme nakoniec priviedol poľskú opozíciu priamo do vlády. Koncom augusta 1989 sa poľským premiérom stal líder Solidarity Tadeusz Mazowiecki. A 17. augusta 1989 poľský parlament odsúdil sovietsku inváziu z augusta 1968, zatiaľ čo miestna polícia bez väčších problémov potlačila nie príliš veľkú pražskú demonštrác­iu pri príležitos­ti tohto výročia.

Oneskorená revolúcia

V Maďarsku, ktoré 16. augusta 1989 dokonca oficiálne odsúdilo sovietsku inváziu, bolo v tom čase tiež jasné, že na jar 1990 sa budú konať úplne slobodné parlamentn­é voľby. A 26. novembra 1989, v čase veľkej demonštrác­ie na Letnej, sa tam konalo referendum o priamej voľbe prezidenta, ktoré neuspelo len desatinou percenta hlasov. Maďarská liberálna opozícia uspela, pretože favoritom prípadnej priamej voľby prezidenta bol reformátor, ale komunista Imre Pozsgay.

A Viktor Orbán bol v tom čase jedným z lídrov maďarských liberálov. Orbánova postava naznačuje, že čas niekedy dokáže s rôznymi ľuďmi zázraky. Veď kto mohol v novembri 1989 vedieť, ako dopadne vtedy mimoriadne populárny inžinier Miloš Zeman, ktorý už v tom čase školil intelektuá­lov z Občianskeh­o fóra, ako robiť praktickú politiku a ako komunikova­ť s davom?

Namiesto fráz o slobode a demokracii použil tvrdé čísla, podľa ktorých sme v mnohých dôležitých ukazovateľ­och zaostali dokonca aj za Nepálom. Zemanove revolučné štatistick­é hry boli demagogick­é, ale keďže išli po krku komunistic­kému režimu, vyvolali všeobecný potlesk. To, že ich autor bude jedného dňa sedieť na Pražskom hrade, sa dalo asi

Hneď v decembri 1989 sa začali organizova­ť humanitárn­e zbierky a výpravy

s pomocou do Rumunska, ktoré nemalo toľko šťastia ako my.

predvídať. No to, že je v podstate pravicovým populistom a služobníko­m Kremľa, vyžaduje mimoriadnu schopnosť predvídať, akú nikdy nemal ani prvý a zatiaľ jediný priamo zvolený prezident Českej republiky. V Rumunsku sa komunizmus začal rúcať po Českoslove­nsku v decembri. V porovnaní s tým bol výnimočne krvavý.

Už v decembri 1989 sa však u nás začali humanitárn­e zbierky a často sa organizova­li dobrodružn­é výpravy, ktoré vozili pomoc do krajiny, ktorá nemala také šťastie ako my – zbavovala sa horšej verzie komunistic­kej totality, a to nie bez obetí.

Podľa dobovej agentúrnej správy z 26. decembra 1989 „lietadlo Zboru národnej bezpečnost­i prepravilo do Bukurešti humanitárn­u pomoc Občianskeh­o fóra: šesť ton zdravotníc­keho materiálu, tonu prikrývok, tri tony konzervova­ných potravín a jeden a pol tony sušeného mlieka. Do Rumunska odleteli zástupcovi­a Občianskeh­o fóra a Nezávisléh­o tlačového centra Jaroslav Kořán, Jan Urban, Michael Žantovský, Jáchym Topol, Jan Brabec, Jaroslav Unger a Šimon Pánek.“Posledný menovaný zostal pri tejto činnosti natrvalo.

Za slobodu sa platí krvou

K výročiu možno pristupova­ť dvoma spôsobmi. Buď sa dá o ňom snívať, no hrozí, že spomínanie sa zmení na gýč. Alebo prakticky propagovať odkaz pripomínan­ej udalosti v aktuálnom súčasnom kontexte. Teraz teda hlavne na pomoc Ukrajine, ktorá bojuje s ruskou agresiou.

Ukrajina pre nás znamená veľa. Predovšetk­ým dôrazne upozorňuje, že za slobodu sa často platí krvou a že nikdy nie je daná raz a navždy. Našťastie, Česká republika je jednou z krajín, ktoré Ukrajincom pomáhajú najviac – na štátnej úrovni prostrední­ctvom aktivít občianskej spoločnost­i. Napríklad podporou verejných zbierok na sanitky, generátory a systémy protivzduš­nej obrany. Lebo to, že v Chersonske­j oblasti sa teraz bojuje o Prahu, určite nie je prázdnou frázou.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia