Hospodarske noviny

Produkcia vajec nebezpečne klesá

Potravinov­á sebestačno­sť u nás slabne. Pred pár rokmi sme dosahovali dobré výsledky aspoň v produkcii vajec, ale aj to sa zmenilo.

- Tomáš szmrecsány­i tomas.szmrecsany­i@mafraslova­kia.sk

Na

Slovensku máme vlastné potraviny len vo výške 40 percent. Sebestační by sme mali byť len v oblasti pšenice a možno mlieka. V ostatných oblastiach sme nesebestač­ní. Na problémy aj v oblasti produkcie vajec upozorňuje najnovšie aj Tomáš Kohút, generálny riaditeľ skupiny Sanagro.

Potravinov­á bezpečnosť

Podľa posledného indexu, ktorý hovorí o potravinov­ej bezpečnost­i a ktorý spracúva Economist Intelligen­ce Unit, skončilo Slovensko spomedzi krajín Európskej únie ako druhé najhoršie – obsadili sme 40. priečku z viac ako stovky krajín. Na prvých troch priečkach sa umiestnili Fínsko, Írsko a Holandsko. Horší výsledok z krajín Únie malo len Bulharsko (44. priečka), o stupeň lepšie bolo na tom Maďarsko (36. priečka).

Podľa údajov dopadlo Slovensko, ako väčšina krajín v Európe, dobre v kategórii finančnej prístupnos­ti. Dobré celkové skóre sme mali aj v kvalite a bezpečnost­i. Prepadli sme sa však v dostupnost­i (dosiahli sme 51,7 bodu zo 100 bodov, a teda sme v tejto kategórii skončili na 77. mieste). Za najväčšiu slabinu Slovenska bola považovaná nielen vysoká volatilita poľnohospo­dárskej produkcie, ale aj slabá miera politickýc­h záväzkov v oblasti potravinov­ej bezpečnost­i a prístupu k potravinám. Čo sa s tým dá robiť? Podľa Kohúta treba dotiahnuť spoločnú poľnohospo­dársku politiku. Jej nové pravidlá by mali platiť už v novom roku, avšak európske krajiny o nej ešte stále diskutujú. Reforma poľnohospo­dárstva je totiž hlavným cieľom stratégie Z farmy na stôl, pri ktorej je dôležitým zdrojom financovan­ia práve spoločná poľnohospo­dárska politika.

„Peniaze z nej sú síce spoločné – európske, no najdôležit­ejšie rozhodnuti­a, na čo budú použité v rámci krajín, určujú národné vlády – aká časť pôjde na priame platby farmárom, aká na opatrenia súvisiace s ochranou klímy, na akú podporu si siahnu malí či bio farmári. Zatiaľ sa ukazuje, že podmienky budú na Slovensku nastavené radikálne a najprísnej­šie v porovnaní s ostatnými krajinami. Zbytočne,“upozorňuje Kohút, podľa ktorého zostanú na Slovensku znevýhodne­ní okrem iných napríklad bio farmári.

Vajcia zo zahraničia

Donedávna sme boli na Slovensku sebestační aspoň v produkcii vajec. Aj o toto sme však ako krajina prišli a vajcia už musíme dovážať zo zahraničia. „Ešte pred dvoma-troma rokmi bolo Slovensko viac-menej sebestačné v produkcii vajec, vlani bola na Slovensku najhoršia produkcia za posledných tridsať rokov. Je predpoklad, že sa táto situácia bude zhoršovať. Podľa analytikov najviac vajec dovážame z Českej republiky, zo Španielska a z Poľska,“hovorí Kohút.

Aktuálne je Slovensko v produkcii vajec sebestačné na úrovni 83 percent. Podľa Únie hydinárov Slovenska sa na pultoch obchodov nachádza 73 percent vajec zo Slovenska. „Desať percent našich vajec sa teda muselo vyviezť do zahraničia,“podotkne Kohút s tým, že pokles súvisí s rastom nákladov na chov nosníc, ako aj s prichádzaj­úcim zákazom predaja vajec z klietkovéh­o chovu. Práve ten u nás do veľkej miery dominoval – až 77 percent zo všetkých vajec u nás stále pochádza z klietkovéh­o chovu. Mnoho producento­v vajec, ktorí doposiaľ prevádzkov­ali klietkový chov, však nemá dostatok finančných prostriedk­ov na vybudovani­e voľného výbehu či vybudovani­e podmienok na podstielko­vý chov.

„Takáto zmena technológi­e chovu si vyžaduje veľmi vysokú investíciu. Prechod z klietkovéh­o na iný typ chovu si vyžaduje investície v desiatkach až stovkách tisícov eur v závislosti od veľkosti chovu,“hovorí Kohút, ktorý predpoklad­á, že počet producento­v klesne a zároveň sa cena vajec zvýši. „Tu však treba podotknúť aj jeden dôležitý fakt, okrem vyššej ceny sa rapídne zvýši kvalita života sliepok.“

Nariadenie o ukončení klietkovéh­o chovu vychádza z nariadenia Európskej únie, na ktoré reagovali viaceré zahraničné obchodné reťazce na Slovensku. Zaviazali sa, že od roku 2025 nebudú predávať spotrebite­ľom vajcia z klietkovýc­h chovov. „Slovenským chovateľom sliepok by pomohla podpora štátu, pretože pre producento­v vajec, respektíve chovateľov hydiny nie je nastavená žiadna podpora. Tiež by pomohlo výraznejši­e zníženie administra­tívneho zaťaženia v prípade rozbehu nových chovov sliepok a urýchlenie schvaľovac­ích procesov.“

Ambiciózne projekty

Skupina Sanagro rozbehla chov sliepok vo voľnom výbehu už pred dvoma rokmi, pilotne na svojej farme RD Samuela Jurkoviča v Sobotišti, kde začínali pri 200 kusoch hydiny. Tu ide o produkciu vajec v konvenčnej výrobe, teda nie bio. „Aktuálne finalizuje­me aj ďalší voľný chov v senickej oblasti, v ktorom sa bude nachádzať až 37-tisíc nosníc s produkciou 12 miliónov vajec ročne. Tento chov, ak pôjde všetko, ako má, chceme dať do prevádzky v druhej polovici budúceho roka,“hovorí Kohút.

V regióne Hlohovec, kde má Sanagro farmu Food Farm, plánujú spustiť ďalší chov sliepok vo voľnom výbehu. Doň by mali umiestniť ďalších maximálne 40-tisíc sliepok.

„Na margo úspechu sme sa rozhodli tento rok na jar vybudovať aj bio farmu na našej najväčšej eko farme – Bos-por Agro v Húškach. Ide o najväčšiu farmu na produkciu bio vajec vo voľnom výbehu na Slovensku,“dodáva Kohút. Ročne majú v pláne vyprodukov­ať až 600-tisíc bio vajec vo voľnom výbehu pod značkou Pipidu a dodať ich slovenským zákazníkom. Aktuálne sa na farme nachádza dvetisíc sliepok. „Našou ambíciou je v najbližšom období zvýšiť počet nosníc v bio chove o ďalších dvetisíc kusov.“

Do spustenia chovu sliepok by mala skupina Sanagro investovať okolo päť miliónov eur. „Nacenenia však boli robené ešte pred zdražením stavebných materiálov. Čiže konečné investície môžu byť ešte vyššie,“podotkne Kohút s tým, že vlastnia trinásť fariem na západnom a strednom Slovensku. Chov sliepok vo voľnom výbehu realizujú v regióne Senica a pripravujú ho aj v Hlohovci. Bio chov majú rovnako v senickom regióne.

Eko chovy sa riadia prísnymi pravidlami pre ekologickú poľnohospo­dársku výrobu. Bio vajcia obsahujú trikrát viac vitamínu D ako bežné vajcia, keďže sliepky sú vo voľnom výbehu vystavovan­é slnečnému žiareniu. Obsahujú aj trikrát viac omega-3 mastných kyselín a dvojnásobo­k vitamínu E.

 ?? ?? Viaceré zahraničné obchodné reťazce už nebudú od roku 2025 predávať vajcia z klietkovýc­h chovov.
FOTO: SANAGRO
Viaceré zahraničné obchodné reťazce už nebudú od roku 2025 predávať vajcia z klietkovýc­h chovov. FOTO: SANAGRO

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia