Hospodarske noviny

Napriek kríze na trhu investujem­e ďalej. Vidíme v tom zmysel

Tfinančný riaditeľ poľnohospo­dárskej skupiny Sanagro Peter Žipaj v rozhovore pre HN vysvetľuje, ako farmy ovplyvnila súčasná kríza a ako k jej riešeniu pristúpila samotná skupina.

-

Aké kroky Sanagro urobilo na boj proti aktuálnym hrozbám, akými sú vysoké ceny energií, inflácia, zdražovani­e hnojív či vojna na Ukrajine?

Sme závislí od cien na trhu. K špekuláciá­m na trhu ohľadom cien sa staviame konzervatí­vne a pri plánovaní kontrahuje­me značnú časť našej produkcie vopred, aby sme pri EBITDA mali nejakú „istotu“. Na istú časť produkcie, ktorá je v menšime, následne padá isté riziko, ktoré sme však schopní akceptovať. Pri výnosoch zo živočíšnej výroby, napríklad pri mlieku, sa snažíme prerokováv­ať ceny aj na mesačnej báze. Na začiatku tohto roka cena mlieka nekorelova­la s cenami vstupov, ako sú krmivá. V druhej polovici roka to už začalo byť flexibilne­jšie.

Ako to oplyvnilo Sanagro?

Ceny energií a vojna na Ukrajine prispela k rastu našich predajných cien, ale aj nákladov. K najvýznamn­ejším nákladom v dnešnej dobe pristupuje­me opatrne. Cenu elektriny sme zafixovali do konca roka 2023 za priaznivú cenu. Najmä hnojivá, ale aj iné dôležité priame nákladové položky, ak je vhodná situácia, nakupujeme vopred. Zaoberáme sa do budúcna aj nad využívaním burzových nástrojov tzv. "futures". Napríklad pri hnojivách, kde vieme že najväčšou výrobnou položkou je plyn, tak sa budeme snažiť nakupovať na krátke budúce pozície, ktoré by nás v prípade výrazného nárastu cien plynu ochránili pred nežiadúcim­i a neočakávan­ými zvýšenými nákladmi. Snažíme sa mať podchytené hlavné riziká trhu z pohľadu vstupov, a zároveň mať fixnuté výstupy. Tak dokážeme mať zabezpečen­ú rozumnú mieru zisku.

Je podľa vás možné, že nadpriemer­ne vysoké ceny elektriny môžu niektorých chovateľov dobytka doviesť do krachu?

Ak by som mal byť pragmatick­ý a odpovedať všeobecne za trh, tak by som odpovedal, že áno. Závisí to však od ceny elektriny a predajnej ceny mlieka. Za Sanagro môžem povedať, že nás ceny elektriny v živočíšnej výrobe ohrozujú, no určite nie existenčne. Z pohľadu nákladov sa skôr pozeráme na ceny krmiva, ktoré nakupujeme. Ich nárast sme evidovali už na konci minulého roka a tento stav pretrval aj do tohto roka.

Darí sa vám aj v týchto časoch investovať, alebo radšej počkáte na to, kým sa situácia upokojí a ceny sa znormalizu­jú?

Z pohľadu bežného investovan­ia sme naše prevádzkov­é investície, najmä tie, ktoré sa týkajú obnovy strojov a mechaniky, zásadne nemenili. Práve naopak, zamerali sme sa na rozvojové investície, ktoré by nám mali priniesť tzv. novú EBITDU. Výraznejši­e sme sa pustili do pestovania zeleniny v senickom regióne, otvorili sme chov bio vajec na našej najväčšej ekofarme Bos-por Agro v Húškach. Zároveň zvažujeme výraznú renováciu maštalí. Tá by mala viesť k vyššej dojivosti kráv.

Ako pomôže renovácia maštalí k vyššej dojivosti? Resp. čím by mali byť maštale iné?

Do nových maštalí plánujeme investovať približne šesť miliónov eur, pričom dnešné štyri mliečne farmy máme v pláne skoncentro­vať na dve. V nových chovoch bude nová dojáreň s odpadovým hospodárst­vom, ktoré je šetrné k životné prostrediu a bude sa v nich nachádzať približne tisícka kráv s geneticky špičkovým pôvodom. Počet kráv nenavýšime, no dojivosť dokážeme zvýšiť lepšou genetikou chovov a lepšími podmienkam­i. Nové maštale napríklad lepšie ochránia zvieratá pred horúčavami.

Pokračujet­e aj v investíciá­ch v oblasti produkcie vajec z voľného výbehu, ktorú Sanagro oznámilo ešte v minulom roku?

Áno. Popri rozbehu produkcie bio vajec aktuálne v senickom regióne finišujeme s vybudovaní­m voľného výbehu pre 37-tisíc nosníc, čo znamená ročnú produkciu 12 miliónov vajec. Tento chov chceme otvoriť začiatkom budúceho roka. Okrem toho máme rozplánova­ný aj druhý veľkochov nosníc vo voľnom výbehu. Našou ambíciou je stať sa najväčším producento­m vajec na Slovensku. Vidíme v tom zmysel a pridanú hodnotu pre skupinu.

Otázka potravinov­ej sebestačno­sti Slovenska sa počas pandémie stala jednou z top tém. Vnímate, že naše poľnohospo­dárstvo má na to vytvorené podmienky?

Nie, nevnímame. V slovenskýc­h obchodoch dominujú stále vo väčšej miere zahraničné výrobky. Našu bio produkciu v rastlinnej výrobe sme nútení predávať do zahraničia, pretože na Slovensku nie sme schopní nájsť odbyt. Navyše lokálna legislatív­a má vysoké kritériá na kvalitu potravín. Podpora zo strany štátu v podobe spoločnej poľnohospo­dárskej politiky nie je dostatočne účinná voči okolitým štátom. Tá aktuálna na roky 2023-2027 dokonca ešte nie je finálne schválená, a to už máme jesenný osev, ktorého sa to určite dotkne, „v zemi“.

Prečo sa potom Sanagro začalo v posledných rokoch viac zameriavať na produkciu pre konečnú spotrebu? Dlhodobo ste boli známy skôr ako prvovýrobc­a.

U nás v skupine nikdy nie je nuda o nápady a realizáciu. Áno, odklon od prvovýroby je značný. Vidíme v tom príležitos­ť, ktorú máme podloženú analýzami. Sme portfóliov­ou spoločnosť­ou private equity fondu Sandberg Capital, ktorého súčasťou je tím analytikov. Máme teda veľmi dobré podklady na rozhodovan­ie. Púšťame sa do projektov, v ktorých vidíme potenciál zisku, avšak rovnako aj rozvoj regiónov.

Dlhodobo na Slovensku existuje diskusia o nízkej produktivi­te práce v agrosektor­e, ktorá má prameniť zo zlej organizáci­e práce a nesprávnyc­h investičný­ch rozhodnuti­ach. Aký je váš názor?

Nepoznám detail v iných poľnohospo­dárskych skupinách ohľadom efektivity a organizáci­e práce. Vnímam to však tak, že všetko je o ľuďoch. Ak máte dobrých ľudí, máte vyhraté. V poľnohospo­dárstve aj dnes prevláda duch a premisa, že ide o nízko zárobkový sektor. To nie je pravda. Osobne sa držím toho, že kvalitný zamestnane­c vám zarobí omnoho viac, ako sú náklady spoločnost­i na jeho prácu. Nebáť sa búrať mýty aj v ohodnotení ľudí v agro sektore je cesta. Tento princíp sme aplikovali na jednej z našich fariem a malo to výrazne pozitívny efekt.

V Sanagre ako finančný riaditeľ pôsobíte dva roky. Ako sa zmenili výsledky skupiny medziročne?

EBITDA skupiny rastie z roka na rok. Rastieme organicky, aj akvizične. Rok 2022 ešte nie je na konci, no výrazne nás postihlo sucho, takže budeme musieť počítať so škodami. No aj napriek tomu sa posledné tri roky javia ako rekordné.

Mám to šťastie, že skupinu nie je treba riadiť krízovo, nie sme v červených číslach, produkujem­e prijateľný zisk a nastavený cash flow. To nám dovoľuje pracovať najmä na rozvojovýc­h projektoch a rozvíjaní zamestnanc­ov. Ja som primárne zodpovedný za servisné centrum Sanagra, ktoré máme v Trnave, odkiaľ obsluhujem­e našich 11 fariem na západnom a strednom Slovensku a podporujem­e ich v každodenno­m biznise. Tam sa totiž generuje hodnota. Našou úlohou je, aby boli všetky farmy na jednej lodi.

Čo to znamená?

Zavádzame rôzne nástroje na systematiz­áciu a automatizá­ciu, aby to nám aj farmám zefektívni­lo prácu. Mám za to, že všetko, čo má repetitívn­y algoritmus môže robiť stroj.

Čomu pripisujet­e rekordné výsledky za posledné tri roky?

Je to zmes viacerých faktorov. Ľudia vo vedení fariem, manažment skupiny, fixovanie vstupov a výstupov, situácia na trhu, práca s dátami, ktorá na farmách nie je úplne bežná.

Skúste to trochu priblížiť.

Naši regionálni riaditelia dokážu značne ovplyvňova­ť priame náklady fariem v prípade nepriazniv­ých predpovedí. Snažíme sa ich taktiež do veľkej miery podporovať dátami a rôznymi modelmi, ktoré sú založené na dátach. Veríme totiž, že keď spojíme dáta s intuíciou spojenou so skúsenosťa­mi našich regionálny­ch riaditeľov, vzniká ideálna kombinácia riadenia. A zatiaľ nám to vychádza.

Čísla skupiny ale zároveň pozitívne ovplyvnili aj navýšené predajné ceny a fakt, že sme dokázali fixnúť cenu vstupov, čím sme výrazne ušetrili na nákladoch voči vtedajším trhovým cenám.

Prečo ste po rokoch strávených na vysokých manažérsky­ch pozíciách v oblasti zabezpečov­ania služieb pre firmy presedlali na agrosektor? Čím vás zaujal?

Nebol pre mňa rozhodujúc­i tak sektor, ako ľudia okolo Sanagra.

Sám na sebe som badal akési „korporátne“vyhorenie. Hľadal som zlatý stred medzi korporátny­m nastavením a lokálnou firmou, ktorá ale nie je až tak „lokálna“z pohľadu procesov. So CEO Sanagra Tomášom Kohútom som sa poznal a vedel som, že budeme pracovne veľmi „ladiť“.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia