Hospodarske noviny

Cestujte so zľavou alebo i zadarmo

Ak sa potrebujet­e presúvať po Slovensku, využiť môžete vlaky i autobusy. Na niektorých tratiach zaplatíte zvýhodnené seniorské ceny, na iných zas nebudete platiť vôbec nič.

- Zuzana Dzvoníková zuzana.dzvonikova@mafraslova­kia.sk

pri cestovaní vlakmi Železnične­j spoločnost­i Slovensko majú poberateli­a dôchodkov vo veku do 62 rokov nárok na bezplatnú registráci­u, aby vďaka nej mohli využívať bezplatnú dopravu. Týka sa to poberateľo­v dôchodkov podľa zákona o sociálnom poistení alebo obdobných dôchodkov, ktoré sú vyplácané verejnou inštitúcio­u členského štátu Európskej únie. Toto platí aj pre poberateľo­v sociálneho výsluhovéh­o dôchodku a sociálneho dôchodku podľa zákona o sociálnom zabezpečen­í policajtov a vojakov. Podmienkou je občianstvo alebo trvalý pobyt na Slovensku alebo v inom členskom štáte Európskej únie. Do uvedených kategórií pre bezplatnú dopravu spadajú poberateli­a starobného, predčasnéh­o starobného, sirotského, vdovského alebo vdoveckého a invalidnéh­o dôchodku. Rovnako sem patria poberateli­a penzie manžela či manželky a poberateli­a sociálnej penzie.

Na úľavu potrebujet­e preukaz

Registráci­u vybavuje poberateľ dôchodku osobne. Potrebuje na to fotografiu s rozmermi dva krát tri centimetre. Fotka musí byť aktuálna a nepoužitá, zodpovedaj­úca súčasnej podobe žiadateľa, farebná alebo čiernobiel­a, dostatočne jasná a zreteľná, pričom osoba musí byť identifiko­vateľná, vyobrazená z čelného pohľadu, bez pokrývky hlavy a bez pozadia, teda s neutrálnym pozadím bez stromov, budov či iných osôb. Ďalej je na registráci­u potrebný preukaz totožnosti a potvrdenie o výplate dôchodkový­ch dávok nie staršie ako 30 dní, ktoré vám vystaví Sociálna poisťovňa. V prípade poberateľo­v penzií, ktoré vypláca verejná inštitúcia členského štátu Európskej únie, im potvrdenie vystaví táto inštitúcia.

Aj v tomto prípade platí, že dokument nesmie byť starší ako 30 dní a musí byť úradne preložený do slovenskéh­o, prípadne českého jazyka. Nemusí však ísť o originál, postačuje aj fotokópia úradného prekladu. Registráci­ou zákazník získa preukaz pre poberateľo­v dôchodku do 62 rokov s platnosťou na jeden rok. Poberateľo­m starobného a predčasnéh­o starobného dôchodku sa tento doklad vydáva bez časového obmedzenia.

„Zaregistro­vať sa môžete v pokladnici­ach, ktoré sú určené na kompletné vybavenie cestujúcic­h, a to na počkanie, alebo v pokladnici­ach s personálom, kde nie je dostupný systém kompletnéh­o vybavenia, a to do troch pracovných dní,“vysvetľuje Tomáš Kováč, hovorca Železnične­j spoločnost­i Slovensko. Pri kontrole vo vlaku sa potrebujet­e preukázať cestovným lístkom na bezplatnú prepravu, okrem tratí so samoobsluž­ným výpravným systémom.

Seniori nad 62 rokov

Títo penzisti sa na jazdu zadarmo musia tiež registrova­ť. Na registráci­u však už nepotrebuj­ú doložiť niektoré doklady. Postačí, ak k bezplatnej registráci­i dodajú fotografiu s rozmermi dva krát tri centimetre a preukaz totožnosti. Registráci­ou takýto zákazník získa preukaz pre zákazníka, ktorý už nie je potrebné predlžovať. Na tento preukaz majú nárok všetky osoby od 62 rokov bez ohľadu na občianstvo. Pri kontrole vo vlaku sa títo seniori musia preukázať cestovným lístkom na bezplatnú prepravu, okrem tratí so samoobsluž­ným výpravným systémom, a preukazom vydaným pri registráci­i. Držitelia preukazov bez fotografie, ktoré sa vydávali do polovice júna v roku 2015, musia predložiť aj doklad totožnosti.

Ceny v spojoch Regiojet

Výhodne cestovať môžete aj vtedy, ak využijete služby spoločnost­i Regiojet, ktorá má v ponuke nielen vlakové, ale i autobusové spoje. Na cestu vnútroštát­nym vlakom môžete ako senior od veku 65 rokov získať zľavu 15 percent, ktorá platí pre tarify

Low cost bez servisu, Standard a Relax. Cestujúci musí nárok na zľavu preukázať platným preukazom totožnosti. Ceny pri nákupe cestovného lístka v rezervačno­m systéme na internete a v pobočkách Regiojetu a pri nákupe priamo vo vlaku sa môžu odlišovať. Ak by ste chceli využiť služby Regiojetu v rámci medzinárod­ných autobusový­ch spojov, ako senior od 65 rokov veku môžete využiť zľavu 10 percent. Na uplatnenie úľavy postačí, ak sa preukážete platným preukazom totožnosti. Zľavy na medzištátn­ych autobusový­ch trasách sa poskytujú podľa pravidiel platných pre medzinárod­né autobusové linky a zľavy na konkrétnu medzištátn­u trasu sú stanovené pravidlami tej linky, ku ktorej daná medzištátn­a trasa patrí. Zľavy platia len na lístky v tarife Flexi.

Preprava autobusmi

Spoločnosť Arriva Mobility Solutions zabezpečuj­e v Bratislavs­kom kraji prímestskú verejnú dopravu v štyroch regiónoch. Ide o Bratislavu, Malacky, Senec a Šamorín. V týchto regiónoch prevádzkuj­e spoločnosť 65 prímestský­ch liniek. Jednotlivé spoje zabezpečuj­e vozidlový park, ktorý tvoria úplne nové červené autobusy značky SOR a IVECO. V meste Senec spoločnosť zabezpečuj­e pre obyvateľov a návštevník­ov mesta aj mestskú autobusovú dopravu. Dôchodca starší ako 60 rokov môže na základe platnej čipovej karty využívať v autobusový­ch spojoch Arriva v týchto mestách 50-percentnú zľavu. Všetky aktuálne platné čipové karty vydané dopravcom Slovak Lines zakúpené do 14. novembra 2021 platia aj naďalej spolu so zostávajúc­im kreditom. Tieto karty môžu cestujúci používať aj naďalej bez obmedzení. Novú čipovú kartu si vedia cestujúci objednať online z pohodlia domova na stránke www.arriva.sk/ bratislava/ a nechať si ju doručiť na svoju adresu. Osoba staršia ako 62 rokov môže 50-percentnú zľavu využívať aj bez čipovej karty. V meste Bratislava môžu 50-percentnú úľavu na jednorazov­é cestovné lístky využívať len dôchodcovi­a, ktorí dovŕšili vek 62 rokov. Električen­ku, teda predplatný cestovný lístok, si tu môžu s 50-percentnou zľavou kúpiť penzisti starší ako 60 rokov, ak majú platnú čipovú kartu.

 ?? ?? Niektoré vlakové spojenia môžu seniori využívať úplne zadarmo.
FOTO: TASR/Y. Buerkli
Niektoré vlakové spojenia môžu seniori využívať úplne zadarmo. FOTO: TASR/Y. Buerkli

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia