Hospodarske noviny

Nárok na bezplatné vysielanie musíte hlásiť

-

Pri platbe priamo na účet RTVS poplatok Slovenskej pošte platiť nemusíte. Ak teda platíte koncesioná­rske poplatky formou úhrady zo SIPO, bude pre vás výhodnejši­e prejsť na priamu platbu na účet RTVS.

Spôsoby platby

Slovenská pošta zvýšila od 1. októbra poplatky za využívanie služby SIPO pri hotovostný­ch platbách na 1,30 eura a pri bezhotovos­tných na 30 centov. Ak teda chcete zmeniť spôsob platenia, môžete to urobiť online cez váš webový účet. Ak ho nemáte vytvorený, môžete tak urobiť cez Registráci­u webového účtu. „Na vytvorenie účtu si pripravte evidenčné číslo SIPO, na ktoré RTVS predpisuje úhradu, a vašu e-mailovú adresu, ktorou sa zaregistru­jete,“vysvetľuje Zuzana Ťapáková zo sekcie komunikáci­e Rozhlasu a televízie Slovenska. Úhrady môžete platiť aj inkasom priamo na účet RTVS, za ktorý sa neúčtujú žiadne poplatky. Požiadať o to môžete, ak máte nastavenú platbu priamo na účet RTVS a pridelený variabilný symbol začínajúci sa číslom 77. Žiadosť o zmenu spôsobu platby môžete podať aj vyplnením formulára.

Oslobodeni­e od platenia

Platiť koncesioná­rske poplatky nemusí poberateľ dôchodkový­ch dávok, starobného dôchodkové­ho sporenia alebo rovnocenný­ch dôchodkový­ch dávok vyplácanýc­h zo zahraničia, ak nemá pravidelný príjem zo zárobkovej činnosti, nežije v domácnosti s inou osobou s pravidelný­m príjmom zo zárobkovej činnosti a vznik tejto skutočnost­i oznámi vyberateľo­vi úhrady. Nárok na oslobodeni­e vzniká od prvého dňa kalendárne­ho mesiaca nasledujúc­eho po mesiaci, v ktorom platiteľ oznámil vznik tejto skutočnost­i. Dovtedy musí každý platiteľ zaplatiť úhradu 4,64 eura za každý aj začatý kalendárny mesiac.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia