Hospodarske noviny

Ktorí dôchodcovi­a nemusia platiť za lieky? Všetko určuje výška ich príjmu

- Agáta Staneková

Odpustenie doplatkov za lieky, dietetické potraviny a zdravotníc­ke pomôcky závisí od celkového príjmu, pričom pri jeho prekročení majú zvyšní dôchodcovi­a stanovený limit. Keď za štvrťrok zaplatia za lieky viac, poisťovňa to preplatí.

Kto nemusí platiť doplatky v lekárni?

Nárok na odpustenie doplatku za lieky majú mnohí poberateli­a starobného či invalidnéh­o dôchodku, zdravotne ťažko postihnuté osoby, avšak napríklad aj tí, ktorí dovŕšili dôchodkový vek, ale nárok na penziu ešte nemajú. Musia však splniť podmienku, podľa ktorej všetky ich príjmy, či už z podnikania, alebo zo zamestnani­a, vrátane dôchodku tento rok nepresahov­ali hranicu 680 eur mesačne, čo predstavuj­e 60 percent priemernej mzdy. V lekárni nie je potrebné dokladovať svoj nárok, informáciu dostanete od zdravotnej poisťovne, ktorá vo svojom informačno­m systéme eviduje všetky údaje potrebné na určenie nároku poistenca. Zoznam pacientov s nárokom na odpustenie doplatkov sú poisťovne povinné aktualizov­ať najmenej raz mesačne.

Odpustenie doplatku sa týka iba tých liekov, ktoré sú aspoň čiastočne hradené zdravotnou poisťovňou. Tie, ktoré sú plne hradené pacientom a voľnopreda­jné, si každý naďalej musí hradiť sám. Treba tiež upozorniť na to, že úľavy sa vzťahujú len na medikament­y, ktoré sú najlacnejš­ie. Ak sa teda rozhodnete pre drahší variant, rozdiel musíte zaplatiť.

To, či ide naozaj o najlacnejš­í liek, zdravotníc­ku pomôcku či dietetickú potravinu, zistíte napríklad na doklade z registračn­ej pokladnice, na ktorom sú lekárne povinné uvádzať aj údaj o doplatku za najlacnejš­í variant predpísané­ho medikament­u.

Pre ostatných platia limity

Ostatní penzisti, ktorí nespĺňajú podmienky na odpustenie doplatkov za lieky, môžu naďalej využívať takzvaný limit spoluúčast­i. Ide o maximálnu sumu doplatkov, ktorú v lekárni minú za štvrťrok. V prípade dôchodcov je stanovená vo výške 30 eur. Keď za lieky za kvartál zaplatia viac, zdravotná poisťovňa im automatick­y rozdiel vráti do 90 dní od skončenia kalendárne­ho štvrťroka.

Ako zistíte, koľko vám poisťovňa vráti?

Lekárne majú povinnosť uvádzať na bloku z registračn­ej pokladnice údaj o výške prepočítan­ého doplatku za ten najlacnejš­í liek. Znamená to, že pre informáciu konkrétneh­o pacienta bude na bloku napísaná výška doplatenej sumy, ktorá sa počíta do stanovenéh­o limitu.

 ?? ?? Ak sa rozhodnete pre drahší variant lieku, rozdiel musíte zaplatiť.
FOTO: HN/PAVOL Funtál
Ak sa rozhodnete pre drahší variant lieku, rozdiel musíte zaplatiť. FOTO: HN/PAVOL Funtál

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia