Hospodarske noviny

Občan verzus štát

- komentátor hn luboslav.kacalka@mafraslova­kia.sk

Hoci cieľom štátnych nájomných bytov malo byť pomôcť ľuďom k dostupnejš­iemu bývaniu, štát zatiaľ v praxi iba predražuje hypotéky. A to vďaka svojej sociálnej politike, pre ktorú seba i nás zadlžuje.

Pozrime sa na fakty. Ako v Správe o finančnej stabilite poukazuje NBS, zdražovani­e úverov na bývanie súvisí najmä s prudkým nárastom dlhodobých úrokových sadzieb na trhoch. Napríklad výnosy slovenskýc­h dlhopisov v októbri prekročili tri percentá. „Ich nákup možno z hľadiska bánk považovať za priamu alternatív­u k poskytovan­iu hypoték,“vysvetľuje regulátor. V praxi je pre banky lepšie zarábať na štátnych bondoch než na úveroch, ktoré sú predsa len rizikovejš­ie. Taký minister financií je priamy konkurent bežného občana v súboji o zdroje z bánk. A hoci to našinca prekvapí, je dokonca dôveryhodn­ejší. Samozrejme, bankovníct­vo je zložitejši­e, no je veľa dôvodov očakávať, že hypotekárn­e sadzby sa dostanú nad výnosy štátnych dlhopisov. Vplyv na to, koľko zaplatíme za pôžičky, tak nemá len politika ECB, ale najmä očakávania trhov. A do nich sa okrem ceny základných zdrojov premieta aj blízkosť vojny. To môže byť podľa NBS dôvod, prečo v našom regióne vzrástli hyposadzby rýchlejšie ako priemer menovej únie. To je aj odpoveď na otázku, či čakať zmenu trendu.

No banky stále veria, že na hypodlžník­och dokážu zarobiť vďaka krížovému predaju iných produktov. Aj preto môžeme očakávať isté „akcie“, no najmä od menších hráčov, ktorým sa podarí v istom momente získať na trhu obmedzený objem lacnejších peňazí. No jedno percento to nebude.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia