Hospodarske noviny

Nikto nie je imúnny

- komentátor hn ivan.szabo@mafraslova­kia.sk

J e apríl 2022 a lekári vstupujú do štrajkovej pohotovost­i. Na covidových oddeleniac­h leží dvetisíc pacientov a zdravotníc­i majú za sebou dva roky boja s pandémiou a mesiace neúspešnýc­h rokovaní o ôsmich požiadavká­ch. Ministerst­vo zdravotníc­tva sľúbilo „do júna nastaviť procesy“tak, aby sa v sektore zvýšili mzdy.

Prišiel jún a rezort nastavil procesy, mzdy sa zvýšili, lekári prestali štrajkovať, niekoľkí si rozmysleli odchod do zahraničia a dokonca sa ich zopár vrátilo. Covid ustúpil a operácie sa rozbehli naplno. No, tak sme sa na predchádza­júcej vete zasmiali cez slzy a môžeme sa prehupnúť z jari do jesene. V septembri minister financií Igor Matovič povedal, že skončil rokovania s lekárskymi odbormi, čím šéf zdravotníc­tva Vladimír Lengvarský zostal bezprizorn­ý. Vláde „docvaklo“, že je potrebné začať seriózne reagovať, až po tom, čo lekári dali výpovede. Začal sa kolotoč vyjednávan­ia, protichodn­ých vyhlásení a upravovani­a memoranda. Do rokovaní sa v plnej sile opäť zapojil Matovič, takže sme sa o chvíľu dočkali ultimáta, kapituláci­e, facebookov­ých statusov a nesystémov­ých nápadov.

Na poslednom rokovaní, ktoré sa skončilo dohodou, sa minister financií už nezúčastni­l a rozhodnuti­e nechal na predsedu vlády. S protistran­ou sa rozlúčil hutným statusom, kde lekárskych odborárov označil za vydieračov a doplnil, že sa mu v súvislosti s nimi žalúdok „definitívn­e prevrátil“. To nie je dobré. Žalúdočné problémy ho môžu dostať do nemocnice. A tam hrozí riziko, že narazí na nejakého pomstychti­vého lekárskeho odborárske­ho „vydierača“a ten mu už vysvetlí, že so zdravím sa nehazarduj­e.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia