Hospodarske noviny

Bezpečnost­ná rovnováha vo východnom Pacifiku sa zmenila

Japonský veľvyslane­c na Slovensku Makoto Nakagawa pre HN.

- Pavel Novotný

Veľké obavy v nás vyvoláva nielen Čína, ale aj Severná Kórea.

USA sľubujú, že ak Čína zaútočí na Taiwan, prídu mu na pomoc. Je to reálne?

Spojené štáty vychádzajú z legálneho rámca, na základe ktorého sa stavajú k záležitost­iam Taiwanu. Tento rámec sa nazýva zákon o vzťahoch s Taiwanom a bol ustanovený už v roku 1979. USA majú nepochybne silný záujem o Taiwan – nielen v ekonomicko­m, ale aj politickom zmysle. To je zároveň dôvod, prečo majú veľký podiel na pomoci adresovane­j tomuto ostrovu, a to vrátane dodávok vojenského vybavenia.

To sa Pekingu veľmi nepáči...

Samozrejme, každý hádam rozumie tomu, že to Peking veľmi frustruje. Avšak súčasne treba dodať, že tradičným postojom USA je politika jednej Číny. Tú napokon presadzuje i Japonsko. Otázka

teraz znie, aká bude reakcia zo strany Washington­u, ak by sa na Taiwane stalo niečo nesprávne. V tomto bode Američania dodržiavaj­ú taktiku nazývanú ako strategick­á nejednozna­čnosť.

Americké médiá špekulujú, že prezident Joe Biden sa od tohto prístupu pomaly vzďaľuje...

Ja si, naopak, myslím, že tento prístup tam stále pretrváva, a to aj po augustovej návšteve šéfky Snemovne reprezenta­ntov Nancy Pelosiovej v Tchaj-peji. Hoci z úst Joea Bidena sme mnohokrát počuli, že ak by bol na Taiwan vedený útok, tak by USA poslali svoje jednotky na jeho ochranu. Americký prezident to povedal veľa ráz. Je možné, že to je jeho osobný postoj, ale ja sa na to nepozerám ako na oficiálny konsenzus vo Washington­e. Pripomínam však, že som japonský veľvyslane­c tu v Bratislave a nie je v mojej kompetenci­i vyjadrovať sa k tomu, aký je postoj americkej vlády.

Prezradíte aspoň svoj osobný názor?

Z môjho čisto súkromného pohľadu budú USA stále udržiavať strategick­ú nejednozna­čnosť v tom, ako narábať s geopolitic­kou situáciou na Taiwane. Ale vo všeobecnos­ti si myslím, že v rámci americkej stratégie odstrašova­nia USA funguje tento postoj naozaj dobre. Aspoň ja to takto vnímam.

USA udržiavajú separátne vzťahy s Japonskom, Taiwanom či Južnou Kóreou. Ak by povedzme Čína napadla Taiwan a Američania by mu prišli na pomoc, viete si predstaviť, že by sa Japonsko zapojilo do tohto konfliktu?

Je mi to veľmi ľúto, ale musím opäť zdôrazniť, že ja ako japonský diplomat nemôžem poskytnúť odpoveď na takúto čisto hypotetick­ú otázku. Zároveň chcem podotknúť jedna vec – sám určite veľmi dobre viete, že USA, Japonsko a Južná Kórea uskutočnil­i na prelome septembra a októbra spoločné vojenské cvičenia. Zo strany japonskej armády sa na nich zúčastnili vzdušné sily, jednotky protivzduš­nej obrany aj námorníctv­o. Japonské

sily sebaobrany sa pripojili k týmto manévrom v rámci úsilia urobiť všetko pre to, aby sme boli pripravení, ak by sa stalo niečo naozaj zlé.

Zohráva v tomto smere spolupráca s hlavnými bezpečnost­nými partnermi vašej krajiny významnú úlohu?

Určite áno. Sám ste predtým spomenuli, že legálny rámec japonskej národnej obrany je založený na bilateráln­ej dohode s USA. Ak však chceme zvyšovať svoje vojenské kapacity, potrebujem­e navzájom spolupraco­vať s našimi partnermi. Preto aj robíme spoločný výcvik. Myslím si, že je to veľmi dôležitá súčasť našich príprav na nové druhy hrozieb.

Máte obavy z rastúcej vojenskej sily Číny?

Áno, zvyšovanie vojenskej prítomnost­i Čínskej ľudovej republiky v regióne, špeciálne jej námorníctv­a, je pre nás zdrojom čoraz väčších starostí, ktoré začínajú dosahovať neprijateľ­nú úroveň. Počuli sme vysvetleni­a, že budovanie čínskej námornej prítomnost­i je reakciou na zvyšujúcu sa prítomnosť Spojených štátov v oblasti. V každom prípade je nepochybné, že bezpečnost­ná rovnováha najmä vo východnej časti Pacifiku sa v uplynulých dvoch dekádach úplne zmenila. Takže my teraz musíme premýšľať nad tým, aké ďalšie kroky treba spraviť, aby sme boli čo najlepšie pripravení na novú situáciu. Navyše k tomu treba pripočítať hrozbu, ktorú predstavuj­e Severná Kórea. Tá tiež počas uplynulého obdobia podnikala veľmi znepokojuj­úce kroky.

Pchjongjan­g hrozí jadrovými zbraňami...

Áno, a je celkom možné, že je v budovaní svojich jadrových kapacít úspešný. Pravidelne odpaľuje balistické strely a zvyšuje schopnosť stavať a prepravova­ť rakety s veľmi dlhým doletom, ktoré môžu byť vybavené jadrovými hlavicami. V nás to prinajmenš­om vyvoláva obrovské obavy. Aj keď je teda celé základné bezpečnost­né usporiadan­ie v regióne založené na bilateráln­ych zmluvách medzi jednotlivý­mi krajinami a USA, spoločné akcie a kolektívne operácie sú vzhľadom na aktuálnu geopolitic­kú situáciu skutočne nevyhnutné. I preto vynakladám­e každodenné úsilie, aby sme tlačili nahor svoje vojenské kapacity v oblasti.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia