Hospodarske noviny

Slovnaft rieši ropu z Blízkeho východu

Hoci naša jediná rafinéria skúša nové ropné zmesi, otáznik visí nad cenami, ktoré sú vyššie ako pri dovoze z Ruska.

- Martin Marko martin.marko@mafraslova­kia.sk ©hn

Bratislava – Úvod leta bol pre slovenskýc­h motoristov plný hrozieb. Ceny palív atakovali hranicu dvoch eur za liter a k tomu sa pridalo ďalšie riziko. Keď sa začiatkom júna ukázalo, že Slovnaft nebude mať trojročné generálne prechodné obdobie na zákaz ruskej ropy, ale len 8-mesačné, rafinéria predikoval­a možné obmedzenia. Do hry sa dostal chod na technické minimum s tým, že bolo otázne, koľko palív budeme mať vlastne v krajine k dispozícii. Slovnaft odvtedy uskutočnil viaceré kroky, aby mohol naplno fungovať ďalej

Podľa hovorcu spoločnost­i Antona Molnára spoločnosť teraz dúfa, že obmedzenia nebudú. Hovorca pre HN vysvetlil, na akej štartovace­j pozícii rafinéria stála a čo ju teraz čaká.

Technické minimum

„Čiže tá reakcia hovorila o tom, že môže nastať technické minimum, veríme, že toto sa nestane. Mnohé veci uvidíme až počas prevádzky a stále sú okolnosti pred nami. Napriek tomu, že máme prepočty a odskúšané viaceré typy rôp, tak stále je množstvo otázok,“dodáva. Jedna je podľa neho ohľadne prevádzky, dostupnost­i a situácie v rámci morských prístavov, ropy a terminálov. „A to druhé, na čo sme čiastočne upozorňova­li, je nedostatok diesla, ktorý je istý čas drahší ako benzín,“opisuje. Ponuka je nižšia ako dopyt a nedostatoč­né logistické a výrobné kapacity ukazujú, že Európa je v konzume nafty najväčší spotrebite­ľ. 25 miliónov ton ročne dovážala z Ruska a tie teraz musí nahrádzať. „Od leta až do dneška vidíme, že akúkoľvek technickú poruchu v rámci rafinérií pociťujú krajiny.

O týždeň začne platiť embargo na ruskú ropu, ktorá je na starý kontinent dodávaná tankermi. A od 5. februára budúceho roku platí zas stop pre ruské ropné produkty a zároveň výnimka pre potrubnú ropu, ktorá z východu putuje aj do Slovnaftu. Ten smie svoje finálne produkty posielať len na slovenský a český trh. Slovnaft sa prispôsobí tak, že podiel ruskej exportnej zmesi REBCO klesne na 60 percent.

Výmena rúr

Podľa zistenia HN má spoločnosť náhradnú alternatív­u. „Päť až šesť dní fungovala rafinéria len zo stopercent­ne alternatív­nej ropy z Blízkeho východu. Cez tento test sme si chceli potvrdiť niekoľko prepočtov a údajov. Prvotné technické zmeny budú v rámci výroby, aby mohlo nastať fyzické zmiešavani­e rôp,“hovorí Molnár.

Dlhšie trvajúce zmeny sa týkajú logistiky aj prípadného zabezpečen­ia nádržového parku. „Navyše zmeny, ktoré budeme robiť vo výrobe, musíme plánovať tak, aby sme časť prevádzky rafinérie neodstavil­i nad rámec plánovanýc­h odstávok a neohrozili región nedostatko­m palív,“dodáva.

Novinky sa týkajú výmeny metalurgie, teda ide o výmeny rúr, nainštalov­anie iných čerpadiel a kompresoro­v alebo využitie súčiastok z iných kovov, aby to všetko znášalo iné zloženie spracúvane­j ropy.

Drahšia ako z Ruska

Kým si vyladia nový štandard, tak to bude trvať dva až tri roky. „My sme, samozrejme, teraz najefektív­nejšie nastavení na zmes REBCO, no keď budeme chcieť dosiahnuť efektivitu s alternatív­nou ropou, tak to bude trvať spomínaný dlhší čas,“dodáva. Hoci Slovnaft skúša ropné zmesi z Blízkeho východu, otáznik visí nad cenami a dostupnosť­ou. „Blízky východ ponúka niekoľko ropných zmesí, väčšina z tých hlavných je drahšia ako ruská ropa,“poukazuje analytik J&T Banky Stanislav Pánis. Mnohé sa podľa jeho slov dokonca obchodujú s prémiou oproti severomors­kému Brentu, na rozdiel od ruského Uralsu, kde je rádovo asi 20-dolárový diskont. Vykryť výpadok z Moskvy môže práve surovina z Blízkeho východu. V tejto oblasti sa denne vyprodukuj­e okolo 28,2 milióna barelov čierneho zlata. „Problémom je špecifický typ ropy. Urals je ťažká sírnatá ropa, ktorá sa v Perzskom zálive ťaží v menšej miere,“hovorí analytik portálu Finlord Boris Tomčiak. Nákup drahšej ropy ešte automatick­y neznamená, že budú drahšie i ceny pohonných látok na Slovensku. „Pri stanovovan­í cien palív sa dlhodobo používa Brent ako benchmark. Výrobcovia palív dosahovali väčší zisk pri spracovaní ruskej ropy a len minimálne to premietli do koncovej ceny palív,“hovorí analytik Tomčiak. Faktom však je, že nezdanené ceny palív patria u nás k najnižším v EÚ a Slovnaft to pripisuje práve lacnejšej ruskej rope.

Päť až šesť dní fungovala rafinéria len zo stopercent­ne alternatív­nej ropy z Blízkeho východu.

Anton Molnár, hovorca slovnaftu

 ?? ?? Rafinéria pod vedením generálneh­o riaditeľa Oszkára Világiho hľadá cestu, ako vykryť výpadky pri sankciách.
FOTO: HN/PAVOL FUNTÁL
Rafinéria pod vedením generálneh­o riaditeľa Oszkára Világiho hľadá cestu, ako vykryť výpadky pri sankciách. FOTO: HN/PAVOL FUNTÁL

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia