Hospodarske noviny

U Mikulca porušili zákon, potvrdil úrad

-

Bratislava – Ministerst­vo vnútra pri zákazke starostliv­osti o utečencov pri hranici s Ukrajinou porušilo zákon o verejnom obstarávan­í. Vyplýva to z rozhodnuti­a Úradu pre verejné obstarávan­ie, ktoré rada úradu právoplatn­e potvrdila. „V prípade identifiko­vaných porušení zákona mohlo mať konanie kontrolova­ného vplyv na výsledok verejného obstarávan­ia,“skonštatov­ala hovorkyňa úradu Janka Zvončeková. V rámci zákazky uzavrel v marci rezort pod vedením Romana Mikulca s firmou Dustream production dohodu v hodnote dvoch miliónov eur.

„Zmluva so spoločnosť­ou bola ukončená ku dňu 10. júna 2022 a činnosti na východnej hranici momentálne ministerst­vo zabezpečuj­e vlastnými kapacitami,“obhajoval sa tlačový odbor rezortu. Na základe úradom zistených skutočnost­í sa posudzoval­o, ako sa rezort vyrovnal s potenciáln­ym konfliktom záujmov, a porušenie zákona vo vzťahu k vyhodnocov­aniu podmienky účasti osobného postavenia. Ministerst­vo sa podľa rady nezaoberal­o možným konfliktom

12,5 milióna eur zadalo ministerst­vo vnútra na zákazku bez súťaže.

záujmov. Ako informoval­a Nadácia Zastavme korupciu, tak od začiatku utečenecke­j krízy uzavrelo ministerst­vo vnútra celkovo 26 zmlúv s firmami a so živnostník­mi, ktorí zabezpečov­ali služby pre východnú hranicu. Rezort nesúťažil a priamo zadal zákazky za 12,5 milióna eur. Najviac otázok vyvolal práve kontrakt s Dustreamom. Mikulec totiž priznal, že dodávateľa mu priamo odporučil podnikateľ Július Slovák. Ide o známeho premiéra Eduarda Hegera. Slovákova firma GD Identity napríklad ozvučovala podujatie pre Obyčajných ľudí pri parlamentn­ých voľbách pred dvomi rokmi. Keď zákazku na hraniciach získala eseročka Dustream production, subdodávat­eľom sa stala práve firma Júliusa Slováka.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia