Hospodarske noviny

Vecný tón nestačí

- komentátor hn ivan.szabo@mafraslova­kia.sk

Minulý rok sme v čase prezidentk­inej správy o republike mali výnimočný stav, modlili sa za koniec covidu, sledovali koaličné trenice a čakali na postpandem­ické oživenie. Namiesto toho je tu ruská vojna u susedov, 20-percentný rast cien potravín, drahé energie, chudoba, hrozba recesie, teroristic­ký útok a menšinová vláda, ktorá ponúka účasť na moci opozičným extrémisto­m.

Prezidentk­a Zuzana Čaputová súčasnú správu označila za „jednu z najvážnejš­ích a najkritick­ejších“. Napriek tomu našla na kabinete klady: reformu vysokého školstva, súdnictva, verejného obstarávan­ia, diverzifik­áciu energetick­ých zdrojov, pevné ukotvenie v NATO a pomoc Ukrajine. Pozitívny obrat vidí v oblasti vymožiteľn­osti práva a, čuduj sa svete, aj v boji proti korupcii. Prezidentk­a vyzdvihla kvalitný plán obnovy, prehliadla však upozorneni­e z Bruselu, že neplníme jeho míľniky. V otázke schválenia rozpočtu sa postavila na stranu ministerst­va financií, chýbala jej však jeho konsolidač­ná stratégia. Samozrejme, hlava štátu nasadila aj kritiku: vyhrotené riešenie požiadavie­k učiteľov a lekárov kabinetom, neistotu pri riadení štátu, ktorá sa prenáša na ľudí, obchádzani­e riadneho legislatív­neho procesu – to všetko by malo vyústiť do možnosti občana nanovo si zvoliť svojich zástupcov.

Prezidentk­in prejav obsahoval všetko, čo mal: cukor, bič aj možnosť predčasnéh­o odchodu pre neschopný kabinet. Je však možné, že kultivovan­ý prednes na úrodnú pôdu parlamentu ani vlády nepadne. Ani raz nepoužila slovo vydierač, ultimátum, kapituláci­a ani „atómovka“.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia