Hospodarske noviny

Thórovo kladivo

- komentátor hn mario.blascak@mafraslova­kia.sk

To, že ekonomická nálada na Slovensku klesá už šiesty mesiac za sebou a je najnižšia od hlbín prvej vlny pandémie, sa nevymyká európskym trendom. Vo všetkých krajinách eurozóny je nálada pod psa. Zhoršenie u nás cítiť najmä v priemysle a v službách. Drahé energie udreli ako Thórovo kladivo mjöllni na výrobné náklady firiem a z perspektív­y úspešného predaja ich tovarov a služieb za násobne vyššie ceny urobili čiernobiel­y film v kinách, ktorý chcú vidieť ľudia opantaní spomienkov­ým optimizmom.

Blížiace sa hrozby krátkych, no studených dní prenikli podnikateľ­om ako mráz pod nechty. Neistota ich irituje a núti konať defenzívne a chrániť vlastné existenčné záujmy. Napriek všeobecném­u úpadku nálad sezónne podmienené púčiky optimizmu v novembri prepukli v obchode, stavebníct­ve a po šiestich mesiacoch aj u spotrebite­ľov.

Hoci sú Slováci presýtení drahotou, blížiace sa Vianoce nenechajú nikoho studeným ako skala. V ranných hmlách 17. novembra u Bukšiho v butcherii roky s kamarátmi vyrábam domáce klobásy, aby mi zvetraná vôňa zadymeného mäsa ochutila vianočnú kapustnicu tak, ako mojim rodičom a rodičom mojich rodičov celé generácie predtým. Aj s vedomím, že nás tento rok stál dvakrát toľko čo pred pár rokmi, ich s radosťou a bázňou v srdci urobíme. Slováci sú ako čiernobiel­e obrazy strateného sveta. Aj keď sme závistliví, v hĺbke duše nám drieme dobrosrdeč­nosť a na Vianoce chceme mať pokoj. Už v novembri sa nervózne ošívame, lebo tušíme, že najdrahšie darčeky sú tie, ktoré kúpime v zhone tesne pred sviatkami. A to je prameň novembrové­ho potešenia obchodníko­v. Už o mesiac to možno bude všetko inak.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia