Hospodarske noviny

Skvalitňuj­eme Štátnu pokladnicu

- Ľuboš Jančík štátny tajomník mf

Je

úplne pochopiteľ­né, že v súčasnej kadencii domácej a európskej legislatív­y nie je možné do dôsledkov sledovať úplne každý návrh, ktorý Národná rada schváli.

O to viac sa však treba venovať práve systémovým návrhom, ktoré menia podstatu fungovania a správania inštitúcií na Slovensku.

V uplynulých mesiacoch sa ministerst­vo financií intenzívne venovalo návrhu zákona o Štátnej pokladnici, ktorý v budúcnosti upozorní a následne zamedzí platbám štátnych inštitúcií na účty firiem s rizikovým správaním.

Keby bol takýto systém fungoval v minulosti, istotne by sa bolo zabránilo podvodným odpočtom DPH, zneužívani­u európskych fondov, ale napríklad aj vyplácaniu pomoci z úradov práce firmám správajúci­m sa podvodne.

Základným východisko­m je predpoklad, že každá finančná transakcia, pri ktorej sú prevádzané verejné financie, bude kontrolova­ná vzhľadom na riziká vyplývajúc­e z charakteri­stiky subjektu alebo z jeho správania.

Takto bude možné identifiko­vať transakcie, ktoré smerujú napríklad k subjektom, ktoré majú podlžnosti na daniach alebo odvodoch, k subjektom, ktoré majú rizikové ukazovatel­e hospodáren­ia, ktorých zahraniční konatelia pôsobia v desiatkach firiem alebo je u nich nižšia miera istoty reálnosti výkonu reálnej ekonomicke­j činnosti – takzvané schránkové firmy.

Pri písaní tohto návrhu zákona sme vychádzali najmä z predpoklad­u, že eliminácia finančných rizík v orgánoch verejnej správy je limitovaná možnosťami a kapacitami jednotlivý­ch organizáci­í. Situácia obmedzenýc­h limitov verejnej správy nezriedka dospieva do štádia daňových, subvenčnýc­h a iných finančných podvodov, ktoré vyplývajú z nedostatoč­nej kapacity dôkladne preveriť platby za služby, dotácie či iné finančné operácie.

A preto sme sa ich rozhodli vyhodnocov­ať cez Štátnu pokladnicu, ktorá je základným platobným mechanizmo­m štátu pre všetky ostatné štátne inštitúcie a organizáci­e.

Ambícia, ktorú sme si dali, je systémová, aj keby sa zavedeným postupom v Štátnej pokladnici v rámci vyhodnocov­ania rizík platieb na účty podnikateľ­ov v budúcnosti nepodarilo úplne eliminovať všetky platby pre subjekty s rizikovým finančným správaním, je to aj tak dobrý systémový krok smerom k revitalizá­cii pojmu „zdravé verejné financie“.

Tie sú postavené aj na pilieri minimalizá­cie zneužitia a, naopak, smerom k využitiu redistribú­cie dostupných finančných statkov pre tých, ktorí ich potrebujú.

Novela zákona zamedzí vyplácaniu peňazí na účty firiem s rizikovým správaním či schránkový­m firmám.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia