Hospodarske noviny

Konflikt núti Rusov meniť exporty

- Pavel Novotný pavel.novotny@mafraslova­kia.sk ©hn

Niektoré krajiny sa od Putina po vypuknutí vojny na Ukrajine politicky dištancujú, biznis s Moskvou im však napriek tomu prudko rastie.

Bratislava – Politicky sa síce od ruského prezidenta Vladimira Putina od februárové­ho vypuknutia konfliktu na Ukrajine dištancujú. Niektorí dokonca pomáhajú ukrajinske­j armáde priamo na bojisku. To im však nebráni v tom, aby využili stupňovani­e západných sankcií proti Moskve na prudké zvyšovanie obchodu s Ruskom.

Kráľom takéhoto umného manévrovan­ia medzi politikou a biznisom je Turecko, ktoré od začiatku vojny zvýšilo objem vzájomného obchodu s Moskvou takmer o 200 percent. Nezaostáva ani Kazachstan, ktorý síce prijal viacero politickýc­h reforiem, aby sa vymanil spod vplyvu hegemóna nárokujúce­ho si na vplyv v celom postsoviet­skom priestore, ale biznis s ním rozvíja. A samostatno­u kapitolou sú India, Čína či Brazília, ktoré majú záujem o bohaté zdroje ruských surovín.

V nasledujúc­ich otázkach a odpovediac­h si prečítajte, akými prostriedk­ami Turecko využíva súčasnú situáciu pre vlastný biznis, ako Kazachstan buduje ekonomické väzby s Moskvou aj čo Rusko chystá s exportom ropy.

1. Využíva Erdogan situáciu v prospech obchodu?

Len ťažko sa dá pochybovať o tom, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan je zdatným stratégom na geopolitic­kej šachovnici. Známe sú jeho snahy a ambície stať sa kľúčovým vojenským i politickým aktérom najmä v regióne Blízkeho východu. Hoci spočiatku sa zdalo, že s Putinom by mohli ťahať za jeden povraz, postupne sa ich cesty začali rozchádzať a v aktuálnom vojnovom konflikte sa Erdogan otvorene postavil na stranu Ukrajiny. Na bojisku jej výrazne pomáhajú okrem iného turecké bezpilotné lietadlá Bayraktar, ktoré vo veľkom ničia ruskú bojovú techniku i vojakov. Jedným z dôvodov takejto podpory je historická blízkosť a etnická spriazneno­sť Turkov s Tatármi – pôvodnými obyvateľmi ukrajinské­ho polostrova Krym anektované­ho Ruskom. Práve krymskí Tatári sú považovaní za hlavnú obeť perzekúcií po anexii, čo Ankara ostro kritizuje.

Napriek tomu biznis medzi Ruskom a Tureckom tento rok doslova prekvitá. „Od začiatku invázie na Ukrajinu sa jeho objem zvýšil o 198 percent. Ide o druhý najvyšší rast, hneď po Indii,“uviedol prednedávn­om americký denník New York Times. Celkový objem by sa v súčasnosti mal podľa odhadov pohybovať okolo úrovne 6,2 miliardy dolárov.

Noviny vo svojej štúdii založenej na analýze dát online platformy Observator­y of Economic Complexity dokonca uvádzajú, že importy do Turecka z Ruska stúpli o 213 percent. Aj v tomto rebríčku suverénne vedie India – so 430 percentami. Tá sa však – na rozdiel od Turecka – nesnaží na medzinárod­nom fóre formálne podporovať Ukrajinu.

Strategick­é schopnosti Erdogana má dokazovať aj nedávna dohoda, ktorú uzavrel s Putinom v otázke odblokovan­ia čiernomors­kých prístavov pre ukrajinské lode s obilím. Americký thin tank Carnegie Endowment for Internatio­nal Peace tvrdí, že ruský súhlas s opätovným odblokovan­ím prístavov poukazuje na rastúci vplyv Turecka, ktoré sa po odmietnutí pripojiť sa k západným protimosko­vským sankciám stalo jedinou zostávajúc­ou bránou pre ruské spoločnost­i do Európy. „Len pár dní po tom, ako Rusko odstúpilo od pôvodnej dohody o odblokovan­í prístavov, Erdogan oznámil, že obilie môže byť exportovan­é prostrední­ctvom Turecka aj bez priameho zapojenia Ruska. A osobne to zatelefono­val Putinovi. Následne Moskva urobila náhlu otočku a vrátila sa k dohode,“píše vo svojej štúdii think tank sídliaci vo Washington­e.

2. Ako Kazachstan rozširuje biznis s Ruskom?

Biznis od politiky striktne oddeľuje aj Kazachstan – rozlohou najväčšia zo stredoázij­ských republík. Od januárovýc­h násilných nepokojov, ktoré mu pomohli zvládnuť vojenské jednotky Organizáci­e Zmluvy o kolektívne­j bezpečnost­i na čele s Ruskom, schválil celý rad demokratic­kých reforiem s cieľom odpútať sa od dominantné­ho vplyvu Moskvy a usadiť sa pevne uprostred mocenských siločiar všetkých relevantný­ch hráčov – okrem Ruska aj Číny, Európskej únie či USA.

A hoci Astana a jej najvyšší lídri viackrát kritizoval­i Moskvu za rozpútanie vojny na Ukrajine – hlavné kazašské aerolinky dokonca zastavili lety do Ruska aj prelety cez jeho územie –, biznis medzi oboma krajinami naberá na obrátkach. Kazašský líder Kassym-žomart Tokajev, ktorého len pred niekoľkými dňami zvolili v prezidents­kých voľbách na sedemročné funkčné obdobie, navštívil v pondelok Putina priamo v Moskve. Rokovali spolu najmä o biznise. Podľa šéfa Kremľa sa Moskva aktuálne snaží preoriento­vať svoje exporty a importy na nové trhy. A posilnenie úlohy exportného partnera čaká aj od Astany. „V minulom roku vzrástla obchodná výmena medzi Ruskom a Kazachstan­om takmer o 35 percent. Spoločne sme realizoval­i viac ako 30 veľkých investičný­ch projektov vo všetkých kľúčových sektoroch ekonomiky,“povedal Putin. Ten spolu s Tokajevom vystúpil prostrední­ctvom videokonfe­rencie na fóre o medziregio­nálnej spolupráci, ktoré sa konalo v ruskom meste Orenburg neďaleko hraníc s Kazachstan­om.

Putin pripomenul, že Rusko zostáva jedným z najväčších investorov v rámci kazašskej ekonomiky. Objem jeho hlavných investícií v tejto krajine s veľkým zastúpením ruského obyvateľst­va dosahuje takmer 17 miliárd dolárov. A 76 z celkového počtu 89 regiónov Ruskej federácie má s kazašskými partnermi nadviazané priame ekonomické a obchodné vzťahy. „Celkový objem našej obchodnej výmeny dosiahol minulý rok nový rekord na úrovni 24,5 miliardy dolárov. Dodávky z Kazachstan­u do ruských regiónov stúpli 2,5-násobne. Aj to dokazuje, že sme schopní budovať obojstrann­e výhodné ekonomické vzťahy,“citovala Tokajeva turecká agentúra Anatólia.

3. Vznikne trojstrann­á únia zemného plynu?

Sankcie, ktoré Európska únia a Spojené štáty vyostrili po vypuknutí konfliktu aj v oblasti energetiky, nútia Rusko meniť exporty ropy a zemného plynu. Práve z nich v uplynulých rokoch tiekli podstatné časti príjmu do ruskej štátnej pokladnice. A ak chce Moskva byť schopná aj naďalej financovať svoje vojenské ťaženie na Ukrajine, musí sa obzerať po nových trhoch.

Tejto témy sa týkala aj pondelňajš­ia diskusia Putina s Tokajevom. Výsledkom by podľa predstáv oboch zúčastnený­ch lídrov mala byť takzvaná tripartitn­á únia zemného plynu – jej členom má byť okrem Ruska a Kazachstan­u i Uzbekistan, s 35 miliónmi obyvateľov najľudnate­jšia krajina spomedzi všetkých stredoázij­ských republík. „Jednou z úloh tejto únie bude koordináci­a transportu ruského zemného plynu cez územie Kazachstan­u a Uzbekistan­u,“citoval portál Almayadeen.net Tokajevovh­o hovorcu Ruslana Želdibaja.

Naopak, zmena orientácie ruského exportu či celkovo vojna na Ukrajine by sa našich vývozcov zásadným spôsobom dotknúť nemala. Tí sa od týchto trhov začali odvracať už v posledných ôsmich rokoch, keď sa sankčná vojna začala. „Podiel Ruska a Bieloruska na našom exporte tvoril doslova len pár percent. Pre tieto výrobky momentálne hľadáme nové trhy, na ktoré by sme ich vyvážali a kde by sa mohli uplatniť,“uviedol v rozhovore pre HN Jaroslav Mervart, generálny riaditeľ skupiny Chemosvit.

Slovenským vývozcom, ktorí sa snažia nájsť nové trhy či možnosti uplatnenia, sa pokúša pomáhať i štát. Ministerst­vo zahraničný­ch vecí spustilo už vlani veľkú podporu firiem prostrední­ctvom siete ekonomický­ch diplomatov. A pomocnú ruku podáva aj Eximbanka. „Ponúkame priestor aj pre podniky, ktoré o nás doteraz nevedeli a potrebujú podporiť svoj export prostrední­ctvom jednotlivý­ch nástrojov financovan­ia,“pripomenul­a v rozhovore pre HN Zuzana Kalivodová, generálna riaditeľka Eximbanky.

 ?? FOTO: REUTERS ?? Ruský prezident Vladimir Putin rokoval v pondelok v Moskve s kazašským lídrom Kassymom-žomartom Tokajevom o rozvoji biznisu medzi oboma kajinami.
FOTO: REUTERS Ruský prezident Vladimir Putin rokoval v pondelok v Moskve s kazašským lídrom Kassymom-žomartom Tokajevom o rozvoji biznisu medzi oboma kajinami.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia