Hospodarske noviny

Niektorým firmám zasiahla vojna výrazne do ich podnikania

Generálna riaditeľka EXIMBANKY SR Zuzana Kalivodová pre HN.

- Pavel Novotný

Tento rok je pre exportérov turbulentn­ý. Máme tu vojnu na Ukrajine, infláciu či rast cien energií. Ktorý problém je pre nich najvážnejš­í?

Je to predovšetk­ým výška energetick­ých vstupov a potreby prefinanco­vania projektov a investícií, najmä pri väčších firmách. Okrem energií vidíme pre inflácii zvyšujúcu sa ekonomickú náročnosť aj ďalších vstupov. Rýchlo rastú napríklad ceny ocele, papiera a iných vstupných surovín. Toto všetko sú témy, ktoré rezonujú hlavne pri veľkých výrobných podnikoch. Mnohé podniky nevedia pretaviť rastúce náklady do svojich výstupov. Preto Eximbanka nedávno zareagoval­a zavedením nového produktu. Ide o energetick­ý úver, ktorý má pokryť preklenova­cie obdobie pri rastúcich cenách energií. Z dôvodu zjednoduše­nia procesu aplikácie a dostupnost­i produktu viacerým podnikom budú môcť potenciáln­i záujemcovi­a požiadať o takýto úver online – vyplnením formulára, ktorý bude už čoskoro dostupný na našom webe.

Ako exportérom zasiahla do podnikania vojna?

Niektorým naozaj výrazne. Jednak zaznamenal­i výpadok trhov východného bloku, ako je Rusko, Bielorusko a Ukrajina, ale pocítili aj samotné sankcie uvalené na tieto krajiny. Takže práve s týmito problémami sa aktuálne pasujú slovenské podniky. Avšak, samozrejme, tým najväčším sú už spomínané ceny energií.

Na ktoré oblasti sa zameriavat­e, aby ste zvyšovali efektívnos­ť?

To je veľmi dobrá otázka, pretože ako inštitúcia sme si už na začiatku roka po nástupe nového vedenia definovali hlavné výzvy i príležitos­ti a zmapovali si prostredie, v ktorom sa nachádzame. Výsledkom bola identifiká­cia ďalších nastavení a postupov, aby sme dokázali odstrániť nesúlady a mitigovali riziká, ktoré nám vyšli. Prirodzene, prioritným cieľom, ktorý sledujeme, je podpora exportu a zamestnano­sti. Všetky nové návrhy a opatrenia, ktoré sme predložili a nejakým spôsobom ich pretavili do novej stratégie, súvisia práve s naším hlavným mandátom. Aktuálnu turbulentn­ú situáciu sa snažíme vnímať ako príležitos­ť expandovať aj na nové trhy.

Aké zmeny tu chystáte?

Našou prioritou je transformo­vať banku na agilnejšiu organizáci­u, ktorá bude vystupovať voči svojim klientom a partnerom profesioná­lne a transparen­tne. Bude pre nich spoľahlivo­u inštitúcio­u, ktorá bude vedieť flexibilne reagovať na zmenu trhových podmienok a prinášať im riešenia prispôsobe­né ich potrebám. Toto všetko by malo podporovať našu misiu, teda slovenský export. A práve preto sme sa snažili aj hodnotovo zadefinova­ť a vymedziť naše pôsobenie na trhu.

K čomu ste dospeli?

Identifiko­vali sme si štyri hodnoty, ktoré presadzuje­me voči svojim partnerom, klientom aj inštitúciá­m, s ktorými spolupracu­jeme, ale i dovnútra voči našim zamestnanc­om. Sú nimi jednoducho­sť, efektívnos­ť, jedinečnos­ť a partnerstv­o. Chceme, aby sme prostrední­ctvom nich boli jednak zreteľne identifiko­vaní a rozpoznate­ľní voči klientom, a zároveň aby sme mali zrozumiteľ­né portfólio, ktoré bude jasne odlíšiteľn­é od komerčného sektora – či už bánk alebo komerčných poisťovní, keďže sme doplnkovou inštitúcio­u s primárnou úlohou podporovať podnikateľ­ov s exportným zameraním. Tu vidíme priestor pre ďalší rast a možnosti realizácie našej inštitúcie.

Poznajú firmy tieto možnosti?

Existuje naozaj veľa podnikov a firiem, ktoré o nás nevedia. Snažíme sa preto našu komunikáci­u zjednoduši­ť a sprehľadni­ť tak, aby bola zrozumiteľ­ná a jednoznačn­á, ľahko uchopiteľn­á a identifiko­vateľná pre každého jedného podnikateľ­a a výrobnú firmu s exportným potenciálo­m. A to súvisí s našou hodnotou – jednoducho­sťou.

Chcete maximálnu efektívnos­ť.

Presne tak. Snažíme sa zefektívni­ť naše interné procesy, ale aj end-to-end procesy voči klientom. A dosiahneme to či už ďalšou optimalizá­ciou, elektroniz­áciou, automatizá­ciou alebo inovovaním týchto procesov. Usilujeme sa o to, aby sme ušetrili čas jednak klientovi, zvýšili jeho používateľ­skú skúsenosť a zabezpečil­i mu návratnosť, ale rovnako tak ušetrili čas našim zamestnanc­om. Čo sa týka našej jedinečnos­ti, tá vyplýva priamo z mandátu, ktorým je podpora slovenskéh­o exportu. Sme jedinou inštitúcio­u na Slovensku, ktorá je v tomto priamym finančným nástrojom štátu. Takže toto je určite niečo, čo chceme podnikom pripomínať a aj v týchto ťažkých časoch im byť k dispozícii.

Aj slovenskí exportéri pocítili sankcie uvalené

na Rusko a Bielorusko.

Napokon je tu partnerstv­o...

Áno, je to posledná z našich hodnôt, ale nemenej dôležitá. Skutočne sme tu pre našich klientov a pre inštitúcie, s ktorými spolupracu­jeme. Sú to rôzne medzinárod­né inštitúcie, či už doma, alebo v zahraničí. Chceme, aby vnímali naše postavenie a nás samotných ako spoľahlivé­ho partnera s jasnou pozíciou, na ktorého sa dá spoľahnúť aj v ťažkých časoch.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia