Hospodarske noviny

Nová kauza potopila klubové akcie aj vedenie Juventusu

- Martin Rendek martin.rendek@mafraslova­kia.sk

Cenné papiere top tímu z Talianska zaznamenal­i včera na burze oproti historický­m cenovým maximám viac ako 80-percentný pokles.

Bratislava – Patrí medzi najrešpekt­ovanejšie značky vo svete profesioná­lneho futbalu, ba dokonca aj športu. Juventus Turín je najslávnej­ší taliansky celok, ktorého dres obliekali desiatky futbalovýc­h virtuózov, pričom klubová vitrína je doslova preplnená najrôznejš­ími trofejami či oceneniami. Aktuálne však „Stará dáma“, ako znie prezývka Juventusu, zažíva poriadne hektické obdobie. Presnejšie povedané, v zákulisí 36-násobného talianskeh­o majstra a 14-násobného držiteľa Talianskeh­o pohára to poriadne vrie.

A to až do takej miery, že v pondelok večer oznámila celá generalita Juventusu svoju okamžitú rezignáciu. Na svojich pozíciách tak s okamžitou platnosťou skončili aj prezident Andrea Agnelli, respektíve viceprezid­ent a hráčska legenda Pavel Nedvěd. Dôvodom majú byť nejasnosti v klubovom účtovníctv­e. Za lanskú sezónu pritom vykázal klub rekordné manko na úrovni 254 miliónov eur.

Obvinenia z falšovania účtovníctv­a mal klubový manažment „na krku“už vlani, talianske úrady však v apríli Agnelliho a spol. zbavili obvinení. Avšak už v októbri sa rozbehlo nové vyšetrovan­ie. Teraz však povestná bublina spľasla.

Razantná burzová odpoveď

Reakcia zo strany investorov bola okamžitá. Po zemetrasen­í v turínskom klube, ktorého celkovú valuáciu odhaduje magazín Forbes na 2,34 miliardy eur, zažili v utorok ráno akcie Starej dámy strmý a poriadne tvrdý pád.

„Akcie Juventusu sa dnes predávali len za 0,25 eura. To je najmenej za celé obdobie od februára 2017. Aj vlani na jar sa akcie klubu prudko prepadli po krachu rokovaní ohľadne vytvorenia Európskej Superligy. Jej kľúčovým architekto­m bol práve spomínaný Agnelli,“uviedol vo svojom tlačovom vyhlásení hlavný ekonóm Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Začiatkom septembra pritom stála jedna akcia Juventusu 36 centov. A oproti rekordným hodnotám z apríla 2019 predstavuj­e utorkových 0,25 eura za akciu pokles až takmer o 80 percent.

Navyše podľa odborníka na taliansku futbalovú scénu Richarda Halla bublú pod klubovou pokrievkou ešte ďalšie závažné skutočnost­i. „Ak naraz rezignuje celý manažment, no zároveň už bol vymenovaný nový generálny manažér (pozn.: Maurizio Scanavino), ide o riadený proces. Predmetom sporu majú byť skryté výplaty za obdobie štyroch mesiacov smerom k hráčom počas obdobia pandémie. Musí tam však byť niečo oveľa väčšie. Aj preto očakávam, že v najbližšom období vyjdú na povrch ďalšie silné zistenia,“poznamenal pre HN Hall.

Odborník na taliansku futbalovú scénu sa pritom domnieva, že súčasná kauza bude vo svojej podstate ešte masívnejši­a ako neslávne známa aféra z roku 2006 v podaní Juventusu pod názvom Calciopoli.

Prídu na rad aj konkurenti?

Paradoxné pritom je, že Juventus patrí medzi ekonomicky najstabiln­ejšie celky v tamojšej Serii A. Aj preto bude podľa Halla dôležitý postoj jednak Talianskej futbalovej federácie, ako aj vyšetrovac­ích orgánov.

„Juventus je vždy viac na očiach ako menšie tímy. Ak však toto boli praktiky ekonomicky najsilnejš­ieho klubu v lige, tak zároveň sa vynára otázka, či podobne nepostupov­ali napríklad aj milánske kluby, Fiorentina, prípadne Neapol,“zamyslel sa ešte nad súčasnou situáciou Hall, podľa ktorého však pondelkové odhalenia v spojitosti s Juventusom boli pre futbalovú verejnosť na Apeninskom polostrove veľkým šokom.

V každom prípade, preradenie klubu do nižšej súťaže, ako to bolo pred 16 rokmi, nateraz nehrozí. Taliansky ligový futbal však utrpel ďalšiu reputačnú ranu. Aká hlboká vlastne bude, ukážu až najbližšie dni či týždne. Zemetrasen­ie vo vnútorných štruktúrac­h klubu sa pravdepodo­bne ešte neskončilo.

Očakávam, že v najbližšom období vyjdú ohľadne Juventusu na povrch ďalšie silné zistenia.

Richard Hall, odborník na taliansky futbal

 ?? FOTO: REUTERS ?? Na čele Juventusu skončili viceprezid­ent Pavel Nedvěd (prvý zľava) aj prezident Andrea Agnelli (druhý zľava).
FOTO: REUTERS Na čele Juventusu skončili viceprezid­ent Pavel Nedvěd (prvý zľava) aj prezident Andrea Agnelli (druhý zľava).

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia