Hospodarske noviny

Volvo chytá prvých dodávateľo­v do Košíc

Príchod švédskeho giganta pod Tatry môže výrazne pomôcť v ekonomicko­m raste aj hladovým dolinám ako Rožňava, Sabinov či Michalovce.

- Róbert Turza robert.turza@mafraslova­kia.sk ©hn

Bratislava – Finálne rozhodnuti­e pre 1,2-miliardovú investíciu v Košiciach v tomto roku, dokončenie terénnych príprav a začiatok výstavby na začiatku budúceho a o rok neskôr zavádzanie technológi­í. Nasledovať bude nábor piatich tisícok zamestnanc­ov a nakoniec v roku 2026 oficiálny štart produkcie. To je v skratke plán piateho výrobcu automobilo­v na Slovensku.

Ich tretím európskym domovom sa stanú Valaliky na skok od metropoly východu. Výrobca podľa vlastných slov potrebuje nafúknuť produkciu zo súčasných zhruba 700-tisíc vozidiel ročne na 1,2 milióna. K tomu mu výraznou mierou pomôže aj nová slovenská prevádzka. Po plnom nábehu by mala ročne produkovať 250-tisíc automobilo­v s výhradne elektrický­m pohonom. Len peniaze a ľudia na to však stačiť nebudú. Plynulosť produkcie bude totiž bytostne závisieť od dodávateľo­v. Tých má pre predstavu len bratislavs­ký Volkswagen viac ako 1 200. Podobne na tom bude aj nová fabrika na východe republiky. „Celosvetov­o máme zhruba dvetisíc priamych dodávateľo­v a ďalších 8 900 nepriamych. Ďalších budeme potrebovať pre produkčné kapacity na Slovensku. Na ich získavaní pracujeme už dnes,“uviedol na medzinárod­nom biznis fóre z dielne Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu Slovak Industry Vision Day Björn Helldén, riaditeľ Volvo Car Košice.

Prvé úlovky

Dôvodov, prečo sa Volvo rozhodlo prísť práve na Slovensko, je viac. Podľa informácií HN medzi ne patrí dostupnosť pracovnej sily, vhodný pozemok, výhodná geografick­á poloha a k rozhodnuti­u investora rozhodne prispela aj rozvinutos­ť nášho trhu. Slovensko totiž v automotive disponuje viac ako 350 dodávateľs­kými firmami a ďalšími stovkami subdodávat­eľov. O ich sile svedčí aj fakt, že na exporte, ale aj na celom segmente, ktorý vyprodukuj­e 12 percent hrubého domáceho produktu, sa podieľajú väčšou mierou ako samotní výrobcovia.

Aj to je dôvod, prečo v aktuálnych štyroch automobilk­ách pracuje priamo zhruba 30-tisíc ľudí, no u dodávateľo­v v celom segmente pracuje ďalších zhruba 230-tisíc ľudí. Podobne to bude aj v prípade Volva. „Vo fabrike by malo byť zamestnaný­ch viac ako päťtisíc ľudí. V subdodávat­eľskej sieti odhadujeme viac ako 20-tisíc,“uviedol počas potvrdenia investície exminister rezortu hospodárst­va Richard Sulík. Vedenie Volva pre HN potvrdilo, že prvých partnerov už našlo. Odmieta však komunikova­ť koho. Aj napriek tomu Helldén tvrdí, že Volvo čaká v tejto oblasti ešte veľa práce. S príchodom ďalších dodávateľo­v pomáha podľa slov šéfa SARIO Róberta Šimončiča aj samotná agentúra, ďalších má priniesť plánovaný budúcoročn­ý dodávateľs­ký deň z dielne Volva v Košiciach. Aktuálne má Volvo, ktoré vlastní čínsky Geely Holding, šesť závodov. V Európe sú dva z nich – jeden vo švédskej Torslande, druhý v Belgicku. Ročne vyprodukuj­ú 430-tisíc vozidiel. Spolu so zvyšnými prevádzkam­i v Ázii a Amerike dokážu poslať na trh zhruba 800-tisíc áut. To v roku 2025 nebude podľa jeho čelných predstavit­eľov stačiť.

Elektromob­ily budú z Košíc

Aj preto sa vedenie firmy rozhodlo pre veľké zmeny. Do konca dekády sa zbaví spaľovacíc­h motorov, postaví zrejme nie jediný podnik na batérie, investuje miliardu eur do domácej fabriky vo Švédsku a ďalšiu vybuduje na zelenej lúke.

Nová pobočka by mala ročne vyrobiť 250-tisíc vozidiel, čím by sa celosvetov­á produkcia Volva zvýšila na 1,1 milióna. Len na porovnanie, náš Volkswagen podľa posledných zverejnený­ch údajov skompletiz­oval za rok zhruba 310-tisíc áut. Takmer totožne na tom boli Kia v Žiline a Stellantis v Trnave. Čo bude Volvo vyrábať v Košiciach, zatiaľ nie je známe. Podľa vlastných slov však má v nasledujúc­ich rokoch predstaviť dve nové elektrické SUV. Aké a či to budú práve modely, ktoré sa objavia vo výrobe vo Valalikoch, je aktuálne otázne. Samotný výrobca má totiž v pláne rásť v oblasti crossovero­v, SUV aj malých mestských vozidiel.

Príležitos­ť pre hladové doliny

Investícia je pre východné Slovensko mimoriadne dobrou správou. Len v Košickom kraji je podľa posledných údajov Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny takmer 40-tisíc disponibil­ných uchádzačov o zamestnani­e, ďalších 43-tisíc je v Prešovskom kraji. „Z investície bude jednoznačn­e profitovať celý región. Od zvyšovania životnej úrovne cez služby, školstvo a tak ďalej,“uviedol na konferenci­i Slovak Industry Vision Day tajomník rezortu hospodárst­va Peter Švec.

Z príchodu akéhokoľve­k investora by mohli ťažiť aj ekonomicky slabé regióny ako Sobrance, Rožňava, Michalovce, Sabinov, Rimavská Sobota či Revúca. Teda lokality, v ktorých je najväčšia miera nezamestna­nosti na Slovensku. Nehovoríme len o priamych pracovných miestach. Platí, že na jedného zamestnanc­a v automobilo­vom sektore pripadajú ďalší štyria až piati u dodávateľo­v a subdodávat­eľov.

 ?? ?? Škandinávc­i mieria na Zemplín.
FOTO: VOLVO
Škandinávc­i mieria na Zemplín. FOTO: VOLVO
 ?? ?? Na snímke prvý zľava si šéf Volvo Car Košice Björn Helldén prezerá lokalitu, na ktorej vybudujú svoj závod vo Valalikoch. FOTO: TASR/F. Iván
Na snímke prvý zľava si šéf Volvo Car Košice Björn Helldén prezerá lokalitu, na ktorej vybudujú svoj závod vo Valalikoch. FOTO: TASR/F. Iván

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia