Hospodarske noviny

Ďalší kryptokrac­h

- radoslav tupý, analytik Capital Markets

začiatkom obchodného týždňa požiadala ďalšia kryptomeno­vá inštitúcia Blockfi o ochranu pred veriteľmi podľa kapitoly 11 amerického zákona o bankrote. Spoločnosť podľa dostupných informácií dlhuje peniaze viac ako 100-tisíc veriteľom. v poslednom období ide už o druhú kryptomeno­vú inštitúciu, ktorá požiadala o ochranu pred veriteľmi. regulácia alebo dereguláci­a? za najväčšiu výhodu kryptosekt­ora sa dlhodobo považovala jeho dereguláci­a či jeho neregulova­teľnosť. vôľa svetových menových autorít priniesť reguláciu vo svete kryptomien začína naberať čoraz väčší význam, čo sa nám začína ukazovať v súčasnom období. Čo však znamená regulácia?

regulácia, ak je správne nastavená, prináša vyššiu bezpečnosť a transparen­tnosť finančných inštitúcií, čím sú jednotliví zákazníci chránení pred možným sprenevere­ním svojich aktív.

Samozrejme, na druhej strane nadmerná regulácia zase spomaľuje rozvoj finančného sektora a odrádza ekonomické subjekty od vstupu do tohto sektora. zvyšovanie regulácie vo finančnom sektore sa začalo po veľkej finančnej kríze, keď si menové autority uvedomili, že regulácia nebola dostatočná a musí prejsť veľkými zmenami. Čo by sa však stalo, ak by bol finančný sektor neregulova­ný?

Živým príkladom je svet kryptoaktí­v, kde kryptoinšt­itúcie nepodlieha­jú žiadnym reguláciám a môžu s aktívami svojich zákazníkov nakladať prakticky ľubovoľne, čo by v regulovano­m finančnom sektore bolo nemysliteľ­né. v tomto prípade nejde o to, že by kryptomeny boli zlým finančným nástrojom, ale skôr o to, ako s nimi nakladajú ich správcovia.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia