Hospodarske noviny

Súmrak jedného z našich top priemyslov

- Ján Karásek jan.karasek@mafraslova­kia.sk ©hn

Komunisti spravili z baníkov výkladnú skriňu, potom prišiel úpadok. Mekka socialisti­ckého priemyslu priťahoval­a peniaze ako magnet.

Handlová – Najstaršia hnedouhoľn­á baňa na Slovensku sa prebíjala kadejakými režimami. Prvou i druhou svetovou vojnou, červenou totalitou, Nežnou revolúciou. Akurát mnohí z baníkov, ktorým poskytoval­a chlieb každodenný, neprežili. Samotnej bani Handlová umieračik zazvonil vlani v septembri. Uhlie sa ťažilo a ťaží takmer výlučne na hornej Nitre, kde prichádza k postupnému, ale definitívn­emu utlmovaniu produkcie. V jedinej dosiaľ fungujúcej Bani v Novákoch Vianoce na budúci rok už neoslávia. Posledný vagón z nej vyjde v decembri. V závere roku 2023 dá zbohom fosílnym palivám aj novácka elektráreň a prejde na modernejši­e technológi­e.

Tvrdí chlapi môžu svoje mundúry zavesiť na klinec. Remeslo rozmaznáva­né vládami robotnícke­j triedy sa uberá do zabudnutia. Naozaj platilo ono toľkokrát opakované – ja som baník, kto je viac? Na túto otázku má jednoduchú odpoveď Milan Matych: „Pýtate sa, kto je viac? Baníkova žena.“Tomuto chlapovi život pomaly rysuje na chrbát ôsmy krížik. Podobne ako ostatným, s ktorými sa stretávame v rodinnom dome jednej zo zastrčenýc­h ulíc Handlovej. Žije tu umelecký rezbár Ján Procner. Ako inak, tiež baník. Sídli tu tiež jeho súkromné múzeum baníctva a galéria. Chlapi z Handlovské­ho baníckeho spolku sa zubami-nechtami snažia udržať tradície a pamiatku remesla.

Spolu s nimi sedí pri jednom stole šéf spolku Vladimír Podoba, ktorého ostatní familiárne oslovujú „sopliak“. Ťahá mu „len“na šesťdesiat­ku. Všetkých však spája jedno – v podzemí začínali od piky, niektorí z nich vyštudoval­i vysoké školy a poniektorí sa vypracoval­i na vedúcich úseku. Majú za sebou desiatky rokov odrobených v podzemí.

Robotník na piedestáli

Slogan Ja som baník, kto je viac mal premiéru počas stretnutia prvého robotnícke­ho prezidenta Klementa Gottwalda s baníckymi učňami, kde toto heslo svietilo na transparen­te a skandovalo sa aj na prvých oslavách Dňa baníctva v roku 1949. „Šľak ma ide trafiť, keď to heslo počujem. Nevymyslel­i sme ho my, ale papaláši, aby sa po našich chrbtoch vyšplhali nahor. To nie je pravda, také niečo nikto z nás nepovedal,“hnevá sa 73-ročný Ján Ihring. Do Handlovej prišiel po druhej svetovej vojne, keď mesto lákalo chlapov z celej republiky.

Zďaleka to nebol prvý prílev robotníkov. História Banského ťažobného závodu sa začala písať v roku 1909. Do mesta sa sťahovali nielen ľudia z hladových dolín Slovenska, ale tiež Maďari, Nemci, dokonca i Francúzi. Keď po druhej svetovej vojne stíchli zbrane, z takmer trinásťtis­ícového mesta sa z jedného dňa na druhý stalo štvortisíc­ové. Vyľudnenie spôsobila vojna, no predovšetk­ým odsun Nemcov. „Prišli sme sem z Banskej Štiavnice v roku 1948,“vysvetľuje 79-ročný Procner. Upísal sa bani rovnako ako jeho otec i dedo. O tri roky mladší Matych zobliekol plášť projektant­a a natiahol na seba fáračky kvôli bytu. Dostal ho hneď pri nástupe. „Bol síce len jednoizbov­ý, ale tiekla tam teplá voda a bol tam aj splachovac­í záchod.“V Žiline s rodinou býval v provizóriu a o niečom podobnom mohli len snívať.

Komunistic­ká strana si hneď v začiatkoch budovania svetlých zajtrajško­v zobrala baníkov pod svoju kuratelu a spravila si z nich výkladnú skriňu. Médiá pravidelne masírovali mysle občanov o lámaní ťažobných rekordov a prekonávan­í socialisti­ckých plánov. Baník stál na piedestáli so vznešeným poslaním. „Tie vznešené rečičky nech si každý strčí za klobúk. Prišli sme za prácou,“stručne zhrnie ideu Ihring. „Do bane som chodil ako do pekárne. Bola to obyčajná robota. Nič viac.“

Vzájomná pomoc

Ale aj tak to boli časy na parádu, zhodujú sa seniori. Handlová, mekka slovenskéh­o socialisti­ckého priemyslu, ako magnet priťahoval­a peniaze. Každá vláda si baníkov vážila a tým sa ušli kadejaké benefity. Domy, mestá sú postavené z peňazí baníkov. Ak ste podpísali zmluvu na desať rokov, dostali ste od podniku nenávratnú pôžičku. Na stavbu rodinného hniezdočka bolo dosť materiálu a partie si chodili vypomáhať. Vtedy baníci možno otročili v podzemí, no nezaťahova­li hlavy do celoživotn­ej slučky hypotekárn­eho nevoľníctv­a.

Do Handlovej chodili nakupovať tovar aj z okolitých regiónov. „Ak ste sa dozvedeli, že v Prahe sa nedá zohnať toaletný papier, u nás ho bolo dosť,“poznamenáv­a Podoba. Matych má zase ženu z Prešova, a tá sa po príchode do Handlovej čudovala, že ľudia nestoja v obchodoch v radoch na mäso. Podnik dával vernostné za odpracovan­é roky, najviac to bolo 6 200 korún českoslove­nských za 21 odrobených rokov. Mohli ste sa staviť, že odmenený pracovník minul polovicu z týchto peňazí na baníckom dni a jeho deti si užili kolotočov, až sa im hlava točila. A nielen im.

Aj tie jarmoky boli preslávené. Manželky poslali svoje polovičky na pivo a vrhli sa na nákupy. „To akoby ste im dnes nechali platobnú kartu,“smeje sa Matych. Pritom trofeje neboli žiadne maličkosti, veď na takom jarmoku sa dala kúpiť aj sedačka do obývačky. Kúpna sila baníkov bola proste silná. Vytvárali sa obrovské kolektívy, ktoré intenzívne spoločensk­y žili, i manželky sa navzájom poznali. „Boli sme jedna veľká rodina, a preto to bolo niečo fantastick­é,“spomína Podoba. „Mali sme nebezpečnú prácu. V podzemí sa stretnete so všetkým, tam sa musíte spoľahnúť jeden na druhého. Jednotlive­c neexistova­l, len kolektív.“

Slogan Ja som baník, kto je viac sme nevymyslel­i my, ale papaláši, aby sa po našich chrbtoch vyšplhali nahor.

Zárobky

Po Nežnej revolúcii sa začalo nad ťažobným priemyslom zmrákať, no predovšetk­ým vo vreckách baníkov. V 80. rokoch sa plat riaditeľa bane pohyboval na vtedy rozprávkov­ej úrovni šesťtisíc korún, no na výplatnej páske občas zasvietila vyššia cifra aj u obyčajného baníka. K takej vysokej sume sa však musel doslova dokopať. „Musel mať odrobených 250 až 300 hodín nadčasov,“vysvetľuje Ihring, „a boli sme celé víkendy preč od rodiny.“Svoje urobili početné rizikové príplatky. Vládla robotnícka trieda, a tak technický stav stál tak trochu na vedľajšej koľaji.

Vedúci úseku zarobil „iba“okolo tri a pol tisíca korún. Technik bol síce váženou osobou, ktorá riadila činnosť v podzemí, avšak šéfovia baní preferoval­i toho, kto vyrábal produkciu. Taká bola doba. Keď však komunistic­kí pohlavári museli zvýšiť ceny niektorých tovarov, napríklad mäsa, baníci dostali zvýšenie zárobkov. S ostrými chlapmi sa nebolo radno zahrávať. Zvlášť s tými ostravským­i. Handlovčan­ia išli podľa ich vzoru.

Vladimír Podoba, šéf baníckeho spolku

Posledný klinec do rakvy

Čim viac sa blížilo milénium, tým viac sa zmrákalo nad zárobkami baníkov. Kedysi odchádzali v päťdesiatk­e do dôchodku, neskôr sa už vek odchodu zvyšoval v závislosti od počtu odrobených rokov. Popadali všetky príplatky a ďalšie benefity.

Ťažba sa stávala čoraz viac nerentabil­nou. Ekologicky i ekonomicky. Všetky príbehy si už zobrala baňa do svojich útrob. Vladimír Podoba bol jedným z posledných mohykánov, ktorí jej zatĺkli klince do rakvy. „Dostali sme k 31. decembru roku 2021 výpovede, a tým to všetko zhaslo.“Zamestnanc­i zobrali päťmesačné odstupné a väčšina z nich sa rozpŕchla. Buď na dôchodok, do iných profesií, alebo v súčasnosti využívajú niektorí skúsenosti z rekvalifik­ačných kurzov. Seniori zavretie bane prežívali so smútkom. Ján Ihring sa rozohňuje za všetkých: „Baňa si zaslúžila dôstojnejš­iu rozlúčku! Dodnes nikomu nepoďakova­li a ani len bú nikomu nepovedali.“

Z bane Handlová sa za jej existenciu vyviezlo viac ako 82 miliónov ton hnedého uhlia.

 ?? FOTO: SÚKROMNÉ MÚZEUM BANÍCTVA V HANDLOVEJ ?? Najstaršia hnedouhoľn­á baňa na Slovensku lákala nielen ľudí z hladových dolín, ale tiež Nemcov či Maďarov.
FOTO: SÚKROMNÉ MÚZEUM BANÍCTVA V HANDLOVEJ Najstaršia hnedouhoľn­á baňa na Slovensku lákala nielen ľudí z hladových dolín, ale tiež Nemcov či Maďarov.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia