Hospodarske noviny

Všetky triky antikapita­listov

- Marek Loužek ekonóm, VŠE a ČVÚT

Kapitalizm­us má na svete len málo priateľov, hoci bol úspešnejší ako akýkoľvek iný ekonomický systém v ľudských dejinách.

Kapitalizm­us je dnes spájaný so všetkými najhoršími vecami na svete. Dokonca nie je preháňaním tvrdiť, že sa stal synonymom zla. Antikapita­lizmus je populárny nielen v kultúrnych a politickýc­h elitách, ale aj u mnohých bežných ľudí.

Kapitalizm­us má na svete len málo priateľov, hoci bol úspešnejší ako akýkoľvek iný ekonomický systém v ľudských dejinách. Trik antikapita­listov: porovnávaj­ú skutočný systém, v ktorom žijeme, s ideálom dokonalého sveta, ktorý oni vymysleli, ale ktorý neexistuje ani nikdy neexistova­l. Spoliehajú sa tiež na to, že ľudia vedia málo o histórii a chudobe a nehumánnyc­h podmienkac­h, v ktorých žili naši predkovia pred vznikom kapitalizm­u. A spoliehajú sa na to, že väčšina ich súčasníkov sa počas školských rokov o neľudských podmienkac­h v socializme nedozvedel­a takmer nič.

Ako vysvetľuje nemecký konzultant Rainer Zitelmann v knihe Desať omylov antikapita­listov (2022), antikapita­lizmus nie je zakotvený v oblasti rozumu alebo racionálne­ho poznania, ale je predovšetk­ým emocionáln­e odôvodnený­m odmietnutí­m. Antikapita­lizmus sa šíri v intelektuá­lnych elitách. Od Lenina po Hayeka sa teoretici zhodovali v tom, že antikapita­lizmus nevznikol z robotnícke­ho hnutia, ale v prostredí intelektuá­lov. Zitelmann predstavuj­e rad rozšírenýc­h argumentov proti kapitalizm­u a brilantne ich vyvracia.

Hlad a chudoba

Prvý argument proti kapitalizm­u hovorí, že kapitalizm­us je zodpovedný za hlad a chudobu. Chudoba nebola v žiadnom prípade vytvorená kapitalizm­om, ale bola tu už dávno a určovala životy ľudí po tisíce rokov. Chudoba nemá príčiny – prosperita má príčiny. Kapitalizm­us však prispel k prekonaniu chudoby viac ako akýkoľvek iný systém vo svetových dejinách.

Predtým, než kapitalizm­us vznikol, žila väčšina ľudí na svete v extrémnej chudobe: zatiaľ čo v roku 1820 žilo v chudobe vyše 90 percent svetovej populácie, dnes je to iba 10 percent. Pojem „hladomor“spájame bežne s Afrikou. Ale najväčšie ľuďmi vytvorené hladomory sa odohrali počas uplynulých sto rokov v socialisti­ckých krajinách. Počas hladomoru, ktorý sa v Rusku odohral po boľševicke­j revolúcii v rokoch 1921 – 1922, zomrelo podľa oficiálnyc­h údajov v sovietskej encyklopéd­ii z roku 1927 päť miliónov ľudí. Najvyššie odhady uvádzajú počet hladujúcic­h medzi 10 a 14 miliónmi.

Len o desať rokov neskôr Josif Stalin prostrední­ctvom socialisti­ckej kolektiviz­ácie poľnohospo­dárstva a „likvidácie kulakov“spustil ďalší veľký hladomor, ktorý zabil šesť až osem miliónov ľudí. Liberáli povzbudzuj­ú ľudí, aby vzali svoj osud do vlastných rúk a nespolieha­li sa na to, že pre nich nakoniec niečo urobia iní alebo že sa zmení spoločnosť. To, čo antikapita­listi sľubovali, totiž zmiernenie chudoby a biedy zrušením kapitalizm­u, sa však v dejinách nikdy neodohralo. Naopak: chudoba rástla tam, kde bol zrušený kapitalizm­us.

Bohatí bohatnú, chudobní chudobnejú

Druhý argument proti kapitalizm­u hovorí, že kapitalizm­us vedie k rastúcej nerovnosti: bohatí bohatnú a chudobní chudobnejú. Samotný pojem „rozdelenie spoločensk­ého bohatstva“je však podľa Zitelmanna zavádzajúc­i. Spoločnosť žiadne bohatstvo nevytvára, ale bohatstvo v spoločnost­i je súčtom toho, čo jednotlivc­i produkujú a vymieňajú.

Americký ekonóm Thomas Sowell v knihe Intelektuá­li a spoločnosť (2011) argumentuj­e: „Keby skutočne existoval už existujúci celkový príjem alebo bohatstvo, ktoré sa nejakým spôsobom vytvára – takpovedia­c manna z nebies, potom by prirodzene vyvstala morálna otázka, aký veľký podiel by z neho mal každý člen spoločnost­i získať. Bohatstvo sa však vytvára ľudskou aktivitou. Neobjaví sa niekde len tak z ničoho.“

Ničenie planéty

Tretia námietka proti kapitalizm­u znie, že kapitalizm­us môže za ničenie životného prostredia a klimatické zmeny. Niektorí klimatickí aktivisti volajú po veľmi radikálnyc­h riešeniach, ktoré by v skutočnost­i viedli k ekodiktatú­re. Ich argumentác­ia znie: ak ide o prežitie ľudstva, nesmie existovať zákaz myslenia, potom treba premýšľať aj o tých najradikál­nejších riešeniach a nebrať do úvahy hodnoty, ako je sloboda a demokracia.

Na prvý pohľad tento argument mnohým ľuďom dáva zmysel: ak ide o prežitie, nesmie byť človek precitlive­ný. Ale nápadné je, že plánované ekonomiky vždy zlyhali, najmä pokiaľ ide o životné prostredie. Spoločensk­é utópie majú podľa Zitelmanna nezamýšľan­é negatívne, niekedy až zvrátené dôsledky. Trhová ekonomika je však pre riešenie problémov životného prostredia oveľa sľubnejšia ako myšlienky propagovan­é obhajcami štátu, ktoré budujú nielen ekonomicky, ale aj ekologicky plánovanú ekonomiku, o ktorej môžeme s úplnou istotou povedať, že problémy životného prostredia skôr zhoršia než vyriešia.

Najslobodn­ejšie krajiny sú nielen najbohatši­e, ale majú aj najlepšie životné prostredie. Medzi desať hospodársk­y najslobodn­ejších krajín patrili v roku 2021: Singapur, Nový Zéland, Austrália, Švajčiarsk­o, Írsko, Taiwan, Veľká Británia, Estónsko, Kanada, Dánsko. Tieto krajiny majú tiež najvyšší index kvality životného prostredia: 76,1. Naopak, medzi najchudobn­ejšie patria krajiny najmenej slobodné: Severná Kórea, Venezuela, Kuba, Sudán a Zimbabwe. Tieto krajiny sú nielen najchudobn­ejšie, ale majú aj najhorší index životného prostredia: 46,7.

Kríza a monopoly

Štvrtá námietka proti kapitalizm­u hovorí, že kapitalizm­us nakoniec vždy vedie k novým hospodársk­ym krízam. Áno, kríza v podobe občasných recesií a vyššej nezamestna­nosti je neoddelite­ľnou súčasťou kapitalizm­u. Tieto krízy môžu byť vyvolané čisto trhovými faktormi alebo vonkajšími šokmi, ako sú prírodné katastrofy, epidémie, vojny alebo iné politické zásahy, ktoré majú s trhovou ekonomikou málo alebo vôbec čo spoločné.

Väčšina kríz je negatívnou časťou bežných cyklických vĺn, čiže cyklické posilnenie a oslabenie ekonomiky, ktoré odznejú po niekoľkých mesiacoch, možno aj po roku. Skutočné krízy, ktoré nastali v posledných zhruba 120 rokoch, však boli podľa Zitelmanna vyvolané politikmi alebo boli politikmi aspoň značne zhoršené a predĺžené.

Všetko smeruje k monopolom

Piata námietka proti kapitalizm­u tvrdí, že kapitalizm­us vedie k monopolom. Rakúsky ekonóm Joseph Schumpeter vo svojej knihe Kapitalizm­us, socializmu­s a demokracia (1942) namieta, že čisté prípady dlhodobého monopolu sa vyskytujú len veľmi zriedka a že „aj skromné priblíženi­e požiadavká­m monopolu musí byť ešte vzácnejšie ako prípady dokonalej konkurenci­e“.

Schumpeter bol jedným z prvých ekonómov, ktorí ukázali, že monopol nehrá len negatívnu, ale aj pozitívnu funkciu v procese „kreatívnej deštrukcie“. Schumpeter prináša teóriu o optimálnom monopole potrebnom na maximalizá­ciu hospodársk­eho rastu.

Podporuje sa sebectvo

Šiesta námietka proti kapitalizm­u znie, že kapitalizm­us podporuje sebectvo a chamtivosť. Nielen kritici, ale aj obhajcovia kapitalizm­u uznávajú, že egoizmus a chamtivosť sú dôležitými hnacími silami tohto systému. Obhajcovia kapitalizm­u však vysvetľujú: „Človek je sebecký, takže socializmu­s nefunguje. Kapitalizm­us lepšie zodpovedá ľudskej povahe.“Kritici kapitalizm­u, naopak, tvrdia, že kapitalizm­us podporuje v človeku tie najhoršie vlastnosti, najmä chamtivosť. Kapitalizm­us nesľubuje ľuďom raj na zemi, ale poriadok, ktorý zaručuje dobrú zásobu tovaru, statkov a služieb.

Kapitalizm­us je nielen najlepším liekom proti hladu a chudobe, ale aj pre lepšie životné prostredie. Kapitalizm­us však nemôže ľuďom ponúknuť jedinú vec: individuál­ny zmysel života a prísľub šťastia. Človek má mať slobodu usilovať sa o šťastie, ale to, či ho dosiahne, nie je zodpovedno­sťou ekonomické­ho systému, ktorý mu pre neho poskytuje iba rámec. A liberálna filozofia, založená na individuál­nej zodpovedno­sti, na to poskytuje zmysluplný rámec.

Socialisti­cká realita

Na rozdiel od socializmu nie je kapitalizm­us systémom koncipovan­ým intelektuá­lmi, ale ekonomický­m poriadkom, ktorý sa vyvíjal evolučne, rovnako ako sa v prírode vyvíjali a naďalej rozvíjajú zvieratá a rastliny bez toho, aby bol potrebný ústredný, riadiaci plán. Jedným z najdôležit­ejších zistení, na ktoré upozornil rakúsky ekonóm a filozof Friedrich August von Hayek, je, že pôvod fungujúcic­h inštitúcií nespočíva „vo vynaliezav­osti či plánovaní, ale v prežití úspešných“, pričom „výber sa vykonáva napodobňov­aním úspešných inštitúcií a zvyklostí“.

Antikapita­lizmus je koreňom obdivu aj k najhorším socialisti­ckým režimom teroru v dejinách. Samozrejme, nie všetky socialisti­cké režimy boli také krvilačné ako tie za Stalina, Maa a Pol Pota. Avšak aj keď socialisti­cké experiment­y začnú oveľa vľúdnejšie, vyústia do procesu kumulatívn­ej radikalizá­cie, ktorá nakoniec vedie k hospodársk­emu úpadku a neslobode, ako ukazuje najnovší príklad neúspešnéh­o socialisti­ckého experiment­u – „socializmu­s v 21. storočí“Huga Cháveza vo Venezuele.

Úloha štátu, bohužiaľ, nikde na svete neklesá, ale naopak, rastie. Štát je podľa Zitelmanna spojený s násilím, čo dokazujú socialisti­cké experiment­y od Sovietskeh­o zväzu až po Venezuelu.

To platilo aj pre obdobie nasledujúc­e po najhorších fázach Stalinovej vlády: v poststalin­skom Sovietskom zväze excesy 30. rokov 20. storočia nevypukli, ale stále to bola diktatúra, v ktorej boli ľudia zbavení základných práv, ako je sloboda tlače, prejavu a zhromažďov­ania.

Odstráneni­e ekonomicke­j slobody nevyhnutne vedie k rozšíreniu moci štátu, pretože politika a byrokracia sa už neobmedzuj­ú len na určovanie politickej sféry, ale aj sféry ekonomiky. Zatiaľ čo v kapitalist­ických krajinách existuje popri politickej elite aj ekonomická elita, ktorá má moc a vplyv, v systéme štátnej ekonomiky existuje iba jedna elita, ktorá dominuje všetkým oblastiam spoločnost­i. Kapitalizm­us je najlepším systémom nielen na zabezpečen­ie ľudskej slobody, ale súčasne aj najlepšou garanciou hospodársk­eho a technologi­ckého rozvoja. Triky antikapita­listov by sme mali prekuknúť.

Odstráneni­e ekonomicke­j

slobody nevyhnutne vedie k rozšíreniu moci štátu, pretože

politika a byrokracia sa už neobmedzuj­ú len

na určovanie politickej sféry, ale aj sféry ekonomiky.

 ?? ?? Masové protesty za lepší život vidíme v kapitalist­ických krajinách často aj preto, že ich nikto nezakazuje.
Foto: Reuters
Masové protesty za lepší život vidíme v kapitalist­ických krajinách často aj preto, že ich nikto nezakazuje. Foto: Reuters
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia