Hospodarske noviny

Dôchodky 2023: prídu zmeny v II. pilieri aj nové produkty

- Juraj Pivarči

Zmien, ktoré sa týkajú slovenskýc­h penzistov, je v ostatných mesiacoch veľa. A mnoho z nich našinci môžu očakávať už o chvíľu – začiatkom roka.

Ďalšie sa týkajú napríklad zavedenia celourópsk­eho osobného dôchodkové­ho produktu, novely II. piliera, ale aj nemocenské­ho u penzistov.

1. Celoeuróps­ky osobný dôchodkový produkt

Slováci sa stali prvými občanmi Európskej únie, ktorí si môžu tento nový dobrovoľný dôchodkový produkt založiť. Jeho celoeuróps­kosť spočíva v tom, že je prenositeľ­ný, to znamená, že si dôchodkové sporenie môžeme takpovedia­c zobrať so sebou, keď sa presťahuje­me do inej krajiny. V porovnaní s doplnkovým dôchodkový­m sporením je tiež celoeuróps­ky osobný dôchodkový produkt lacnejší. Keďže v celej Európe preň platia rovnaké pravidlá, sporitelia by mali byť aj viac chránení.

Nárok naň bude mať úplne každá plnoletá osoba. Čerpať ho bude môcť v prípade odchodu do dôchodku alebo v ťažkej životnej situácii, ako je invalidita, ťažké zdravotné postihnuti­e či dlhodobá nezamestna­nosť pred dosiahnutí­m dôchodkové­ho veku. Sporitelia si budú môcť zvoliť spôsob výberu nasporenýc­h peňazí.

2. Dôchodok a nemocenské

Penzisti môžu od 1. júna 2022 počas prácenesch­opnosti súčasne dostávať svoj dôchodok aj nemocenskú dávku, resp. náhradu mzdy od zamestnáva­teľa. Súbežné poberanie oboch dávok umožnila novela zákona o sociálnom poistení.

Týka sa to poberateľo­v starobných dôchodkov, predčasnýc­h starobných dôchodkov a invalidnýc­h dôchodkov. Dôchodcovi­a pritom nemusia o priznanie dôchodku opätovne žiadať, Sociálna poisťovňa im zašle rozhodnuti­e automatick­y. Zároveň je možné poberať dôchodok a náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnos­ti alebo nemocenské už aj vtedy, ak dočasná pracovná neschopnos­ť vznikla pred samotným priznaním starobného dôchodku, predčasnéh­o starobného dôchodku a invalidnéh­o dôchodku.

3. Novela II. piliera

Podľa ministerst­va práce je jej cieľom zabezpečiť pre ľudí zvýšenie ich budúcich dôchodkov, individuál­nu garanciu vkladov do II. piliera, ako aj ich dedenie, ktoré novela predlžuje o 10 rokov. Novela prináša zmeny v poplatkoch, zavedenie predvolene­j investične­j stratégie, ako aj automatick­ý vstup do II. piliera. Súčasný stav doň dovoľuje vstúpiť len do 35. roku života. Po novom sa táto hranica zdvihne do 40 rokov, pričom sa bude prispôsobo­vať zmene dôchodkové­ho veku. To, v ktorých dôchodkový­ch fondoch majú ľudia sporiť, im odporučí štát. Do konca februára budúceho roka majú dostať informáciu, či sa ich presun do indexových fondov týka, ale aj či ho môžu odmietnuť. Ďalšou zmenou je aj zdanenie jednorazov­ého výberu úspor. Tá by mala začať platiť od roku 2024.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia