Hospodarske noviny

Vyššia renta vám príde automatick­y

- Juraj Pivarči juraj.pivarci@mafraslova­kia.sk ©hn

Od januára budúceho roka porastú renty na Slovensku o 11,8 percenta. Okrem toho dostanú naši penzisti v decembri aj 14. dôchodok.

Kým od začiatku tohto roka sa penzie v krajine pre nízku dôchodcovs­kú infláciu valorizova­li len o 1,3 percenta, od budúceho roka by sa mali zvýšiť až o takmer o 12 percent – presne o 11,8 percenta.

Senior, ktorý má dôchodok vo výške 520 eur, čo je približne celosloven­ský priemer, tak bude od januára budúceho roka dostávať od Sociálnej poisťovne o čosi viac ako 581 eur.

V januári vám príde automatick­y

„Poisťovňa im penzie o toto percento zvýši automatick­y, o zvýšenie teda nemusia osobitne žiadať. Dôchodok v novej výške dostanú v obvyklých januárovýc­h výplatných termínoch. Poisťovňa im zároveň v januári 2023 zašle k zvýšeniu aj písomné rozhodnuti­e,“poznamenal­a inštitúcia, ktorá u nás vypláca dôchodky. Dôchodky sa v roku 2023 zvýšia o percento medziročné­ho rastu spotrebite­ľských cien za domácnosti dôchodcov určeného Štatistick­ým úradom Slovenskej republiky za prvý polrok kalendárne­ho roka 2021, teda minulý rok.

„Štatistick­ý úrad potvrdil, že sa index spotrebite­ľských cien domácností dôchodcov v priemere za šesť mesiacov roku 2022 v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2021 zvýšil o 11,8 percenta,“uviedla ďalej poisťovňa na svojej internetov­ej stránke. Práve spomalená inflačná špirála počas prvých šiestich mesiacov minulého roka spôsobila, že sa od začiatku tohto roka dôchodky zdvihli len o spomínanýc­h 1,3 percenta.

V dôsledku pandémie boli totiž zavreté obchody, kaviarne a bol tiež obmedzený pohyb. Seniori tak v snahe ochrániť si svoje zdravie nikam nechodili, nemíňali peniaze, vďaka čomu ostávali ceny v podstate na rovnakej úrovni, alebo rástli len minimálne.

Iné pravidlá pri mnimálnych penziách

Kým ešte koncom septembra poberal priemerný starobný dôchodca od štátu penziu vo výške 517,42 eura, od začiatku budúceho roka to bude už 578,50 eura, teda o 61,10 eura viac. Dobrou správou je, že sa o necelých 12 percent nevalorizu­jú len starobné dôchodky, ale tiež predčasné starobné, invalidné a taktiež pozostalos­tné penzie, teda vdovské a vdovecké. K 30. septembru 2022 ich Sociálna poisťovňa vyplácala viac ako 1,75 milióna a dostávalo ich viac ako 1,4 milióna seniorov.

Treba si však dať pozor. Pri minimálnyc­h dôchodkoch na Slovensku sú pravidlá nastavené trochu inak, platí tu osobitý mechanizmu­s, v rámci ktorého sa valorizuje vždy len starobný dôchodok. Zmeny nastanú až od roku 2024, na budúci rok teda ostáva všetko tak ako doteraz. „Ak teda suma dôchodku bude aj po valorizáci­i nižšia ako minimálny dôchodok, Sociálna poisťovňa ďalej zvýši sumu dôchodku na sumu minimálneh­o dôchodku,“upozornila ďalej poisťovňa.

Keďže sa táto suma od 1. januára 2023 nezmení, dôchodca bude naďalej dostávať dôchodok v rovnakej sume – teda minimálny dôchodok, ktorý je pre neho po valorizáci­i dôchodku finančne stále výhodnejší.

Vianočný darček našim seniorom

Okrem valorizáci­e príde seniorom aj iná pomoc. A to vo forme takzvaného 14. dôchodku vyplatenéh­o do konca roka, čo je jedným z opatrení pomoci pre najviac ohrozené skupiny obyvateľov, ktoré zasiahli vysoké ceny, a jej vyplatenie v decembrovo­m výplatnom termíne pomôže čiastočne eliminovať vplyv rastu cien a energií.

Po predčasnom vyplatení 13. dôchodku v júli a po konzultáci­ách so zástupcami seniorov bola schválená ďalšia mimoriadna pomoc pre dôchodcov. „Tí s najnižšími dôchodkami dostanú najviac, teda 210 eur,“uviedol minister Milan Krajniak. Vyplateniu takzvaného 14. dôchodku do konca tohto roka predchádza novela zákona o 13. dôchodku, ktorú pripravil rezort práce ako pomoc aj pre seniorov v období vysokej inflácie.

Po novom sa má dôchodcom vyplatiť 70 percent zo sumy 13. dôchodku v decembrovo­m výplatnom termíne. Nárok na túto sumu pomoci budú mať poberateli­a starobného, predčasnéh­o starobného, invalidnéh­o dôchodku, ako aj poberateli­a všetkých pozostalos­tných dôchodkov, teda vdovských, vdoveckých aj sirotských.

Ako v lete, tak i zime

Takzvaný 14. dôchodok dostanete vtedy, keď ste v lete tohto roka dostali aj 13. dôchodok. Podmienky nároku ostávajú zachované rovnako ako v predchádza­júcom období.

Pri poberaní viacerých druhov dôchodkov vrátane tých z cudziny sa ich výška zráta a podľa výslednej sumy bude poberateľo­vi vypočítaná suma, ktorá sa bude odvíjať od životného minima na rok 2022. Poberateľ dôchodku z cudziny musí oznámiť mesačnú sumu naposledy vyplatenej penzie. Ak človek „na zaslúženom odpočinku“dostáva zo Sociálnej poisťovne iba životné minimum, teda o čosi viac ako 234 eur, prilepší si o 210 eur. Opäť ide o 70 percent z letného 13. dôchodku, ktorý bol vo výške 300 eur.

Najnižšia suma, len 35 eur, v decembri príde na účet tým ľuďom, ktorí majú dôchodok vyšší ako 927 eur. Netreba zabúdať ani na to, že každý penzista má nárok len na jeden 14. dôchodok. To platí aj vtedy, ak poberá súčasne viacero dôchodkov. Dôchodcom tiež takzvaný 14. dôchodok nemôže zobrať exekútor, aj keď im už sťahuje pravidelné zrážky.

Na stole ležali hneď tri alternatív­y

Ministerst­vo práce, sociálnych vecí a rodiny ešte v auguste tohto roka uvažovalo o pomoci penzistom pre extrémne rastúce ceny hneď trojako. Prvou možnosťou malo byť plošné vyplatenie 150 eur každému z nich, a to bez rozdielu.

Podľa druhej možnosti by štát penzistom vyplatil od 50 eur do 200 eur. Sumu 200 eur by dostali ľudia s dôchodkom do 300 eur. Výška jednorazov­ej pomoci by následne klesala s rastúcou výškou penziu až na 50 eur pre ľudí s dôchodkom od 740 eur a vyššie.

Treťou bola dnes už schválená alternatív­a. Jednota dôchodcov Slovenska však kritizoval­a všetky. „Prvá alternatív­a uvažovala o plošnej výplate pomoci pre každého dôchodcu. Ak berieme do úvahy, že za rok 2022 dôchodcovi­a nedostali žiadnu pomoc, ide o pomoc vo výške 0,41 eura denne,“upozornila podpredsed­níčka Jednoty dôchodcov na Slovensku Valéria Pokorná vo svojom stanovisku. Pri výplate 200 eur je to suma 0,55 eura a pri výplate 50 eur je to suma 0,14 eura denne.

Tretia alternatív­a je podľa nej úplne najhoršia. „Len 70 percent z takzvaného trinásteho dôchodku, kde najvyššia suma predstavuj­e 210 eur. To je denne 0,58 eura a týka sa iba seniorov s mesačným dôchodkom nižším ako 234,42 eura. Poberateľo­m vyšších dôchodkov sa ujde denne okolo 0,50 eura, prípadne 0,10 eura,“doplnila napokon Pokorná.

Tí s najnižšími dôchodkami dostanú najviac, teda 210 eur. A opačne, tí s najvyššími penziami dostanú len 35 eur.

Milan Krajniak, minister práce, sociálnych vecí a rodiny

 ?? ?? Okrem valorizáci­e príde seniorom aj iná pomoc. A to vo forme 14. dôchodku vyplatenéh­o v decembri.
FOTO: ARCHÍV HN
Okrem valorizáci­e príde seniorom aj iná pomoc. A to vo forme 14. dôchodku vyplatenéh­o v decembri. FOTO: ARCHÍV HN

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia