Hospodarske noviny

Minimálna penzia by mala byť vyššia

- Juraj Pivarči

Budúci rok sa minimálne penzie zvyšovať nebudú. Je tu však aj dobrá správa: stane sa tak v roku 2024.

Hovorí o tom novela zákona o sociálnom poistení, ktorú predložilo ministerst­vo práce, sociálnych vecí a rodiny a ktorá je aktuálne v medzirezor­tnom pripomienk­ovom konaní.

Odstupňova­ný nárast

„Vzhľadom na meniace sa sociálno-ekonomické prostredie, najmä nárast inflácie, sa navrhuje ‚rozmrazeni­e’ súm minimálneh­o dôchodku a opätovné naviazanie úvodnej sumy minimálneh­o dôchodku na 136 percent sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu,“uvádza sa v dôvodovej správe zákona. Rezort práce chce týmto krokom docieliť to, aby sa zachoval účel minimálneh­o dôchodku, teda aby sa jeho poberateľ ako jednotlive­c neocitol v stave hmotnej núdze. Sumy minimálnej penzie sa až do roku 2021 zvyšovali vždy v januári, aj keď inak ako ostatné dôchodky.

Odvtedy však ostali nedotknuté. Minimálna penzia sa má zvyšovať za každý ďalší rok dôchodkové­ho poistenia o dva percentuál­ne body, od získania 39 rokov poistenia o tri percentuál­ne body, od 49 rokov poistenia o päť percentuál­nych bodov a od nadobudnut­ia 59 rokov poistenia dokonca až o sedem percentuál­nych bodov.

Pozrime sa na konkrétny výpočet. Životné minimum by malo byť podľa odhadov ministerst­va práce a Inštitútu finančnej politiky od leta budúceho roka na jednu plnoletú fyzickú osobu vo výške 256,75 eura. Ak sa výška minimálnej penzie naviaže na 136 percent tejto dávky, po 30 odpracovan­ých rokoch by mal byť tento dôchodok vo výške 349,20 eura.

To je približne o 15 eur viac, ako je to v súčasnosti (dnes je výška minimálnej penzie po 30 odpracovan­ých rokoch 334,30 eura). Pri 40 odpracovan­ých rokoch to už nebude 136 percent, ale 157 percent (za odpracovan­ých 31 až 39 rokov vždy plus dve percentá, za 40. rok sú to už tri percentá). Spolu to teda bude 403 eur, čo je oproti súčasnému stavu o približne 25 eur viac.

Dôchodcom ho priznajú automatick­y

O tento druh penzie senior nemusí žiadať. Sociálna poisťovňa mu ho prizná automatick­y. Ak napríklad dnes do penzie odchádza človek, ktorý odpracoval 30 rokov kvalifikov­aného obdobia dôchodkové­ho poistenia, a jeho budúca penzia by mala byť napríklad v sume 230 eur, Sociálna poisťovňa prehodnotí jeho nárok na minimálny dôchodok. Ak spĺňa všetky podmienky, automatick­y zvýši jeho starobný dôchodok na sumu minimálneh­o. Ten je dnes za 30 rokov vo výške 334,30 eura mesačne.

Pozor by si mali dať penzisti pri valorizáci­i. O 11,8 percenta sa od budúceho roka zvýšia vždy iba starobné dôchodky, nie tie minimálne. V prípade seniora, ktorý od štátu dostáva spomínanýc­h 230 eur, sa teda jeho dôchodok vo výške 334,30 eura nezmení.

Starobný dôchodok sa mu síce zvýši na sumu viac ako 257 eur, stále však bude výrazne nižší ako jeho aktuálny minimálny dôchodok, ktorý je preňho v tomto prípade ten výhodnejší. Musí si počkať až do roku 2024.

rokov musíte mať, aby ste dostali minimálnu penziu vo

výške asi 334 eur.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia