Hospodarske noviny

Nespokojní seniori

- Juraj Pivarči

Jednota dôchodcov na Slovensku považuje niektoré zmeny schválené v Národnej rade Slovenskej republiky v rámci dôchodkové­ho systému za diskrimina­čné a protiústav­né. Zároveň upozorňuje, že jednotlivé zmeny nepomôžu ani súčasným, ani budúcim poberateľo­m starobných dôchodkov.

Podľa združenia slovenskýc­h seniorov bude potrebné zaviesť znovu dôchodkový strop, prinavráti­ť plný 13. dôchodok, rozmraziť minimálne dôchodky či zmeniť systém valorizáci­e jednak s nadviazaní­m na infláciu, ale aj na rast miezd. „Ešte v piatok 14. októbra sme oslovili priamo prezidentk­u Zuzanu Čaputovú a požiadali sme ju, aby zvážila našu argumentác­iu k zmenám a úpravám v rámci dôchodkové­ho systému prijatého v parlamente,“informoval predseda Jednoty dôchodcov Slovenska Michal Kotian. Žiadosť seniorov však prezidentk­a nevypočula a novelu zákona podpísala.a čo prekáža dôchodcom najviac? „Myslíme si, že prijatie rodičovské­ho bonusu, zníženie aktuálnej dôchodkove­j hodnoty, ale aj ďalšie zmeny prinášajú diskrimina­čné a protiústav­né prvky do systému, ktorý je už v súčasnosti veľmi krehký,“doplnil Kotian.

Osobitne sa situácia dotkne tých ľudí, ktorých deti pracujú v zahraničí a neplatia odvody. Ešte horšie je to v prípade ľudí, ktorých deti sú zdravotne postihnuté. „Táto skupina seniorov je najzranite­ľnejšia. Žiaľ, práve tieto skupiny rodín ešte stále podstupujú najvyšší stupeň diskriminá­cie. Veď viac ako 85 percent invalidnýc­h dôchodkov je vyplácanýc­h pod hranicou chudoby,“okomentova­l situáciu Kotian. Za diskriminá­ciu dôchodcovi­a považujú aj fakt, že všetci zamestnaní sa budú „skladať“na vyplácanie tejto dávky.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia