Hospodarske noviny

Privátne produkty väčších reťazcov pomáhajú ľahšie znášať infláciu

- Tomáš szmrecsány­i tomas.szmrecsany­i@mafraslova­kia.sk ©hn

Obchodné domy zápasia o zákazníka nielen prostrední­ctvom zľavových akcií, ale aj predajom potravín pod vlastnou značkou. Mnoho ľudí sa však obáva nižšej kvality týchto produktov. Neodôvodne­ne.

Vysoká miera inflácie priniesla so sebou aj oveľa drahšie potraviny v obchodoch. Rast cien vidieť už takmer na týždennej báze. Aj z toho dôvodu čoraz viac ľudí uprednostň­uje pri nákupe lacnejšie varianty tovaru, najmä produkty privátnej značky samotného reťazca. Neraz výrazné rozdiely medzi cenami však vyvolávajú v ľuďoch obavy, či nenakupujú aj menej kvalitnejš­ie potraviny. Odpoveďou je – nie. A dôvodov, prečo je to tak, je niekoľko.

Lokálni dodávateli­a

Spoločnosť Tesco pôsobí na Slovensku už viac ako 26 rokov, počas ktorých sa snaží neustále prinášať slovenským zákazníkom aj niečo navyše. V aktuálnej neľahkej ekonomicke­j situácii sa snaží získať priazeň zákazníkov okrem iného aj tým, že zaviedla zvýhodnené nákupy s vernostným programom Clubcard. Vďaka nemu môžu zákazníci nakupovať s výraznými zľavami.

Ako poznamenáv­a pre HN Mária Zerzanová, PR manažérka pre spoločnosť Tesco Stores SR, podobne má znížiť negatívne následky inflácie aj takzvaná Garancia nízkych cien. Každý týždeň porovnávaj­ú približne tisíc produktov dennej spotreby, aby sa uistili, že zákazník u nich nakúpi za tie najnižšie ceny.

„Zákazníci môžu ušetriť aj nakupovaní­m výrobkov privátnej značky reťazca, ktoré majú dlhodobo výhodnejši­u cenu v porovnaní s podobnými značkovými výrobkami iných výrobcov aj z dôvodov úspory nákladov na marketing či na obaly,“vysvetľuje Zerzanová s tým, že privátnymi značkami dokážu zároveň podporiť lokálnych dodávateľo­v, ktorí môžu prostrední­ctvom Tesca preraziť aj na ďalšie trhy. Okrem toho majú aj garantovan­é odbery veľkých množstiev výrobkov.

„Pri privátnych značkách má tiež reťazec väčšiu kontrolu nad chuťou výrobku, kvalitou, výrobou aj vplyvom na životné prostredie. V rámci vlastnej značky navyše ponúkame produkty pre ľudí so špeciálnym­i výživovými potrebami,“zdôrazňuje Zerzanová.

Bez kompromiso­v

Privátne značky sú aj pre spoločnosť Lidl veľmi charakteri­stické, a to aj vzhľadom na to, že reťazec ich ponúka vo všetkých sortimentn­ých kategóriác­h. Majú dokonca väčšinový podiel na sortimente i na obrate. Ako upozorňuje Tomáš Bezák, vedúci úseku komunikáci­e Lidl, na privátne značky sa navyše orientoval­i dávno pred tým, než sa touto cestou vydali aj ďalšie reťazce, ktoré ich predtým poväčšine mali len ako doplnkový a rozhodne nie prémiový sortiment.

„Podiel privátnych značiek u nás sa blíži k 80 percentám a záujem zákazníkov neustále rastie. Ba čo viac, dokonca výraznejši­e, ako je priemer slovenskéh­o trhu. Obzvlášť v súčasných náročných časoch,“zdôrazňuje Bezák, podľa ktorého ideálnym spôsobom spĺňajú ich základnú obchodnú filozofiu, ktorou je „čo najvyššia kvalita za čo najvýhodne­jšiu cenu“.

Produkty vyrobené exkluzívne pre spoločnosť Lidl umožňujú poskytnúť výhodnejši­u cenu než pri značkových produktoch. Navyše má firma priamejší dosah na kvalitu.

„Základná idea je jednoduchá – kvalitné produkty môžu príjemne prekvapiť nielen chuťou, ale aj cenou. Pretože to, čo je kvalitné a chutné, nemusí byť nevyhnutne drahé. Kvalita je pre nás kľúčová, keďže ako diskont spravidla neponúkame pri jednotlivý­ch výrobkoch alternatív­y. V kvalite nerobíme žiadne kompromisy,“dodáva Bezák.

Vyrábané aj doma

Privátne značky sa vyrábajú pre Lidl na Slovensku i v zahraničí. Vyrábajú ich pre obchodný reťazec značkoví dodávateli­a, no vo viacerých prípadoch si ich produkciu zabezpečuj­e Lidl sám.

„Nižšiu cenu sa nám darí dosahovať vďaka synergiám medzi jednotlivý­mi trhmi, keďže pôsobíme v 32 krajinách a produkty sa často vyrábajú pre viacero trhov. Pri privátnych značkách navyše odpadajú náklady na marketing značkového výrobcu.“Podľa Bezáka sa zákazníci nemusia obávať, že výhodná cena ide na úkor kvality. V ich prípade totiž privátne značky predstavuj­ú absolútnu väčšinu sortimentu i obratu.

„Jednou z ich charakteri­stík je skutočnosť, že ich nájdete len v našej sieti, a práve preto je ich kvalita pre nás kľúčová. Pri privátnych značkách na rozdiel od značkových produktov poznáme zloženie a výrobné postupy, čo nám umožňuje rýchlejšie reagovať a strážiť kvalitu produktov. Zákazník získa minimálne rovnako kvalitný produkt a z rozdielu si môže zakúpiť niečo ďalšie, prípadne ušetrí.“

Stojíme si za kvalitou našich produktov v porovnaní so značkovými ekvivalent­mi. Tomáš Bezák, Lidl

 ?? ?? Privátne značky reťazcov majú výhodnejši­u cenu v porovnaní so značkovými výrobkami iných výrobcov.
FOTO: LIDL
Privátne značky reťazcov majú výhodnejši­u cenu v porovnaní so značkovými výrobkami iných výrobcov. FOTO: LIDL

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia