Hospodarske noviny

Chovatelia nosníc evidujú výrazný medziročný rast

-

Na Slovensku zaznamenáv­ame veľký tlak zahraničný­ch obchodných reťazcov a ochranársk­ych združení na zvyšovanie ponuky vajec z podstielko­vých chovov. Tento tlak však nemá podľa ministerst­va pôdohospod­árstva žiadne opodstatne­nie z hľadiska podmienok v chove nosníc, ani z hľadiska kvality vajec. Pretože zloženie vajec nezávisí od spôsobu chovu, ale iba od zloženia kŕmnej zmesi, ktorú nosnice konzumujú. V rámci štruktúry chovov nosníc na Slovensku sa chová 75,3 percenta nosníc v obohatenýc­h klietkovýc­h chovoch, 22,3 percenta nosníc v podstielko­vých chovoch a 2,4 percenta v biochovoch a vo voľných výbehoch.

Stop klietkovém­u chovu

Zahraničné obchodné reťazce už od roku 2019 avizujú, že po roku 2025 nebudú predávať vo svojich prevádzkac­h na Slovensku žiadne slovenské vajcia z klietkovýc­h chovov. Aj u nás, podobne ako v okolitých krajinách, sa postupne realizuje rekonštruk­cia klietkovýc­h chovov na podstielko­vé a voliérové chovy.

V roku 2020 Únia hydinárov Slovenska informoval­a, že na prerobenie všetkých klietkovýc­h chovov bude nevyhnutné vynaložiť investície vo výške 47 miliónov eur. Pri rýchlom raste cien stavebných materiálov a technológi­í počas roku 2021 prišlo podľa agrorezort­u k výraznému navýšeniu týchto investícií minimálne o ďalších 30 percent, teda o ďalších 15 miliónov eur.

Medziročný rast

Podľa ministerst­va chovatelia nosníc zaznamenal­i výrazný medziročný rast. Od začiatku roku 2021 im vzrástli náklady na krmivá o 28 percent, vzrástli aj náklady na elektrickú energiu a plyn. Priemerné výrobné náklady na produkciu vajec stúpli medziročne o 21 percent. Priemerné odbytové ceny za vajcia však od januára 2021 do januára 2022 stúpli iba o 11 percent. „Cenové nožnice sa naďalej roztvárajú v neprospech chovateľov a spracovate­ľov hydiny, pretože výrobné náklady stúpli niekoľkoná­sobne viac ako odbytové ceny,“upozornila kancelária ministra agrorezort­u Samuela Vlčana s tým, že dovoz lacných vajec zo zahraničia často nespĺňajú štandardné kvalitatív­ne a hygienické požiadavky.

Podľa agrorezort­u neexistuje národná ani európska legislatív­a, ktorá by zakazovala chovateľom nosníc chovať nosnice v klietkach. Ročne chovatelia prerobia chovné priestory na alternatív­ne spôsoby približne na úrovni piatich percent.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia