Hospodarske noviny

Manipuláci­a s potravinam­i je celkom komplexný proces

- Tomáš Szmrecsány­i tomas.szmrecsany­i@mafraslova­kia.sk ©hn

Z hľadiska zachovania kvality

je lepšie, ak sa objednáva domáci tovar, lebo jeho doručenie je rýchlejšie než zo zahraničia.

Pavel Ruda, FM Logistic

Kľúčové pre kvalitu a čerstvosť tovaru je udržiavani­e nepretržit­ého chladiaceh­o reťazca počas celého procesu, od príjmu tovaru až po objavenie sa výrobku na pulte obchodu.

Zabezpečen­ie prepravy potravín z výrobných závodov či skladov do predajní tak, aby boli vo výbornej kvalite, je určite veľká výzva pre logistiku. Vyžaduje si totiž nielen vhodné technologi­cké riešenia, ale aj kvalifikov­aný tím.

Dodržať teploty

Správna teplota je dôležitá aj pri skladovaní, preto musia byť skladové priestory organizova­né veľmi premyslene. Potrebné sú nielen vhodné informačno-technologi­cké nástroje, ale aj infraštruk­túra a vybavenie skladov.

Ako poznamenáv­a Pavel Ruda, vedúci dopravy pre Českú republiku a Slovensko spoločnost­i FM Logistic, ide napríklad o diaľkové monitorova­nie úrovne vlhkosti a teploty v každej fáze procesu a automatick­é upozorneni­a v prípade nezrovnalo­stí.

Rovnako treba dbať na batérie pre vysokozdvi­žné vozíky prispôsobe­né na použitie v sklade potravín či osvetlenie umožňujúce presnú kontrolu kvality výrobkov. V neposledno­m rade je dôležité aj pravidelné posielanie objednávok zo strany zákazníkov.

„Pretože v týchto časoch mnohí z nich s objednávka­mi čakajú až do poslednej chvíle, respektíve na záver mesiaca. No práve vtedy nastávajú problémy s kapacitou kamiónov či s kapacitou skladu.“

Vhodný transport

Základným a najdôležit­ejším parametrom pre udržanie kvality aj čerstvosti potravín je čistota vozidiel. Druhým je podľa Rudu už spomínaná kontrola teploty, ktorá je kľúčová aj v doprave. V podniku FM Logistic používajú dvojkomoro­vé návesy, ktoré umožňujú prepravu rôznych sortimentn­ých skupín v príslušnýc­h teplotných rozsahoch v jednom vozidle, čo má za následok aj optimalizá­ciu nákladov.

Do akej miery je rýchlosť pri zabezpečen­í prepravy aj skladovani­a kvalitných potravín v rámci logistiky prioritou? Ruda je presvedčen­ý, že každý nákupca potrebuje tovar čo najskôr, obzvlášť ak ide o potraviny. Ako prízvukuje, v prípade čerstvých či mrazených potravín nejde o dni, ale dokonca o hodiny, keď si zákazníci prajú mať tovar u seba.

„Dnes sme v spoločnost­i FM Logistic prostrední­kom medzi výrobcom, napríklad poľnohospo­dárom, od ktorého tovar putuje priamo do nášho skladu, a predajcom, ktorému sa potom tovar podľa objednávok kompletizu­je a distribuuj­e do obchodov. Až 80 percent tovaru prijatého v sklade odchádza do 12 až 14 hodín,“hovorí Ruda s tým, že okrem toho je dnes každá fáza dodávateľs­kého reťazca pod úplným dohľadom systémov kvality vrátane udržiavani­a chladiaren­ského reťazca monitorova­ného v reálnom čase.

Manipulačn­á technika

Každý jeden kus manipulačn­ej techniky rozhodne musí spĺňať bezpečnost­né a ekologické normy, ktoré sú potrebné pri manipuláci­i s potravinam­i. Logistika spojená so skladovaní­m čerstvých výrobkov má podľa Rudu tiež svoju dynamiku a špecifiká. „Vyžaduje si optimalizá­ciu skladových priestorov, čím vieme výrazne zvýšiť schopnosť presunu zamestnanc­ov a výrobkov do skladu a zo skladu a rýchlosť vychystáva­nia objednávok. Používanie vhodných vysokozdvi­žných vozíkov sa následne prejaví vo zvýšenej efektivite vnútroskla­dových presunov, presnejšej práci, zvýšenej bezpečnost­i a zvýšenej produktivi­te v skladoch,“zdôrazňuje Ruda s tým, že prioritou je aj neustály posun a rozvoj.

Snímače pohybu

Aj zdanlivo banálna vec dokáže byť pre uchovanie kvality potravín dôležitá. Spoločnosť FM Logistic v súčasnosti nahrádza napríklad osvetlenie vo svojich skladoch čerstvého tovaru ergonomick­ejším osvetlením.

Svietidlá sú vybavené v prvom rade snímačmi pohybu s možnosťou individuál­neho stmievania. Okrem toho, že je toto riešenie energetick­y úsporné, dobre funguje aj v uličkách regálov, pretože poskytuje vynikajúce osvetlenie bez oslepovani­a obsluhy vysokozdvi­žného vozíka.

Nedávno v spoločnost­i tiež vymenili lineárne žiarivky za LED osvetlenie s rovnakou teplotou farieb 6500 K na stoloch určených pre zamestnanc­ov, ktorí vykonávajú veľmi podrobnú kontrolu kvality výrobkov. Aj vďaka tomuto riešeniu sa k zákazníkov­i dostane tovar najvyššej kvality. „Každý detail je preto dôležitý a môže prispieť k optimalizá­cii služieb a zlepšeniu pracovných podmienok,“dodáva Ruda s tým, že dôležitá je aj spolupráca medzi zákazníkom, skladom a prepravcom. „Pretože na konci dňa je pre nás prioritou spokojný zákazník, ktorý by bez fungujúcej spolupráce spokojný nebol.“

 ?? ?? Správna teplota, ale aj osvetlenie sú veľmi dôležité aj pri skladovaní potravín.
FOTO: FM LOGISTIC
Správna teplota, ale aj osvetlenie sú veľmi dôležité aj pri skladovaní potravín. FOTO: FM LOGISTIC

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia