Hospodarske noviny

Potraviny nemajú byť dlho na sklade

-

Bratislava – Na pultoch obchodov je veľké množstvo tovaru, ktorého trvácnosť je len krátka. Spoločnosť Lidl sa profiluje tým, že v rámci ponúkaného sortimentu chce byť pre zákazníka z hľadiska čerstvosti a kvality voľba číslo jeden. Preto je pre firmu vysoká úroveň čerstvosti mimoriadne dôležitá. Ako poznamenáv­a Peter Lobotka, vedúci oddelenia skladovej logistiky Logistické centrum Lidl Sereď, dohliadaní­m na stopercent­né dodržiavan­ie nastavenýc­h Lidl štandardov pri príjme a distribúci­i tovaru, či už z hľadiska čerstvosti a teplotného reťazca, dokážu vysoké nároky zákazníka na čerstvosť splniť.

Branislav Práznovský, vedúci oddelenia transportn­ej logistiky Logistické centrum

Lidl Sereď, je presvedčen­ý, že iba spokojný zákazník sa do ich predajní opäť vráti. Preto je do predajne Lidl dovážaný denne čerstvý tovar a zároveň sa tým zabezpečuj­e dostupnosť tovaru.

Na zásobovani­e predajní sa využívajú služby externých dopravných spoločnost­í, ktoré sú zodpovedné za dodržiavan­ie „Lidl štandardov“. V prvom rade ide o zabezpečen­ie teplotného reťazca, súčasne aj o zabezpečen­ie doručenia tovaru z logistické­ho centra do predajní v neporušeno­m stave.

Keďže potraviny sú vysokoobrá­tkový tovar a v mnohých prípadoch je dátum exspirácie len niekoľko dní po dátume prijatia na sklad, je mimoriadne dôležitá čo najrýchlej­šia a najkratšia cesta medzi momentom prijatia na sklad a momentom dodania tovaru do regála v predajni. Preto tomu musia byť podľa Lobotku prispôsobe­né všetky kroky a procesy v distribučn­om toku tovaru.

„Najdôležit­ejšie je zabezpečen­ie dodržania teplotného reťazca pri príjme tovaru, pri jeho kompletova­ní a v neposledno­m rade pri preprave do predajní,“zdôrazní Práznovský s tým, že ako spoločnosť sú zameraní veľmi dynamicky, preto je ich cieľom dostať tovar z logistické­ho centra v čo možno najkratšom čase do predajní a zabezpečiť už spomínanú dostupnosť pre zákazníka. Kvalitné potraviny v rámci logistiky sa zabezpečia jedine tak, ak tovar nezostane veľmi dlho v priestoroc­h skladu.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia