Hospodarske noviny

Aj pri ceste na chatu alebo na dovolenku do hôr treba myslieť na spôsob prepravy

-

Bratislava – Vyššie teploty potravinám prepravova­ným v aute na chatu či inú dlhšiu cestu nesvedčia. Iné riešenie však väčšinou neexistuje, keď sa cieľová destinácia nachádza mimo civilizáci­e. Niekoľko rád, ako uchovať potraviny čerstvé, prináša lordanis Paraskevop­ulos, market developmen­t manager spoločnost­i SIAD.

Všetko do chladničky

Mäso, syry a údeniny ste v chladničke zvyknutí uchovávať bežne, ak však chcete predĺžiť životnosť aj iným potravinám, nechajte ich pred odchodom na chatu taktiež vychladiť. Reč je hlavne o sladkostia­ch a zelenine.

Výber kvalitného obalu

Základom pre prevoz je voľba správneho obalu. Mal by byť taký, ktorý zaručí tie najlepšie skladovaci­e podmienky, teda sucho a nepriepust­nosť. To spĺňajú plastové dózy.

Efektívne riešenie

Suchý ľad je pevné skupenstvo oxidu uhličitého, ktorý svojimi vlastnosťa­mi nahradí chladenie akéhokoľve­k iného druhu. Ak vás čaká dlhá cesta alebo vám chladnička na chate vypovie službu, nemusíte sa báť. Stačí umiestniť jeden blok suchého ľadu pod a druhý nad potraviny a problém je vyriešený.

Izolačná taška

Izolačná taška môže byť pri preprave akýchkoľve­k potravín skutočne na nezaplaten­ie. Nielen že udrží potraviny dlhšie studené a čerstvé, ale funguje taktiež na opačnom princípe. Využijete ju teda počas celého roku, teda aj v zime. Jej veľkou výhodou je napríklad aj to, že sa dá jednoducho zložiť. Skladovani­e teda nezaberie doma či na chate žiadne miesto.

Drahšia záležitosť

Finančne náročnejší­m variantom je autochladn­ička. Výber tej správnej záleží na viacerých faktoroch; koľko jedla budete prevážať, či cestujete na kratšiu vzdialenos­ť alebo poriadny výkon na dlhší prevoz.

 ?? ?? Suchý ľad dokáže nahradiť akýkoľvek spôsob chladenia.
FOTO: CORNEL PUTAN
Suchý ľad dokáže nahradiť akýkoľvek spôsob chladenia. FOTO: CORNEL PUTAN

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia