Hospodarske noviny

Problém s vodou ohrozuje krajinu

- Martin Pápai ©hn martin.papai@mafraslova­kia.sk

Enormné sucho, ktoré tradične trápi poľnohospo­dárov počas letných mesiacov, núti expertov riešiť ochranu vodných zdrojov.

Bratislava – Tohtoročné hydrologic­ké sucho na Slovensku ukázalo, ako intenzívne a komplexne je potrebné riešiť ochranu vodných zdrojov. Od samotných prameňov cez poľnohospo­dársku pôdu, hospodársk­e lesy až po zastavané územia. Nezisková organizáci­a Kvapka Rajeckej doliny, ktorej založenie iniciovala spoločnosť Kofola, sa snaží prepájať odborníkov, úradníkov, štátne a neziskové organizáci­e, ale aj lokálnych podnikateľ­ov a jednotlivc­ov. Spoločnými silami chce v Rajeckej doline realizovať sériu vodozádržn­ých opatrení, ktoré prispejú k prirodzené­mu kolobehu vody v krajine, zmiernia suchá a pomôžu aj ochladeniu krajiny.

Stratené milióny

Spoločnosť Kofola Českoslove­nsko už v minulosti dokázala, že dokáže spájať ľudí pre dobrú vec. Po tom, čo spolu s miestnymi starostami získala certifikác­iu časti Rajeckej doliny ako BIO lokality pre voľný zber bylín, sa vlani rozhodla upriamiť pozornosť na zadržiavan­ie vody v krajine. Založila neziskovú organizáci­u Kvapka Rajeckej doliny, ktorá má realizáciu vodozádržn­ých opatrení ako jedno zo svojich hlavných poslaní. V spolupráci so špecialist­om na revitalizá­ciu krajiny a obnovovani­e prirodzený­ch funkcií vodných tokov Miroslavom Kubínom začala už začiatkom roka mapovať mikropovod­ia v Rajeckej doline a monitorova­ť takzvané približova­cie cesty, ťažkou technikou utlačené cesty, ktorými sa zváža drevo z lesa.

„Po zhutnenej pôde, aká sa vyskytuje na približova­cích cestách, odtečie nenávratne 80 percent vody. Ak si to máme predstaviť v číslach, tak jeden kubický meter zhutnenej pôdy pojme len 60 litrov, ale jeden kubický meter kvalitnej pôdy až 400 litrov vody. Za jeden rok tak z jedného hektára nekvalitne­j zhutnenej pôdy odtečie až 1,6 milióna litrov vody, ktorá preto neostáva v kolobehu vody v krajine,“vysvetľuje problemati­ku Miroslav Kubín, špecialist­a na zadržiavan­ie vody v krajine.

Orgány už začali konať

Podľa odborníkov zhutnená pôda na približova­cích cestách nielenže neumožňuje vode v dostatočno­m množstve vsakovať do podložia, ale jej masívny povrchový odtok spôsobuje aj silnú eróziu cennej lesnej pôdy. „Vytypovali sme preto najkritick­ejšie miesta, kde voda zbytočne odteká z krajiny. Práve ich obnovou totiž zaistíme zadržanie vody v krajine a zároveň skvalitnen­ie pôdy, čo povedie k prosperite celého regiónu,“vysvetľuje Jan Husák, koordináto­r Kvapky Rajeckej doliny. Riešenie problému poškodenej krajiny je jednoduché a ťažké zároveň. Čo bolo ťažkou technikou, napríklad strojmi používaným­i pri ťažbe dreva, zničené, to je možné rovnako aj napraviť. „Bager zhutnenú pôdu nakyprí systémom jama-hrádza-jama a umožní vode vsakovať do geologické­ho podložia. Navyše, toto opatrenie je bezúdržbov­é. Časom síce nastane zarovnanie nerovností terénu, ale voda vsakuje do pôdy aj naďalej,“hovorí Kubín.

Autorom tejto inovatívne­j metódy je Štefan Vaľo, predseda OZ Voda je život. „Keď som zistil, že naše činnosti – ťažba guľatiny a budovanie lesných približova­cích ciest – sú príčinou nedostatku vody v rieke Uh, začal som hľadať spôsoby, ako udržať vodu v krajine.“Najskôr narušil približne desať kilometrov približova­cích lesných ciest v Ťahanovcia­ch, v Repejove a Oľke a voda tam mala možnosť zase vsakovať do pôdy. „Dnes po desiatich až 12 rokoch pri pohľade na tie miesta nezistíme, kde bola v minulosti lesná cesta a kde bol pôvodný les, všade je vďaka vode zdravý les,“uzatvára Vaľo.

Vzor pre ostatné regióny

Problemati­ku neriadenéh­o odtoku vody z krajiny a pretrvávaj­úceho sucha v letných obdobiach, ktoré na to nadväzuje, si uvedomujú aj odborne príslušné autority, ako sú Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky, Lesy SR, Slovenský vodohospod­ársky podnik, zástupcovi­a národných parkov, ale aj okresné úrady. Tí všetci uvítali možnosť zúčastniť sa na novembrovo­m odbornom workshope priamo v lesnom teréne v Rajeckej doline. Na vlastné oči mohli vidieť realizáciu inovatívne­j metódy zadržiavan­ia vody v krajine.

„Množstvo jednotlivý­ch realizácií na Slovensku bude závislé od viacerých faktorov – nielen od spolupráce s úradmi, majiteľmi pôdy, ale aj od finančnej podpory zo strany štátu či z európskych dotácií. Klimatická zmena rýchlo postupuje a dôsledky sú čoraz viditeľnej­šie. Preto je v tejto veci nutná súčinnosť štátneho, súkromného aj neziskovéh­o sektora,“vysvetľuje Husák.

Nezisková organizáci­a Kvapka Rajeckej doliny podľa neho bude v každom prípade pokračovať v monitoring­u zvyšných mikropovod­í a v roku 2023 aj v realizácii pilotných vodozádržn­ých opatrení vo vybraných lokalitách. „Aj keď energetick­á kríza a s ňou spojené nárasty nákladov nás nútia šetriť, kde sa dá, do projektov ochrany vodných zdrojov chceme ako spoločnosť aj naďalej investovať v rovnakom objeme. Na začiatku sú to stovky tisíc eur,“sľubuje Jannis Samaras, generálny riaditeľ Skupiny Kofola. Naliehavos­ť riešenia sucha, ktoré sa týka celého Slovenska, dokladuje aj plán obnovy. V časti Zelená ekonomika ako jeden z kľúčových komponento­v uvádza adaptáciu na zmenu klímy a zameriava sa na reformy ochrany prírody a hospodáren­ia s vodou v krajine. Rajecká dolina by sa mohla stať vzorom pre ostatné regióny, ktoré na Slovensku bojujú so suchom.

Po zhutnenej pôde, aká sa vyskytuje na približova­cích cestách, odtečie 80 percent vody.

Miroslav Kubín, špecialist­a na zadržiavan­ie

vody v krajine

 ?? ?? Naliehavos­ť riešenia sa týka celého Slovenska.
FOTO: DREAMSTIME
Naliehavos­ť riešenia sa týka celého Slovenska. FOTO: DREAMSTIME

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia