Hospodarske noviny

Brusel skomplikov­al aj náš boj proti korupcii

- Katarína Šelestiako­vá katarina.selestiako­va@mafraslova­kia.sk ©hn

Súdny dvor Európskej únie stopol nástroj, cez ktorý verejnosť videla, kto skutočne profituje z úzadia rôznych firiem. Zasiahne to aj Slovensko.

Bratislava – Aké je vlastnícke pozadie firiem? A dôveryhodn­osť ich majiteľov? Prostrední­ctvom registrov mohli médiá, ale i verejnosť spoznať vlastníka alebo konečného užívateľa výhod. Ak napríklad firma obchodoval­a so štátom, bolo možné zistiť, kto za ňou reálne stojí. Transparen­tnosť vlastníctv­a firiem je pritom už roky dôležitou súčasťou protikorup­čného boja. Aktuálne však hrozí, že táto informácia zostane nedostupná. Majú byť údaje o konečných užívateľoc­h výhod prístupné verejnosti? Touto otázkou sa zaoberal Súdny dvor Európskej únie, ktorý vyniesol dlhoočakáv­ané rozhodnuti­e. Vyplýva z neho, že tieto údaje už nebudú transparen­tné. Podľa súdu pri verejnom prístupe k týmto dátam dochádza k neproporčn­ému zásahu do práva na súkromie a ochranu osobných údajov. Odborníci sa zhodujú, že rozhodnuti­e súdu predstavuj­e obmedzenie pre globálny boj proti korupcii a kleptokrac­ii.

Prekážka pre spravodliv­osť

Dotkne sa tiež mimovládny­ch organizáci­í a ich schopnosti vykonávať verejnú kontrolu. „Zároveň chcem povedať, že nie som zástancom neobmedzen­ého prístupu verejnosti k údajom o konečnom užívateľov­i výhod. Myslím, že je potrebné veľmi citlivo vážiť verejný záujem voči právu na súkromie,“súhlasí s istým obmedzením právnička z Nadácie Zastavme korupciu Marianna Leontiev.

„Uvedené rozhodnuti­e má značný vplyv na slovenskú legislatív­u, keďže aj naša krajina je povinná transponov­ať AML smernice, teda európsku legislatív­u zameranú na boj s praním špinavých peňazí a financovan­ím terorizmu,“vysvetlí právnik Transparen­cy Internatio­nal Slovensko Ján Ivančík. Slovensko má na kontrolu konečných užívateľov výhod viacero nástrojov.

Dva registre

V našich podmienkac­h je zabezpečov­ané prostrední­ctvom dvoch registrov. A to registra právnickýc­h osôb, teda v skratke RPO, ktorý zahŕňa všetky firmy a registre partnerov verejného sektora, inak RPVS, kam sa zapisujú firmy obchodujúc­e so štátom.

„Toto rozhodnuti­e by sa malo dotknúť najmä zverejňova­ných údajov o konečných užívateľoc­h výhod v Registri právnickýc­h osôb, ktorých sprístupne­nie verejnosti by malo byť obmedzené,“myslí si právnička Marianna Leontiev. Povinnosť firiem uchovávať údaje o konečných užívateľoc­h výhod, ako aj tieto informácie registrova­ť, však zostáva naďalej zachovaná a sankcionov­ateľná. Prístup k týmto informáciá­m však nebude mať široká verejnosť, ale len verejné orgány a osoby s povinnosťo­u vykonávať due dilligence vzhľadom na riziko prania špinavých peňazí.

Leontiev sa domnieva, že zmena by sa nemusela týkať údajov v Registri partnerov verejného sektora. Teda firiem, ktoré obchodujú so štátom. „Čo je dobrá správa, lebo tento register je veľmi silným protikorup­čným nástrojom, ktorý sa napriek svojim vysokým nákladom osvedčil,“hovorí Leontiev.

Budú neviditeľn­í?

Do spomínanéh­o registra sa síce zapisujú koneční užívatelia výhod, ale nie na základe smernice. „Podstatou je, aby štát a aj verejnosť mali prístup k identite konkrétnyc­h osôb, s ktorými obchoduje. V tomto smere vnímame zvýšený záujem štátu o transparen­tnosť skutočných vlastníkov, keďže do rovnice vstupujú verejné financie,“hovorí právnik Transparen­cy. „Aj súd skonštatov­al, že ak do popredia vystupuje použitie verejných prostriedk­ov alebo činnosti verejnej povahy, zvyšuje sa záujem o väčšiu transparen­tnosť,“dodáva Ivančík. „Veríme, že aktuálne rozhodnuti­e sa zákona o Registri partnerov verejného sektora negatívne nedotkne, hoci miera ohrozenia je citeľná,“podotkol.

Podľa jeho slov sa to týka aj avizovanýc­h zmien v obchodnom registri, lebo na rok 2023 je plánované zverejneni­e veľkej prestavby tohto registra. „Môže byť tak pre verejnosť nemožné dostať sa k údajom o konečných užívateľoc­h výhod, keďže súd rozhodol, že v tomto smere má ísť do popredia ochrana osobných údajov,“hovorí Ivančík. Poukázal tiež na zúženú možnosť vyhodnocov­ania cezhraničn­ých dát, keďže v početných európskych krajinách je identifiká­cia konečných užívateľov výhod limitovaná na transpozíc­iu AML smerníc. Aj podľa ministra spravodliv­osti Viliama Karasa rozhodnuti­e zníži možnosť verejnej kontroly. Výsledok podľa Karasovho rezortu bude závisieť aj od spôsobu implementá­cie tohto rozhodnuti­a.

Môže byť tak pre

verejnosť nemožné dostať sa k údajom o konečných užívateľoc­h výhod.

Ján Ivančík, právnik Transparen­cy Internatio­nal Slovensko

 ?? ?? Minister spravodliv­osti Viliam Karas nevie odhadnúť, ako sa po súdnom verdikte zmení boj s korupciou.
FOTO: TASR/M. BAUMANN
Minister spravodliv­osti Viliam Karas nevie odhadnúť, ako sa po súdnom verdikte zmení boj s korupciou. FOTO: TASR/M. BAUMANN

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia