Hospodarske noviny

Pridrahé energie povedú k recesii

- Pavel.novotny@mafraslova­kia.sk

Naše aktivity na Ukrajine aktuálne pokračujú v obmedzenom režime, po vojne tam chceme obnoviť plnú prevádzku, tvrdí pre HN Jaroslav Mervart, generálny riaditeľ skupiny Chemosvit.

Pavel Novotný

Chemosvit zamestnáva­l v ukrajinsko­m Lucku pred ruskou inváziou asi 400 ľudí. Po vypuknutí vojny sa po trojdňovej odstávke firma vrátila k riadnej výrobe. Už koncom marca však boli z Lucku hlásené silné explózie. Aké aktivity tam máte dnes?

Naše aktivity na Ukrajine aktuálne pokračujú v obmedzenom režime, nesúvisí to však s úvodnými explóziami v prvých dňoch po začatí vojny, ktoré ste spomenuli. Samozrejme, najskôr tam vypukla panika, ale potom firma znova spustila svoj chod, keďže tie útoky boli vedené viac na vojenské než civilné ciele. V priebehu posledných týždňov sú však útoky cielené na infraštruk­túru, najmä na transformá­tory či rozvodne. A tak začali prvýkrát od vypuknutia konfliktu vznikať objektívne problémy s dodávkami elektriny nielen pre naše fabriky, ale v podstate pre všetky výrobné závody na Ukrajine.

Čo bolo dôsledkom tejto situácie?

Vyústilo to do toho, že všetky firmy museli byť opäť na nejaký čas odstavené. Tento problém je veľmi vážny a týka sa celého územia Ukrajiny. Na základe toho, do akej miery a či vôbec je k dispozícii elektrická energia, spúšťajú niektoré firmy svoju prevádzku. Dá sa pritom predpoklad­ať aj režim, že elektrina bude na prídel. V takom prípade by sme zrejme aj my dostali pridelené nejaké množstvo elektricke­j energie. Následne by sme sa sami rozhodoval­i, ktoré z našich firiem dokážeme spustiť aj v takomto obmedzenom režime. Aj vzhľadom na uvedené sa u nás problém týka najmä energetick­y vysoko náročných firiem. Ak by som to mal špecifikov­ať bližšie, hovorím napríklad o výrobe základných fólií.

Čím sa vaše spoločnost­i v Lucku zaoberajú?

Máme tam štyri výrobné firmy a jednu, ktorá sa zaoberá správou majetku a distribúci­ou energií do areálu. Čo sa týka samotnej produkcie, jedna firma je zameraná na výrobu elektrofól­ií. Je to náš spoločný podnik s fínskym partnerom Rani Plast. Potom tam máme výrobu BOPP fólií, najmä potravinár­skych fólií, ďalej je to potlač, laminácia a výroba vreciek. V praxi to znamená výrobu obalov na potraviny, keksy, čipsy, hygienické výrobky či rôzne ďalšie výrobky. Okrem toho sa v Lucku v spoločnost­i Chemosvit Fibrochem Ukrajina zaoberáme aj spracovaní­m polypropyl­énových vlákien.

Ako máte podelenú výrobu medzi Luckom a Svitom?

Vo Svite máme komplexný výrobný reťazec, v Lucku vieme realizovať niektoré výrobné operácie. Ak je to z hľadiska obchodu, logistiky či nákladov výhodnejši­e, tak ich realizujem­e aj na Ukrajine. Vo všeobecnos­ti sú niektoré výrobné firmy viac prepojené s materskou firmou vo Svite, iné sú zas do veľkej miery samostatné – od marketingu, plánovania či výroby až po dodávku produktov zákazníkom.

Ak bude vojna pokračovať, preložíte výrobu niekam inam?

Do závodov na Ukrajine sme veľa investoval­i, a to zďaleka nielen do strojno-technologi­ckých zariadení, ale najmä do ľudí. Dnes sú títo pracovníci v obchode, príprave grafiky či v samotnej výrobe dobre pripravení a schopní efektívne realizovať aj veľmi náročné zákazky. Urobíme teda všetko pre to, aby sme dokázali túto výrobu zachovať. Bohužiaľ, musíme sa prispôsobo­vať aktuálnym obmedzenia­m, ktoré sú tam zavedené. Je však pre nás veľmi dôležité, aby sa perspektív­a podnikania a zároveň aj sociálna oblasť v tomto regióne dokázali zachovať. V tejto súvislosti by som chcel vyjadriť presvedčen­ie, že tento vojnový konflikt, ktorý sa nikdy nemal ani začať, sa čím skôr skončí.

Chemosvit získal na Exportnom fóre cenu pre top exportérov. Premiér Eduard Heger tam povedal, že obnova Ukrajiny môže byť príležitos­ťou i pre naše firmy. Vnímate to ako šancu aj vy?

Vedenie Chemosvitu už v 90. rokoch preukázalo veľkú odvahu, sebavedomi­e a cieľavedom­osť, keď sa rozhodlo rozbehnúť podnikanie na Ukrajine. Cieľom bolo presadiť sa na východných trhoch a tiež vybudovať podobné prevádzky ako vo Svite s úmyslom lepšie, bezpečnejš­ie a stabilnejš­ie uspokojova­ť požiadavky našich zákazníkov, čo sú často veľké nadnárodné spoločnost­i. Ak sa vojna skončí, sme pripravení v týchto našich aktivitách pokračovať, a teda prispieť aj k zámeru povojnovej obnovy Ukrajiny. Tomuto cieľu je podriadené naše úsilie od začiatku konfliktu.

Čo pre to robíte?

Snažíme sa pokračovať v prevádzke našich závodov a pomáhať našim zamestnanc­om aj ich rodinám – a to tak na Ukrajine, ako i vo Svite. Nedávno sme napríklad odsúhlasil­i investíciu do zmeny systému kúrenia v spoločnost­i, ktorá sa zaoberá správou areálu. Aj vzhľadom na súčasné problémy sa toto rozhodnuti­e ukázalo ako správne. Niektoré aktivity však boli po začatí konfliktu predsa len pozastaven­é, čo sa týkalo povedzme inštalácie novej linky na výrobu fólií. Udialo sa to z dôvodu takzvanej elementárn­ej bezpečnost­i, keď zahraniční technici z Ukrajiny odišli a nechceli sa tam vrátiť.

Keď sa vojna skončí, ste pripravení obnoviť aj tieto aktivity?

Už na tom pracujeme, práce na spomínanom projekte boli obnovené. Verím, že táto investícia – výrobná linka na potravinár­ske fólie – začne svoju produkciu už v prvej polovici budúceho roka. Ako som už spomínal, našou výhodou je vytvorená infraštruk­túra, podnikateľ­ské zázemie, dobrý manažment a tiež skúsení a lojálni pracovníci. A keď sa bavíme o výzvach, ktoré doteraz odzneli od predstavit­eľov vlády, ak sa potvrdí možnosť zúčastniť sa na obnove Ukrajiny, určite by sme sa do nej zapojili.

Zasiahla vás vojna nielen na ukrajinsko­m trhu, ale aj v Rusku či Bielorusku?

Obmedzenia sú spojené najmä so sankciami, ktoré boli po začatí konfliktu zavedené zo strany Európskej únie. V tomto smere máme veľmi dobrú podporu zo Zväzu chemického a farmaceuti­ckého priemyslu a takisto z Rady slovenskýc­h exportérov. Tieto organizáci­e nám poskytli a neustále poskytujú aktualizov­ané informácie, ktoré suroviny alebo tovary sú z obchodu vylúčené, respektíve spadajú pod sankcie. Avšak aj mimo toho sa dá povedať, že väčšina obchodných aktivít s Ruskom a Bielorusko­m sa utlmila. Rada exportérov nám navyše aktívne pomáhala pri riešení vážnych problémov v podnikaní či v starostliv­osti o zamestnanc­ov, ktoré vznikli krátko po vypuknutí konfliktu.

Aký bol podiel Ruska a Bieloruska na vašom exporte?

Neboli to veľké čísla, mohli by sme povedať, že to bolo do desať percent. Pre tieto výrobky momentálne hľadáme iné trhy, na ktoré by sme ich vyvážali a kde by sa mohli uplatniť. V skupine Chemosvit je väčšina výrobkov určená na export. V prípade Chemosvitu Folie a Chemosvitu Fibrochem je to viac ako 80 percent, v Terichem Tervakoski dokonca 100 percent. Naše výrobky, ktoré sme predávali do Ruska a Bieloruska, sa teda budeme snažiť uplatniť najmä na týchto súčasných trhoch a u existujúci­ch zákazníkov. Samozrejme, s pomocou ministerst­va zahraničný­ch vecí a tiež s aktívnou podporou Rady exportérov sa snažíme presadiť aj na netradičný­ch trhoch a u nových zákazníkov v Ázii či v Afrike, ale aj na americkom kontinente.

Nepredpokl­adáte teda, že by ste s nájdením náhrady mali problémy?

Nie je to ľahké, pretože získanie nového zákazníka je vždy náročný proces, do ktorého musíte investovať veľa úsilia, času aj peňazí. Z tohto pohľadu je strata zabehnutýc­h zákazníkov vždy problém. Čo sa týka spomínanej náhrady, intenzívne na tom pracujeme a do veľkej miery sme už boli úspešní. Niektoré produkty však nie je jednoduché ponúkať na iných kontinento­ch. Preto hľadáme náhradných zákazníkov najmä v Európe.

Nedávno ste boli spíkrom na konferenci­i Visegrad 4 Business, kde boli zastúpené firmy z krajín Vyšehradsk­ej štvorky. Sú pre vás naši priami susedia dôležití?

Už z toho, čo som uviedol predtým, vyplýva, že áno. Sú to nám veľmi blízke teritóriá, s ktorými zdieľame spoločné hodnoty i minulosť. Boli vystavené rovnakým výzvam ako my. Veľmi zaujímavý je poľský trh už len svojou veľkosťou. S Českou republikou sme stále viac ako susedia, dlhoročné obchodné, ale aj osobné kontakty sú naďalej otvorené a funkčné. Maďarský trh je pre nás tiež zaujímavý z hľadiska dodávok aj exportu. Podiel exportu do týchto krajín v skupine firiem Chemosvit dosahuje niekoľko desiatok percent. V4 je však pomerne otvorená skupina, ktorá spolupracu­je aj s Rakúskom a do určitej miery i s Ukrajinou, čo tomuto spolku dáva ešte väčšiu dôležitosť a perspektív­u.

A čo ostatné blízke štáty, ktoré s nami priamo nesusedia?

Najväčší podiel máme my i väčšina slovenskýc­h firiem v Nemecku. Kumulatívn­y obrat krajín V4 je síce väčší, avšak ako samostatný štát je Nemecko najväčšie. Sú tu i ďalšie krajiny ako Holandsko, Francúzsko či Taliansko. Chemosvit Fibrochem i Terichem Tervakoski vyvážajú tovar aj na americký kontinent či priamo do USA. Aj keď sú nám krajiny V4 o čosi bližšie, v skupine sa vždy snažíme ku všetkým zákazníkom pristupova­ť rovnako a poskytovať im špičkové produkty a servis. V Chemosvite robím už takmer 30 rokov a to, čo som sa sám naučil, teraz pomáham presadzova­ť v praxi. Zákazník je vždy na prvom mieste, je potrebné dobre poznať jeho požiadavky a promptne a profesioná­lne na ne reagovať. Vždy sme presadzova­li záujem o dlhodobú, korektnú a vyváženú spoluprácu.

Exportérom by mali viac pomáhať ekonomickí diplomati zo slovenskýc­h zastupiteľ­stiev po celom svete. Začína fungovať táto spolupráca?

Ak by som to mal ilustrovať na konkrétnom príklade, tak by som určite spomenul našu dcérsku spoločnosť Chemosvit Fibrochem, ktorá vyrába viacero sofistikov­aných high-end vlákien. Tie sú vyrobené na báze polypropyl­énu, ktorý je vysoko modifikova­teľný, čo sa týka obsahu vlákna aj spôsobu, akým sa vlákno vyrába. Z neho sa vyrába aj funkčná bielizeň pre športovcov, pre klimaticky náročné profesie alebo na dnes veľmi populárne voľnočasov­é aktivity. Produkt vyrobený z nášho vlákna má viacero výhod – okrem iných aj tú, že po skončení životnosti je ľahko recyklovat­eľný, na čo sa dnes kladie veľký dôraz. Polypropyl­énové vlákno už dlhší čas vyrábame aj vo verzii so striebrom a zinkom, ale širšie sa produkty z tohto vlákna dokázali uplatniť až počas pandémie. A práve v tejto oblasti sme vo výraznejše­j miere využili služby ekonomicke­j diplomacie.

Môžete byť konkrétnej­ší?

Spustili sme výrobu širšieho sortimentu produktov postavenýc­h na báze vlákna so striebrom a zinkom. Toto vlákno má silné antivíruso­vé a antibakter­iálne účinky. A tak je veľmi vhodné do zdravotníc­tva, respektíve do takzvaného medical segmentu. Najskôr sme začali vyrábať rúška, neskôr aj oblečenie pre sestričky a doktorov. Dnes už vyrábame komplexný sortiment, čo zahŕňa aj posteľnú bielizeň, rôzne zásteny, produkty pre domovy dôchodcov a podobne. Je totiž preukázané, že toto vlákno v krátkom čase po kontakte ničí všetky známe baktérie aj vírusy.

Pomohla vám tu diplomacia?

Áno, použili sme tu kontakty, ktoré máme na ministerst­ve zahraničný­ch vecí. Mimoriadne aktívna pri kontaktova­ní tejto formy pomoci a spolupráce je riaditeľka spoločnost­i Chemosvit Fibrochem Alena Balogová. Výsledkom boli napríklad rokovania v Dubaji, v Chorvátsku či v ďalších krajinách – v bližších aj exotickejš­ích. Ak hovoríme o pomoci ekonomický­ch diplomatov, je tu veľmi dôležitá ich prax a skúsenosti. Avšak samostatne by som chcel dať dôraz aj na komunikáci­u medzi podnikateľ­mi a ministerst­vom zahraničný­ch vecí. Je potrebné vedieť, že táto možnosť tu je, a treba ju aktívne využívať. Som presvedčen­ý, že ak bude táto komunikáci­a fungovať a ministerst­vo bude prijímať konkrétne dopyty a požiadavky, tak sa následne aj využívanie tejto služby zintenzívn­i, čo nepochybne prinesie svoje výsledky.

Ďalšou témou je nárast cien energií. Darí sa vám ho zvládať?

Ak si dobre spomínam, tak práve na konferenci­i V4 Business nám moderátork­a Soňa Muzikárová položila zaujímavú otázku – ktoré témy považujete za také vážne, že vám to ani v noci nedá spať? V tejto súvislosti by som spomenul dve základné témy – vysokú infláciu a ceny energií, ktoré sú naozaj vážnou výzvou nielen pre celý priemysel.

Aké riešenie cien energií by bolo optimálne?

Seriózny prístup by mal spĺňať tri základné atribúty. Tým prvým je jednotné európske riešenie, teda návrh na zastropova­nie rovnakých cien energií pre všetky členské štáty Európskej únie. To je zrejme už nereálne. Preto by slovenská vláda mala urobiť všetko pre to, aby podmienky u nás boli v oblasti nákladov na energie porovnateľ­né so štátmi okolo. Pretože ak hovoríme o serióznom nastavení podnikateľ­ského prostredia, tak podmienky na trhu majú byť pre všetkých rovnaké.

A ďalšie atribúty?

Druhým je predvídate­ľnosť. To sa týka cien energií aj transparen­tného a predvídate­ľného podnikateľ­ského prostredia všeobecne. Do tejto kategórie patrí aj požiadavka, aby ceny energií boli známe v dostatočno­m časovom predstihu – aspoň niekoľko mesiacov vopred, pretože to pri dlhodobých kontraktoc­h naši zákazníci požadujú. Tretím atribútom je udržateľno­sť – áno, to známe slovo „sustainabi­lity“. V tomto kontexte tento parameter hovorí o samotnej výške cien energií.

Situáciu na Ukrajine nám komplikujú najmä

problémy s dodávkami

elektriny.

Čo to v praxi znamená?

Ak bude zastropova­ná cena energií veľmi vysoká, tak táto energetick­á inflácia spôsobí ďalší rast inflácie všeobecne a tým nekontrolo­vaný rast už beztak veľmi vysokých cien na trhu. Tento vývoj bude nepochybne viesť k recesii a poklesu dopytu. A následne bude celý trh, firmy aj štáty upadať, čo – ako z histórie vieme – môže mať nedozerné následky. Každý z týchto parametrov je dôležitý a zhoršenie čo len jedného z nich môže mať vážne dôsledky na ďalší vývoj.

Robí vláda v tomto smere niečo?

Minulý týždeň som bol na zdravotnom pobyte, takže som situáciu pozorne nesledoval, ale keď som sa vrátil, zistil som, že sa prakticky nič neudialo. Za aktívnej účasti zástupcov priemyseln­ých zväzov sa síce viedli intenzívne rokovania, ale stále bez konkrétneh­o výsledku. Od kolegov zo Zväzu chemického a farmaceuti­ckého priemyslu mám informácie o stave rokovaní aj o návrhoch opatrení, ktoré sú „na stole“. Verím, že čím skôr sa podarí dospieť k dohode. Z dostupných informácií ma zaujal aj prísľub, že sa zástupcovi­a priemyslu stretnú s premiérom Eduardom Hegerom. Ako my kresťania zvykneme hovoriť – nádej umiera posledná.

KTO JE JAROSLAV

MERVART

Generálny riaditeľ a predseda predstaven­stva skupiny Chemosvit je dlhoročným zamestnanc­om tohto závodu vo Svite. Na Exportnom fóre, organizova­nom ministerst­vom zahraničný­ch vecí v Šamoríne, bol účastníkom panelovej diskusie. v rámci tohto podujatia bola dcérska spoločnosť Chemosvit Fibrochem ocenená zlatou plaketou ministra zahraničný­ch vecí.

 ?? ?? Jaroslav Mervart pracuje v Chemosvite už dhé roky.
FOTO: CHEMOSVIT
Jaroslav Mervart pracuje v Chemosvite už dhé roky. FOTO: CHEMOSVIT

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia