Hospodarske noviny

Pacienti viac zahltia nemocnice

- Nina.janesikova@mafraslova­kia.sk

To, čo sa momentálne deje, bude mať devastačný dosah na ambulantnú sféru, ktorá má už aj tak roky problémy, hovorí pre HN riaditeľ novopostav­enej súkromnej Nemocnice Bory v Bratislave Ľuboš Lopatka.

Nina Janešíková

Celé Slovensko sa viac ako týždeň pozeralo na bezvýsledn­é rokovania lekárskych odborov s vládou. Čo ste pri pohľade na tú situáciu videli vy?

Veľmi to komentovať nechcem, lebo sa to Nemocnice Bory priamo netýka. Na odľahčenie poznamenáv­am, že na Boroch nikto výpoveď nedal. Samozrejme, hovorím to aj v kontexte skutočnost­i, že sme v štádiu, keď do nemocnice ešte len naberáme ľudí. Ak však začnem hovoriť vážne, tak trucovanie časti slovenskýc­h lekárov sa týka najmä štátnych nemocníc a je len ďalším dôkazom úpadku slovenskéh­o zdravotníc­tva. Ak aj nakoniec odborári štát dotlačia, kam chcú, asi by nemali byť na seba veľmi hrdí. Navyše tvrdeniu odborárov, že to robia v záujme pacienta, uverí už len málokto.

Konflikt štát verzus Lekárske odborové združenie sa, samozrejme, nepriamo týka nás všetkých vrátane súkromných poskytovat­eľov zdravotnej starostliv­osti. Slovenské zdravotníc­tvo je v hlbokej kríze, ale o nápravu by sa určite nemali snažiť odborári, ktorí nielenže nevedia, ale nenesú žiadnu zodpovedno­sť za dôsledky svojho konania. Navyše sa neriadia zásadou: „Viac pláce za viac práce“, ale propagujú nesprávny svetonázor: „Viac pláce za menej práce“.

Keď sa na to pozriete z nadhľadu ako manažér v zdravotníc­tve, bola ponuka štátu na začiatku pre lekárov adekvátna alebo mali hneď dať viac?

Na úvod treba poznamenať, že lekári, sestry a ostatní zdravotníc­ki pracovníci by mali byť zaplatení adekvátne. To isté však platí aj pre iné rezorty a iné profesie v kontexte možností, v akých sa Slovensko nachádza. Odmena zamestnanc­a sa musí odvíjať od množstva a kvality vykonanej práce, pričom o tom má vždy rozhodovať priamy nadriadený. V našom prípade je to riaditeľ nemocnice. Mzdová motivácia nie je turecký trh, a tak si nemyslím, že odmeňovani­e založené na platových tabuľkách je správna cesta.

Tento model je pozostatko­m spred roka 1989 a pretrval už len na pár miestach. Žiaľ, zdravotníc­tvo je toho smutným dôkazom. Mimochodom, takúto dobu som zažil a stále platí, že tento model odmeňovani­a je trestom pre ambiciózny­ch a pracovitýc­h a požehnaním pre tých druhých. Ďalej platí, že vek nie je zásluha, ale biologický stav, a tak odmeňovani­e založené na „zostarnutí“nie je správna cesta, keďže nevyjadruj­e prínos lekára pre pacienta, nemocnicu či akcionára. Ostatné sektory, našťastie, fungujú bez tabuľkovýc­h platov.

Pokiaľ vytvoríme stav nerovnováh­y v systéme odmeňovani­a, napríklad v kategórii lekár, prejaví sa to v celom systéme zdravotníc­tva. Výsledkom bude ešte väčšia nespokojno­sť medzi zamestnanc­ami, ale, žiaľ, aj medzi pacientmi a nastane presne opak toho, o čom sa nás snažia presvedčiť odborári.

Objavil sa nápad so stabilizač­ným alebo náborovým príspevkom, v ktorom chcela vláda dať lekárom jednorazov­o 10- až 30-tisíc eur tisíc eur. Čo na to hovoríte?

Nepáči sa mi to, keďže ide o nesystémov­é riešenie. Vôbec netuším, či zástupcovi­a štátu rozlišujú rozdiel medzi spokojným a motivovaný­m zamestnanc­om – lekárom? Pravdepodo­bne nie. Inými slovami, ak si štát nevie získať srdcia zamestnanc­ov, musí si kupovať ich ruky.

Povedali ste, že priamo sa vás tento spor netýka, ale nepriamo áno. Ako?

Pokiaľ príde k významnému posunu platov nemocničný­ch lekárov, tak sa to týka prirodzene všetkých poskytovat­eľov zdravotnej starostliv­osti. Navyše špecializo­vaná ambulantná starostliv­osť bude ešte menej atraktívna v porovnaní s platovými pomermi nemocničný­ch lekárov. To, čo sa momentálne deje, bude mať devastačný dosah na ambulantnú sféru, ktorá má už aj tak roky problémy. Tým bude čoraz viac pacientov zahlcovať nemocnice namiesto toho, aby boli doriešení v ambulanciá­ch, ktoré sú aj teraz preťažené.

Vytrucovan­ie platovej asymetrie lekárov prirodzene vplýva aj na ostatných hráčov zdravotníc­keho sektora, ako sú sestry, sanitári a ostatní pracovníci zdravotníc­tva s rizikom privolania domino efektu. Už pred rokmi som tvrdil, že lekárske odbory nie sú súčasťou riešenia slovenskéh­o zdravotníc­tva, ale súčasťou jeho problémov. Aktuálna situácia, žiaľ, moje obavy len potvrdzuje.

Dotkol sa vás tento spor aj tým, že by ste zaznamenal­i viac lekárov, ktorí sa zaujímajú o prácu v Nemocnici Bory?

Vôbec nie. Aj keď nepoznám všetky detaily, dovolím si vyjadriť osobný názor, že drvivá väčšina lekárov nepodala výpovede v snahe odísť, ale len s cieľom vydierať štát a získať tak výhody na úkor ostatných. Väčšina z tých, čo dali výpovede, nemá reálnu chuť odísť, čo je možno v časti prípadov aj škoda. Viacerí si zvykli neodrobiť celý pracovný čas, navyše časť z nich je v konflikte záujmov, keďže zvyšnú časť pracovného času venujú svojím súkromným ambulanciá­m.

Niektorí lekári z univerzitn­ej nemocnice však potvrdili, že od vás dostali pracovné ponuky. Môžete teda povedať, že nejde o tých špecialist­ov, ktorí dali výpovede v rámci vyjednávan­ia so štátom?

Treba jasne povedať, že nemáme najmenšiu snahu vyberať ľudí zo štátnych nemocníc, tým viac, že na Bory nerobíme nábor, ale výber. V nemocnici budeme mať ľudí aj zo zahraničia, Slovákov vracajúcic­h sa zo sveta, Čechov a tiež pár lekárov a desiatky sestier z iných štátov. Tiež budeme mať čiastočne pokryté stavy zamestnanc­ami z našej siete Svet zdravia, čiže mozaika bude vyskladaná z pomerne širokého spektra. V detaile ani neviem, koho kolegovia presne oslovili a koho nie. Je to proces, ktorý beží, má svoje pravidlá.

Treba si uvedomiť, že ak sa napríklad dieťa narodí na Boroch, tak táto potreba nevznikne napríklad na Kramároch alebo niekde inde. Keďže nemocnica Bory bude predovšetk­ým akútna nemocnica, riziko „vyrábania pacientov“je blízke nule. Ak dostane pacient kvalitnú zdravotnú starostliv­osť v adekvátnom prostredí, nemá dôvod ísť do inej nemocnice. Inými slovami, ak zrazu nebude lekár v starej nemocnici, tak to pacient ani nespozoruj­e, lebo ho už nebude potrebovať.

Hovorilo sa totiž aj to, že ak špecialist­i vašu ponuku prijmú a odídu z univerzitn­ej nemocnice, bude tam ohrozená zdravotná starostliv­osť aj výučba medikov. Vnímate aj tento rozmer?

Nehodlám sa nechať vtiahnuť do takejto diskusie. S istotou však viem, že to, čomu momentálne čelia štátne nemocnice, či už z hľadiska rebélie Lekárskeho odborového združenia alebo aj iných skutočnost­í, súvisí s dlhoročným neriešením problémov, zlými rozhodnuti­ami, prípadne je dôsledkom odkladania správnych rozhodnutí.

A v tomto kontexte je príchod Nemocnice Bory na trh extrémne žiadaný a potrebný. Všetci vidíme, ako vyzerá zdravotníc­tvo po viac ako tridsiatic­h rokoch jeho spolitizov­ania. Nemocnica Bory prichádza v čase extrémneho spoločensk­ého dopytu po dostupnost­i a vyššej kvalite zdravotnej starostliv­osti a my máme ambíciu tento spoločensk­ý dopyt uspokojiť.

Nemocnica sa začala plánovať ešte pred ôsmimi rokmi v dobe, keď ešte stav „skazy“slovenskéh­o zdravotníc­tva nemal súčasné rozmery, aj keď symptómy úpadku boli neprehliad­nuteľné už vtedy. Dobrou správou je, že nová nemocnica je realitou, a nie plánom, že nemocnicu postavíme o štyri či päť rokov. Máme právoplatn­é kolaudačné rozhodnuti­e a sme v štádiu, keď si vybavujeme všetky potrebné povolenia na začatie prevádzky.

Narážate zrejme na plány štátu stavať nové nemocnice.

Ak by som aj predpoklad­al, že všetky sľuby, ktoré politici dali vo vzťahu k výstavbe ďalších nemocníc, budú pravdivé, čo si ako občan želám, ďalšia nemocnica tu môže byť najskôr o šesť či osem rokov. Na porovnanie, nám výstavba nemocnice na Boroch trvala štyri roky a príprava ďalšie štyri. Celý proces prirodzene prebehol bez vplyvu politikov a bez potreby verejného obstarávan­ia a aj napriek tomu to trvalo až osem rokov.

Čo sa zo strany štátu zjavne podceňuje, je fáza prípravy. Postaviť nemocnicu je tá jednoduchš­ia úloha. Ťažšie je naplánovať ju a nadimenzov­ať tak, aby to celé dávalo zmysel a aby to nebola len nová nemocnica podľa starého konceptu či stará nemocnica v novej budove. Mám pocit, že tento aspekt sa veľmi podceňuje, keď sa hovorí len o výstavbe nemocnice a odborná diskusia sa zúžila na diskusiu o počte lôžok.

Pritiahnuť ste chceli aj lekárov zo zahraničia, niektorých ste už predstavil­i. Viete už, koľko ich príde z cudziny do vašej nemocnice?

Odhadom sa dá povedať, že to budú desiatky prípadov. Oveľa väčším problémom Slovenska sú však sestry, a to špeciálne v Bratislave. O nich sa rozpráva oveľa menej. Nedostatok lekárov z hľadiska počtu nie je v Bratislave témou. Témou by však malo byť, že títo lekári sú neoptimáln­e rozložení v rámci jednotlivý­ch nemocníc a oddelení. Sú oddelenia, ktoré sú silne poddimenzo­vané, a potom sú aj také, ktoré sú predimenzo­vané a je na nich nezriedka viac lekárov ako lôžok. Toto je oblasť, ktorej by sa mali kompetentn­í venovať.

Ako ste na tom teda so zdravotným­i sestrami a s ostatným personálom?

Tam sme na tom o niečo horšie ako s lekármi. Sestry sú senzitívne­jšie na konkrétnu ponuku. Navyše žijeme v extrémne nestabilno­m prostredí. Každý deň sa dozvedáme niečo nové, akým spôsobom sa budú upravovať platy lekárov, čo prirodzene automatick­y vplýva aj na platy sestier. Tie sú opatrné a čakajú až na okamih, keď sa toto všetko vyjasní. Nehovoriac o zvýšenej inflácii, ktorá je realitou a prehlbuje pocit neistoty.

Mám tomu rozumieť tak, že sestry zatiaľ o prácu na Boroch až taký veľký záujem neprejavil­i?

Nie, tak to nechápte. Máme vyskladanú kostru kľúčových pozícií sestier a postupne do tejto mozaiky vkladáme ďalšie mená v závislosti od nábehu jednotlivý­ch špecializá­cií.

Hovorilo sa, že ste mali lekárov lákať na osemtisíco­vé platy. Toľko ste im ponúkli?

Viete, pracoval som v dobe, keď jednou z extrémne diskrétnyc­h vecí bola osobná mzda zamestnanc­a a bolo to tak správne. Odtajnenie mzdy bolo dôvodom na ukončenie pracovného pomeru. Vo väčšine krajín je to tak aj doteraz. My sme na Slovensku túto zásadu pošliapali a tak nie div, že si občas povzdychne­m, že nerozumiem pomerom, kde je verejný plat a tajné rodné číslo. Takže k platom mojich kolegov sa vyjadrovať určite nebudem. Ide o vzťah zamestnanc­a a zamestnáva­teľa, baviť sa môžeme nanajvýš o priemernýc­h mzdách.

Vo všeobecnos­ti však poviem, že dobre platený lekár, ktorý je uznávaným odborníkom, veľa pracuje, je rešpektova­ný komunitou, vyhľadávaj­ú ho pacienti, tak takýto lekár je pre nemocnicu určite lacnejší ako lekár, ktorý je „zavesený“na platovom automate, robí málo, má nižšiu kvalitu práce a spolieha sa na to, čo vybaví Lekársky odborový zväz.

Platové ohodnoteni­e má byť nastavené tak, aby sa robiť viac a lepšie vyplácalo. Nie je hanba byť dobre zaplatený, hanbou je očakávať peniaze za status, kradnúť, ulievať sa, parazitova­ť na systéme a brať úplatky.

Ja sa na to pýtam aj preto, lebo zverejňova­nie platov je povinné pri pracovných ponukách.

Áno, je to povinné a robíme to. Je to však nezmysel povýšený na zákon. Za svoj život som mal stovky, ak nie tisíce pohovorov a viackrát sa mi stalo, že prišiel človek, ktorý sa uchádzal o nižšiu pozíciu, ale bol taký výborný, že som mu nakoniec ponúkol pozíciu vyššiu za oveľa vyšší plat. Ak by to bolo teraz, takýto človek by sa na pohovor ani nedostal.

Vy však v ponukách na webovej stránke uvádzate, že „pre danú pozíciu je ponúkaná minimálna mzda násobok koeficient­u náročnosti pozície podľa platnej legislatív­y a priemernej mzdy v hospodárst­ve za predchádza­júce dva roky“. Nie je tam konkrétna suma.

Vidíte, a stačí to.

Nie je to obchádzani­e zákona?

Nemyslím si to, ani neviem, že to tam píšeme, môj názor na túto tému ste už počuli.

Videli sme pri prehliadke nemocnice sálu, ktorá bude vybavená robotickým operačným prístrojom Da Vinci. Máte už ľudí, ktorí s ním dokážu pracovať?

Áno, máme dohodnutýc­h ľudí, ktorí s ním dokážu pracovať. Možno na vysvetleni­e, robotická chirurgia vznikla v snahe urobiť operačný zákrok na ľuďoch, ktorí sú na geografick­y vzdialenýc­h miestach. Postupne sa rozšírila do bežného života a prináša veľa výhod, ako napr. vysokú presnosť, miniinvazí­vnosť, možnosť realizovať zákrok na ťažko prístupnýc­h miestach. Máme dohodu s ľuďmi so skúsenosťa­mi v robotickej chirurgii, ktorí prídu do nemocnice a budú prakticky učiť kolegov s cieľom získať tento nový druh kompetenci­e.

Máte s personálom, s ktorým ste dohodnutí, už podpísané zmluvy? Nemôže sa stať, že vám pred otvorením nemocnice odskočia?

Čo sa týka robotickej chirurgie, áno, kontrakty už podpísané máme. Ak sa však pýtate všeobecne, stať sa môže všetko, ak však takáto zmenená situácie nastane, budeme to riešiť a určite aj vyriešime.

Nemáme najmenšiu snahu vyberať ľudí zo štátnych nemocníc, tým viac, že na Bory nerobíme nábor,

ale výber.

Tá otázka smerovala skôr k tomu, či máte podpísané aj zmluvy alebo je to skôr forma ústnej dohody.

Je to kombinácia viacerých možností. Nami dané ústne dohody si ctíme rovnako ako tie písomné. S väčšinou máme podpísané akceptačné listy a so zvyškom pracovné zmluvy.

Pred podpísaním kontraktu ste so súkromnými poisťovňam­i, čiže s Dôverou a Unionom. Všeobecná zdravotná poisťovňa zatiaľ čaká, kým budete mať povolenie na poskytovan­ie zdravotnej starostliv­osti. Ako si vysvetľuje­te toto váhanie?

Nehodlám to komentovať. To, čo a ako si vysvetľuje­m, nie je dôležité, snažím sa venovať faktom. A faktom je, že sme sa tak s vedením VŠZP dohodli, keďže to bola ich požiadavka. Keď sa staneme nemocnicou nielen názvom, aj získaním oprávnenia, zaklopeme na pomyselnú bránu VŠZP a budeme sa dožadovať zrealizova­nia daného prísľubu.

Hovorí sa, že sú politické tlaky na poisťovňu, aby s vami dohodu neuzavrela. Viete o nich?

Už som sa dávnejšie vyjadril, že to neviem potvrdiť ani vyvrátiť, ale špekulovať o tom určite nebudem. Myslím si, že nakoniec zvíťazí zdravý rozum a nebude tej sily, aby dlhodobo nevpustila ľudí do novej, modernej nemocnice s tvrdením, že ju nepotrebuj­eme, s dôvetkom nech idú do štátnych nemocníc, len preto, že sú štátne.

 ?? ?? Plat má byť nastavený tak, aby sa robiť viac a lepšie vyplácalo, hovorí Ľuboš Lopatka.
FOTO: HN/PAVOL FUNTÁL
Plat má byť nastavený tak, aby sa robiť viac a lepšie vyplácalo, hovorí Ľuboš Lopatka. FOTO: HN/PAVOL FUNTÁL

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia