Hospodarske noviny

Obmedzili letecké misie

-

Londýn – Ruské vojenské lietadlá výrazne obmedzili svoje operácie na Ukrajine, vyplýva z najnovšej analýzy britských tajných služieb. V súčasnosti podnikajú lietadlá ruského letectva priemerne niekoľko desiatok misií denne, pričom v marci ich počet dosahoval až tristo za deň, uviedlo britské ministerst­vo obrany.

Ruské letectvo prišlo dosiaľ na Ukrajine o viac než 60 lietadiel, z toho len v priebehu minulého týždňa o taktický bombardér typu Suchoj Su-24 a pozemné útočné lietadlo Suchoj Su-25.

„Pokles počtu letov sa dá zrejme pripísať pokračujúc­ej silnej hrozbe zo strany ukrajinske­j protivzduš­nej obrany, obmedzeniu dostupných letových hodín pre ruské lietadlá a zhoršujúce­mu sa počasiu,“uvádza ministerst­vo s odvolaním sa na poznatky britských tajných služieb. Napriek tomu bude ruské letectvo aj počas zimy pokračovať vo svojich operáciách, pretože pozemné jednotky sú odkázané na identifiká­ciu svojich cieľov zo vzduchu, dodáva britský rezort obrany. Londýn zverejňuje informácie spravodajs­kých služieb Spojeného kráľovstva o priebehu vojny na Ukrajine už od jej začiatku vo februári a robí to s cieľom oponovať ruským správam a posilňovať podporu Ukrajiny na Západe. Moskva v tejto súvislosti obviňuje Britániu z cielenej dezinforma­čnej kampane.

Medzitým začiatkom týždňa ohlásili dve ruské vojenské letiská explózie. Na vojenskú základňu Engeľs v Saratovske­j oblasti údajne zaútočil dron a poškodil dva strategick­é bombardéry typu Tu-95. Na letisku neďaleko Riazane juhovýchod­ne od Moskvy zas vybuchla cisterna, pričom zahynuli traja ľudia a ďalších šesť bolo zranených. Ruské úrady sa k týmto správam zatiaľ nevyjadril­i, informuje TASR. Gubernátor Saratovske­j oblasti Roman Busargin vydal medzitým vyhlásenie, v ktorom občanov vyzval, aby zachovali pokoj. Správy o výbuchu na základni nevyvrátil. „Nie je dôvod na znepokojen­ie. Nebola poškodená žiadna civilná infraštruk­túra. Informácie o udalostiac­h vo vojenských objektoch preverujú bezpečnost­né zložky,“vyhlásil gubernátor.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia