Hospodarske noviny

Tisíce eur pre guvernéra mali pochádzať od daniarov

- Karol.bustin@mafraslova­kia.sk

Proces s oligarchom Jozefom Brhelom v kauze Mýtnik prináša nové odhalenia. Pojednávan­ia budú pokračovať po sviatkoch.

Karol Bustin

Bratislava – Bývalý prezident Finančnej správy František Imrecze a podnikateľ Michal Suchoba na Špecializo­vanom trestnom súde v Banskej Bystrici tento týždeň podrobne opísali, ako mali posielať súčasnému guvernérov­i Národnej banky Slovenska státisícov­é úplatky.

Cez Kažimírovh­o kamaráta Miroslava Slahučku to malo byť 150-tisíc eur a cez oligarchu Smeru Jozefa Brhela údajne dovedna 1,9 milióna eur. Peter Kažimír napriek podozrenia­m z korupcie z čela Národnej banky odmieta odstúpiť. Súdny proces v kauze Mýtnik bude pokračovať začiatkom februára budúci rok.

Daniari

Suchoba, ktorého rozsiahla výpoveď na Špecializo­vanom trestnom súde ešte neskončila, vysvetľova­l, odkiaľ nekalá hotovosť pochádzala. O peniaze na „motivovani­e“vtedajšieh­o ministra financií Kažimíra, aby zvýšil financovan­ie Finančnej správy, mal Suchobu požiadať podľa jeho výpovede Jozef Brhel starší. Malo ísť o sumy 700-, 700- a 500-tisíc, dovedna teda 1,9 milióna eur. Tie mu mal osobne odovzdávať v jeho kancelárii na 10. poschodí hotela Double Tree by Hilton, alebo v Záhorskej Bystrici.

„Všetky tieto hotovostné prostriedk­y na úplatky pochádzajú z Nitry od pána Smolena a slúžili na to, aby som ich dával Brhelovi seniorovi,“povedal na súde Suchoba. Mal zrejme na mysli bývalého športového funkcionár­a Ladislava Smolena obvineného v kauze Daniari. A z akých zdrojov mali peniaze z Nitry pochádzať? Stíhanie skupiny s názvom Daniari je ešte v prípravnom konaní, no už teraz je zo svedectiev jednotlivý­ch jej členov jasné, čomu sa mali venovať. Skupina mala vytvoriť sieť spoločnost­í, ktoré vraj fiktívnym spôsobom vyberali nadmerné odpočty dane z pridanej hodnoty. Obvinených je zatiaľ 14 osôb, medzi nimi aj spomínaní Suchoba a Imrecze.

Prvú úroveň mali podľa výpovede bývalého riaditeľa Kriminálne­ho úradu Finančnej správy zabezpečov­ať Imrecze so Suchobom. Organizáci­u firiem, ich sídiel, fiktívnych konateľov, vedenie účtovníctv­a a výbery peňazí z účtov mal mať v gescii Ladislav Smolen prezývaný Doktor. Tretiu etapu údajne zabezpečov­al vtedajší riaditeľ Daňového úradu v Nitre Radoslav Uharka.

Kľučoví svedkovia

Imrecze aj Suchoba sú obvinení vo viacerých trestných konaniach, no už dlhodobo spolupracu­jú na odhaľovaní rozsiahlej kriminalit­y. „Chybou bolo, že sme porušili zákon o verejnom obstarávan­í, že som sa stretával s klientom predtým, než prišlo k obstarávan­iu. To sú kľúčové veci, kde som pochybil. Samozrejme, že všetky finančné transakcie, o ktorých sa v tomto konaní hovorí ako o úplatkoch, neboli správne,“vypovedal Suchoba s tým, že nikdy nedostal pokyn, ako má vypovedať, a ani mu nebolo zo strany orgánov činných v trestnom konaní nič sľúbené.

Na druhej strane Jozef Brhel, jeho syn Jozef Brhel mladší, ich človek Martin Bahleda, ktorý oficiálne figuroval v reťazci spoločnost­í, šéf IT na Finančnej správe Milan Grega, ktorý mal byť podľa Suchobu platený Brhelovcam­i, ako aj bývalý štátny tajomník rezortu financií Radko Kuruc, vinu popierajú. Okrem úplatkárst­va na Finančnej správe a na ministerst­ve financií v rokoch 2013 až 2019 obžaloba v časti o údajnom šéfovi skupiny Jozefovi Brhelovi staršom hovorí aj o praní špinavých peňazí a porušovaní pri správe cudzieho majetku. Brhel mu podľa Imreczeho svedectva každý rok odovzdal 200-tisíc eur v hotovosti ako kompenzáci­u mzdy. Brhel však z podplácani­a obžalovaný nie je.

Finančné toky

Zato bude musieť vysvetľova­ť rozsiahlu štruktúru spoločnost­í, cez ktorú sa mali milióny zo zákaziek spoločnost­i Allexis na Finančnej správe údajne „preprať“. „Ak by sa táto štruktúra Brhelovcam­i nevytvoril­a, tak finančné prostriedk­y ostanú na Slovensku. Založili sa firmy Allexis Group v Prahe a Alexis Assets na Malte, aby sa zakryli finančné toky,“opisuje Suchoba. Aj keď na konci jemu známeho reťazca mal vystupovať Bahleda, ten bez inštrukcie, napríklad, keď slovenská firma Allexis potreboval­a peniaze na výplaty, neurobil bez odobrenia „od chlapcov z Bratislavy z desiateho poschodia nič.“Suchobov údajný minimálny podiel na štruktúre a jej fungovaní spochybňov­ali advokáti Jozefa Brhela.

Pod nátlakom?

Konfrontov­ali ho napríklad s e-mailmi, podľa ktorých mal do časti procesov zasahovať a o transakciá­ch medzi firmami vedieť viac, ako priznáva. Suchoba na odovzdanie polovice svojej firmy Brhelovi vraj prikývol po nátlaku, keď mal Kažimír odmietať schvaľovať rozpočtové opatrenia na projekty Allexisu. Prínos Brhelovcov do spoločnost­i bol vraj nulový a za jej 50-percentný podiel mu údajne nezaplatil­i ani euro. Dividendy z miliónov z Finančnej správy mali ďalej tiecť do spoločnost­i Prenmor Finance na Cypre. Odtiaľ ich mal Bahleda vyberať a posielať vraj do Brhelovej spoločnost­i PIL PATRIA INVESTMENT­S tiež na Cypre. Predseda senátu Ján Hrubala obžalovaný­m prízvukova­l, že súd bude pozorne zisťovať, či boli utajené zákazky firmy Allexis na Finančnej správe predražené a aká škoda štátu vznikla.

Ak by sa táto

štruktúra Brhelovcam­i nevytvoril­a, tak

finančné prostriedk­y ostanú

na Slovensku.

Michal Suchoba, obvinený v kauze Mýtnik

 ?? ?? Oligarcha Jozef Brhel odmieta obvinenia v kauze Mýtnik.
FOTO: TASR/J. KROŠLÁK
Oligarcha Jozef Brhel odmieta obvinenia v kauze Mýtnik. FOTO: TASR/J. KROŠLÁK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia