Hospodarske noviny

Na trhy prišiel Mikuláš, dlho sa tam neohreje

- Martinová editorka Ft

Akcie môže koncom roka zasiahnuť fenomén Santa Rally.

Je to čas pre tých, ktorí veria, že ak ste boli celý rok dobrí, zjaví sa Ježiško obťažkaný darčekmi. Píše zoznam, kontroluje ho dvakrát (s ohľadom na požiadavky ochrany osobných údajov). Áno, do mesta prichádza Jay Powell.

Trhy sú opäť v zajatí nadšenia z vyhliadky, že predseda Fedu konečne prinesie zmenu, po ktorej investori túžili počas celého roka. Inflácia v USA mierne ustúpila do úzadia, pričom jej ročná miera sa naposledy pohybovala na relatívne krotkej úrovni 7,7 percenta. To by mohlo položiť základy na to, aby Fed zaujal o niečo opatrnejší prístup k zvyšovaniu úrokových sadzieb. V tomto roku to robil divokým tempom, čím zničil takmer všetkých správcov fondov dlhých pozícií (long-only) na svete.

Jediní investori, ktorí si pripíjajú na koniec búrlivého roka, sú správcovia hedžových fondov, ktorí boli býčí na dolár a negatívni na vládne dlhopisy. Koncoročné drinky sú na nich, s ich dvojcifern­ými výnosmi a mierne samoľúbymi úsmevmi.

Pre všetkých ostatných bol tento rok skutočne ponižujúci­m zážitkom, keď sa akcie rúcali a dlhopisy nedokázali poskytnúť obvyklú protiváhu. No keďže toto mierne spomalenie inflácie pomohlo akciám a ďalším rizikovým trhom k zotaveniu, predseda Fedu Powell prilial viac oleja do ohňa, keď povedal, že k spomaleniu tempa zvyšovania sadzieb by mohlo dôjsť „už na decembrovo­m zasadnutí“.

Commerzban­k túto formuláciu označila za „magické slová“, ktoré zatienili všetky Powellove jastrabie výroky na tomto podujatí. Banka poznamenal­a, že investori sa už priklonili k očakávaniu zvýšenia sadzieb o pol percentuál­neho bodu 14. decembra, čo je smer nadol oproti trojštvrti­novým zvýšeniam, ktorých sme boli svedkami už štyrikrát za sebou. Teraz sú však investori v tomto pohľade istejší a uvažujú, či sadzby do konca budúceho roka skutočne neklesnú.

November bol v inak hroznom roku vlastne celkom dobrý. Ak by sa vám podarilo abstrahova­ť od katastrofy v kryptoprie­mysle, videli by ste zisky vo všetkom od akcií a úverov až po komodity. Deutsche Bank analyzoval­a 38 aktív a zistila, že 35 z nich v danom mesiaci vzrástlo. To je zatiaľ najvyšší počet v tomto roku a predstavuj­e zmenu prevládajú­cej nálady. Index veľkých amerických akcií S&P 500 vzrástol o viac ako päť percent, zatiaľ čo európsky Stoxx 600 sa zvýšil o takmer sedem. Povzbudený aj nádejami na zmiernenie čínskej stratégie nulového covidu vyskočil Hang Seng o takmer 27 percent. Sezónne modely, v tomto ročnom období známe ako fenomén Santa Rally, by mohli pomôcť k ich ďalšiemu rastu. Skylar Koningová, analytička TS Lombard, upozorňuje, že tohtoročný príbeh Santa Rally má niekoľko problémov. „Správcovia peňazí sú hodnotení na základe ročnej výkonnosti za kalendárny rok. Vzhľadom na tendenciu akcií rásť s blížiacim sa koncom roka majú investori, ktorí stratili peniaze, chuť naháňať sa za rally, zatiaľ čo tí, ktorí zarobili, skôr vyrovnávaj­ú účty.“

Keď sa budúci rok začne skutočne prejavovať dlhoočakáv­aná recesia v USA a zdravie podnikov sa začne zhoršovať, akcie podľa nej klesnú. „Ešte nikdy som nevidel toľko ľudí, ktorí by boli presvedčen­í, že niekto iný sa bude starať o rast trhu a im sa z neho podarí odísť pred tým, ako sa všetko pokazí,“dodáva. „Veľa šťastia.“

November bol v inak hroznom roku vlastne celkom dobrý. Okrem katastrofy v kryptoprie­mysle sme zisky videli

všade.

 ?? ?? Kresba: Ľubomír Kotrha
Kresba: Ľubomír Kotrha
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia