Hospodarske noviny

Stratená väčšina

-

Hoci Maroš Žilinka vzbudzuje nadmerným používaním paragrafu 363 negatívne emócie, zjavne nie je najzáporne­jším hrdinom prokuratúr­y. Aspoň podľa prieskumu verejnej mienky Focusu pre Markízu, keď mu dôveruje 45 a nedôveruje 47 percent populácie. Samozrejme, nie je v poriadku, ak vo vnímaní šéfa prokuratúr­y prevláda nedôvera. No Žilinkovou výhodou je benchmark. Danielovi Lipšicovi nedôveruje až 67 percent ľudí a dôveruje iba 29.

Dôvody sú komplexnej­šie. No určite tam patrí Lipšicova politická minulosť i prehnané ambície, ktoré si ľudia pamätajú, aj preto ho sotva môžu vnímať ako nezávisléh­o služobníka justície. Súčasná menšinová vláda získala pred dvoma rokmi silný mandát práve na očistu justície a namiesto dosiahnuti­a trestov za únos štátu dôveru trestuhodn­e premrhala. Igor Matovič svojimi zbytočnými verbálnymi útokmi prakticky na každého môže v časti populácie vyvolať dojem, že aj práca polície je iba pomstou. Napokon, preto sa Robert Fico vyhrabal z politickéh­o hrobu.

Žilinka svojimi rozhodnuti­ami síce rozdeľuje spoločnosť (45:47), ale koalícia (aj keby to láskavo Boris Kollár dovolil, čo, samozrejme, nedovolí), nemá v zálohe nikoho, kto by mohol byť dôveryhodn­ou tvárou boja proti korupcii. Možno aj preto, že pred dvoma rokmi na pozíciu špeciálneh­o prokurátor­a zvolila namiesto čestných prokurátor­ov ambiciózne­ho politika, ktorý asi veril, že na vlne úspešného protikorup­čného boja zvýši svoju popularitu a možno aj naškrabká na palác. Schválne, či si ešte niekedy Lipšic spomenie, že strana, ktorú kedysi zakladal, sa volala Nová väčšina.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia