Hospodarske noviny

Nech aspoň sneží

-

Nemáme, nedáme, nájdite si. To boli časté argumenty šéfa financií Igora Matoviča, ak si niektorí ministri prišli vypýtať peniaze. Ukazuje sa, že keše dokáže nájsť aj sám, a to i napriek počiatočne­j nevôli. Rozprávať by o tom vedeli odborári v bielych plášťoch, ktorí návrh na zvýšenie platov podopreli výpoveďami lekárov. Pokojnejši­e to išlo v gastre. Hoci to tiež nebolo z noci do rána.

Zábava sa spustila, keď poslanec hnutia Sme rodina Miloš Svrček nezvykle narýchlo predložil v parlamente nápad na štyri mesiace znížiť DPH na vleky, bazény a športovisk­á. Neprekvapi­lo, že tento spôsob „last minute“údajne našitý na majiteľa zimného strediska Borisa Kollára opozičná SAS označila za hulvátsky. Strana Za ľudí v tom videla koalične nedohodnut­é uprednostn­enie jedného segmentu. Výhrady sa ozvali aj z OĽANO. Nakoniec sa zdvihlo viac hlasov za to, aby sa podporili gastroprev­ádzky. Matovič použil osvedčenú odpoveď s tým, že dosah by bol 110 miliónov, ktoré momentálne niet čím vykryť. Od „niet čím“po „je čím“niekedy trvá menej ako mesiac. V parlamente sa objavil ďalší pozmeňovac­í návrh berúci na milosť gastro na tri mesiace. A potom sa vyhodnotí, či si sektor vážil ponuku a na revanš priznal vyššie tržby.

Už teraz to vyzerá na „tri a dosť“: zimná sezóna znamená útlm reštauračn­ých služieb mimo hôr a lesov; znižovanie reálnych príjmov ľudí bude pokračovať; neočakáva sa pokles cien reštauračn­ých jedál; potraviny a energie tvoria najrýchlej­šie rastúcu zložku inflácie. A hoci politici hovorili o nesystémov­om kroku, nakoniec nápad podporia. Veď keď neprší, nech aspoň kvapká – a na horách sneží.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia