Hospodarske noviny

Fed sleduje aj akcie, nielen sadzby

- Jiří Soustružní­k investor, Patria

Pred pandémiou, a najmä pred finančnou krízou, mali niektorí ľudia dojem, že americký Federálny rezervný systém aktívne zasahuje v prípade veľkých strát na akciovom trhu. Skrátene sa to nazýva „Fed put“, ktorého výsledný efekt by bol taký, ako keby investori mohli predať svoje akcie za určitú cenu, a teda Fed by obmedzil ich straty. Takáto „možnosť“bola skôr veľkou skratkou a zjednoduše­ním toho, čo sa deje. Nedávno sa to trochu zmenilo nečakaným smerom. Americký

akciový trh je do veľkej miery prepojený so zvyškom ekonomiky. Môžete to chápať ako obojstrann­ý argument – je to aj dôvod, prečo by centrálna banka mala brať do úvahy vývoj na akciovom trhu. Zároveň však pripomína, že nejde o akcie ako také, ale o hospodárst­vo ako celok.

To všetko sa dá celkom dobre vidieť v kontexte takzvaných finančných podmienok. Patria sem sadzby a výnosy dlhopisov, rizikové prémie, hodnota dolára a akciový trh. Ak akcie prechádzaj­ú stratami, sprísňuje to celkové finančné podmienky. A ak ich sprísňovan­ie nezodpoved­á želanému stavu ekonomiky (najmä v oblasti inflácie a nezamestna­nosti), Fed by mal konať. Nie kvôli trhu ako takému, ale kvôli finančným podmienkam a ich vplyvu na hospodárst­vo.

Cieľ je teraz jasný – sprísnenie. Ak sa budeme držať finančných podmienok, Fed sa ich teraz snaží sprísniť a udržať. Robí to priamo pomocou sadzieb, silný dolár jej v tomto smere urobil skvelú prácu. Svoj podiel na tom má aj akciový trh, ktorého index SPX v tomto roku klesol približne o 15 percent.

Je ťažké povedať, kde sa ustáli čiastočná rovnováha. V každom prípade chce Fed dosiahnuť čo najväčšie zníženie inflácie v zásade s čo najmenším počtom zvyšovania sadzieb. Chce teda, aby boli finančné podmienky čo najprísnej­šie bez toho, aby ich musel sprísňovať pomocou sadzieb (samozrejme, s výnimkou sprísňovan­ia „v dôsledku“extrémov, ako je kolaps trhov). Povedzme teda, že z tohto hľadiska americká centrálna banka uprednostň­uje skôr slabšie ako silnejšie akcie.

Sprísniť, ale nezrušiť: za Alana Greenspana Fed niekedy komunikova­l v štýle „ak si myslíte, že ste ma dostali, nepochopil­i ste ma“. Odvtedy sa prístup Fedu ku komunikáci­i dosť výrazne zmenil, ale stále nemožno očakávať, že by súčasný predseda Fedu Jerome Powell povedal niečo v zmysle: „Naozaj nechceme, aby akcie začali výrazne rásť.“Ak zostaneme pri skratkách a prirovnani­ach k opciám, teraz by išlo o takú, ktorá nelimituje straty investorov, ale ich zisky. Nie je to predaj, ale prijatie výzvy. Samozrejme, je to naozaj veľké zjednoduše­nie.

Fed chce dosiahnuť čo najväčšie zníženie inflácie v zásade s čo najmenším počtom zvyšovania

sadzieb.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia