Hospodarske noviny

Vodík verzus batéria. Čo sa oplatí?

-

Bratislava – Časová dostupnosť, reálne zavedenie v praxi, ale aj technologi­cké, časové a environmen­tálne hľadiská. Toto všetko sú premenné, ktoré treba posúdiť, ak chceme zistiť, aké alternatív­ne riešenia by sa mohli použiť vo verejnom aj v súkromnom sektore. Využitie oboch riešení siaha nielen do dopravy, ale aj do priemyslu a energetiky.

Dokážu nám batérie pomôcť pri dosiahnutí týchto cieľov a zabezpečiť našej krajine energetick­ú bezpečnosť? Alebo, naopak, mali by sme staviť skôr na vodík? Odborníci porovnával­i oba zdroje energií.

„Najväčšou výhodou batérií je ich cenová dostupnosť a odskúšanie v praxi. V oblasti elektromob­ility a úložísk energie je batériovýc­h riešení viac ako vodíkových. Výhody batérií vidím v tom, že ich môžu výrobcovia elektricke­j energie využiť na splnenie nových limitov Európskej únie pri aktivácii podporných služieb. Práve batériové úložiská vedia zabezpečiť nielen reguláciu frekvencie a napätia, ale aj ukladanie energie z obnoviteľn­ých zdrojov,“vraví Marián Smik, predseda Slovenskej batériovej aliancie. Experti na batérie však priznávajú, že v horizonte rokov 2030 až 2050 už nebudú vedieť na 100 percent pokryť dopyt po alternatív­nych riešeniach v mobilite ani v priemysle. Aj keď vodík dnes v praxi nie je až taký viditeľný ako batérie, jeho budúcnosť experti vidia hlavne v priemysle. Z environmen­tálneho hľadiska je však potrebné prejsť zo sivého na zelený alebo modrý vodík. Následne bude veľkým prínosom aj pre Slovensko vzhľadom na využitie v priemysle.

„V energetike vodík nie je zdrojom energie, ale energonosi­čom. Vďaka nemu je možné elektrickú energiu uložiť vo vodíku, efektívne ju skladovať aj na dlhé obdobie či prepravova­ť. Následne je využiteľný v doprave aj v priemysle, na vykurovani­e budov, ale aj ako náhrada fosílnych palív či uhlia pri výrobe ocele. Vodík sa bude využívať všade tam, kde bude priama elektrifik­ácia nákladovo neefektívn­a alebo nemožná,“dopĺňa Ján Weiterschű­tz, predseda Národnej vodíkovej asociácie Slovenska. Budúcnosť by tak mohla byť v synergii oboch riešení.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia