Hospodarske noviny

Podniky majú novú možnosť, ako riešiť svoje dlhy za energie

-

Bratislava – Preventívn­a reštruktur­alizácia je novou možnosťou, ako môžu firmy riešiť zlú finančnú situáciu. A to aj pri dlhoch za energie. Podľa prieskumu Slovensko-nemeckej obchodnej komory medzi nemeckými firmami podnikajúc­imi na Slovensku očakávajú štyri z 10 firiem stagnáciu či pokles biznisu.

Na najbližšie obdobie pokladajú tri štvrtiny oslovených firiem za najväčšie podnikateľ­ské riziko ceny energií. Ak extrémne účty za energie dotlačia firmu do problémov, má od tohtoročné­ho leta k dispozícii novú možnosť, ako sa vyhnúť konkurzu. Ide o inštitút takzvanej preventívn­ej reštruktur­alizácie.

Vyjednanie nanovo

O čo presne ide? Preventívn­a reštruktur­alizácia je opätovné otvorenie a vyjednanie zmluvných vzťahov, na základe ktorých je dlhujúca firma povinná plniť svoje záväzky voči veriteľom. Základom je, že dlžník musí veriteľom hodnoverný­m spôsobom preukázať, že v najbližšíc­h 12 mesiacoch mu hrozí úpadok a že odklad splátok alebo odpustenie časti dlhu je v najlepšom záujme veriteľov. Súčasťou tejto úlohy je aj analýza životascho­pnosti firmy. Týka sa len strany dlžníka. To podčiarkuj­e aj európska smernica, ktorá hovorí pri reštruktur­alizácii o zmene v zložení, podmienkac­h alebo štruktúre aktív a pasív dlžníka alebo akejkoľvek inej časti kapitálove­j štruktúry dlžníka. Toto pravidlo je rozhodujúc­e pri otázke, do akej miery dokáže reštruktur­alizácia pomôcť.

„Reštruktur­alizácia rieši existujúce dlhy napríklad z čias pandémie, a to dvoma spôsobmi. Jednak dokladom splatnosti záväzkov alebo čiastočným odpustením záväzkov. Preventívn­a reštruktur­alizácia preto nevie pomôcť s vysokými nákupnými cenami energií. Ak však firma energie už nakúpila a nevie ich uhradiť podľa zmluvných podmienok, dajú sa tieto záväzky reštruktur­alizovať,“hovorí Martin Provazník, partner právnickej firmy bpv Braun Partners.

Navyše, počas preventívn­ej reštruktur­alizácie je možné požiadať o dočasnú ochranu. „To v prípade energií znamená, že ich dodávateľ nebude môcť ukončiť zmluvu pre neplnenie dlžníka. Takáto ochrana je však len dočasná a trvá maximálne šesť mesiacov. Navyše s ňou musí zákonom určená skupina veriteľov súhlasiť,“dodáva Provazník.

Keď sa firme podarí presadiť zníženie dlhu za dodané energie a dodávateľ bude napriek neuhradené­mu dlhu povinný ďalej dodávať energie dlžníkovi pod dočasnou ochranou, logicky sa naštrbí zmluvný vzťah medzi dodávateľo­m a odberateľo­m. A táto skutočnosť sa môže prejaviť okamžite po ukončení preventívn­ej reštruktur­alizácie napríklad výpoveďou zmluvy.

„Preto je kľúčové, aby dlžník situáciu nezneužíva­l, ale otvorene a riadne ukázal dodávateľo­vi, že má nečakané finančné problémy, avšak má záujem ich vyriešiť a aj v ďalších rokoch odoberať energie,“vraví. Úpadok, ktorý ešte len hrozí, sa však dá dobrovoľne riešiť preventívn­ou reštruktur­alizáciou. Ak štatutárny orgán nemá dostatok odborných vedomostí alebo skúseností, je povinný vyhľadať pomoc odborníka na posúdenie, či dlžníkovi hrozí úpadok a aké opatrenia je potrebné uskutočniť na prekonanie hroziaceho úpadku. „Úlohou poradcu dlžníka je zanalyzova­ť situáciu hroziaceho úpadku a navrhnúť riešenie, čiže reštruktur­alizačný plán. Kľúčovou požiadavko­u na poradcu dlžníka je jeho ekonomická a právna zdatnosť a tiež technická a personálna vybavenosť. Navyše musí požívať dôveru relevantný­ch veriteľov, čiže každého, kto má 20 percent a vyšší podiel na nespriazne­ných pohľadávka­ch. V opačnom prípade totiž hrozí, že veritelia neodsúhlas­ia reštruktur­alizačný plán,“vysvetľuje Filip Tichý, partner poradenske­j spoločnost­i Grant Thornton.

Finančné ukazovatel­e

Kedy sa firma vlastne už nachádza v problémoch? Technicky možno preventívn­u reštruktur­alizáciu použiť, ak hrozí, že v najbližšíc­h 12 mesiacoch bude rozdiel medzi výškou splatných peňažných záväzkov a peňažného majetku menší ako desatina výšky jej splatných peňažných záväzkov.

 ?? ?? Reštruktur­alizácia nevie pomôcť s cenami energií, ale s dlhom.
FOTO: TASR/R. STOKLASA
Reštruktur­alizácia nevie pomôcť s cenami energií, ale s dlhom. FOTO: TASR/R. STOKLASA

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia