Hospodarske noviny

Podvodníci naskočili aj na krízu s drahými energiami

- Katarina.selestiako­va@mafraslova­kia.sk

Pred praktikami podozrivej spoločnost­i SPD ROD varuje Národná banka Slovenska. Spomínanej firme neudelili licenciu, nie je to teda bankový subjekt, upozorňuje naša inštitúcia.

Katarína Šelestiako­vá

Bratislava – Na jednej strane sa ponúka pôsobivý internetov­ý obsah, milé slovo či podprahové vnímanie dôveryhodn­osti. Na druhej ako Damoklov meč visí ekonomická či energetick­á kríza, ktorá núti ľudí uvažovať, ako naložiť s peniazmi či majetkom. Polícia preto varuje pred internetov­ými podvodníkm­i, dokonca zaznamenal­i ich medziročný nárast.

V tejto súvislosti HN nedávno varovali pred prezentáci­ou spoločnost­i Slovenské podielové družstvo ROD. Tá cez predsedu predstaven­stva Emila Skirkaniča na sociálnej sieti vyzýva ľudí stať sa ich podielnikm­i a sľubuje im doživotnú rentu vo výške priemernej mzdy, tváriac sa pritom ako bankový subjekt. Aktuálne na svojej fejsbúkove­j stránke pred ich praktikami varuje už aj Národná banka Slovenska.

Nie sú banka

Upozorňujú, že činnosť firmy nepodlieha dohľadu centrálnej banky. „Družstvu nebolo vydané žiadne povolenie, ktoré by ho oprávňoval­o na činnosť, ktorá patrí do našej pôsobnosti, a nie je zapísané v žiadnom registri, ktorý vedie banka,“informujú.

Podielové družstvo napriek tomu v marketingo­vej komunikáci­i používa neoprávnen­e aj slovo banka. Navonok tak pôsobia ako overený bankový subjekt, čo nie je pravda. Podľa zákona o bankách môže slová banka alebo sporiteľňa v obchodnom mene používať iba právnická osoba, ktorá má udelené povolenie. Stačí si však kliknúť na stránku spoločnost­i, kde vás presviedča­jú, že Národná banka SDP ROD je zriadená ako „suverénna“banka. A klientom ponúkajú otvoriť si u nich bežný účet či vykonať medzibanko­vý prevod. Nielenže im nebola udelená licencia, ale vo svojom názve zneužívajú aj dobré meno centrálnej banky. „Národná banka Slovenska v tomto štádiu prešetrova­nia považuje za potrebné upozorniť širokú verejnosť na aktivity tejto spoločnost­i,“zdôrazní hovorca Peter Majer.

Nevylučujú vraj ani podniknuti­e príslušnýc­h právnych krokov, ako ani vykonania ďalších dohľadovýc­h úkonov. „No v zmysle zákona je dohľad neverejný, a preto o jeho výsledkoch nemožno verejnosť informovať,“vysvetlí. V komentároc­h pod svojím fejsbúkový­m statusom však spomenú, že polícia by o praktikách družstva už mala byť informovan­á.

Podľa hovorkyne Denisy Bárdyovej polícia každý prípad rieši individuál­ne postupom upraveným Trestným poriadkom, kde spadá aj spolupráca so subjektmi, ako sú banky a rôzne iné inštitúcie. V prípadoch, ak spoločnost­i sídlia v zahraničí, polícia žiada poskytnuti­e údajov prostrední­ctvom príslušnýc­h justičných orgánov formou medzinárod­nej právnej pomoci.

Uvedenie do omylu

„Vo všeobecnos­ti môžeme povedať, že páchatelia podvodné konanie vykonávajú rôznou formou a spôsobom, pričom v podstate ide o uvedenie poškodenéh­o do omylu,“hovorí Bárdyová. A to pod rôznymi zámienkami od predstiera­nej ponuky predaja hnuteľnej alebo nehnuteľne­j veci, investovan­ia, pôžičky, poskytnuti­a služby, navodenia situácie núdze, ľútosti, pomoci až po zmenenie platobných údajov v zaslanej pozmenenej faktúre.

Podľa jej slov môžu byť poškodení páchateľmi kontaktova­ní v rámci inzercie, pomocou fingovanýc­h alebo falošných predajní na internete, osobným a cieleným oslovovaní­m poškodenýc­h e-mailom, telefonick­y či osobne. Tak je to aj v tomto prípade. Lebo hoci má družstvo do detailov prepracova­nú stránku, priamy kontakt na nikoho zo spoločnost­i uvedený nie je. Naopak, ak máte záujem o ich služby, žiadajú od vás osobné údaje, ktoré im máte zaslať mailom. S tým, že sa klientovi sami ozvú.

Celkové aktíva

SPD ROD prevyšujú celý ročný hrubý domáci produkt Slovenskej republiky.

Vložíte svoj majetok

Ako už HN písali, predsedom Predstaven­stva SPD ROD fungujúcej od roku 2020 je Emil Skirkanič. Predmet činnosti sú poradenské služby. Bývalý obchodný riaditeľ už neexistujú­cej Poisťovne Tatra sa pravidelne na sociálnej sieti snaží zaujať v sugestívno­m videu. Za spoluprácu sľubujú mesačnú rentu vo výške priemernéh­o platu. Aktuálne naskočili aj na vlnu energetick­ej krízy – ponúkajú, že podielniko­m zaplatia poplatky za energie.

O aktívach spoločnost­i vo výške 105 miliárd eur objektívne možno pochybovať. „Celkové aktíva SPD ROD prevyšujú celý ročný hrubý domáci produkt Slovenskej republiky a dosahujú úroveň aktív celého slovenskéh­o bankového sektora k decembru 2021,“upozornil na možný nezmysel hlavný analytik portálu Finstat.sk Pavol Suďa.

Pavol Suďa, analytik portálu Finstat.sk

 ?? ?? Národná banka Slovenska upozorňuje na praktiky spoločnost­i SPD ROD.
FOTO: TASR/J. NOVÁK
Národná banka Slovenska upozorňuje na praktiky spoločnost­i SPD ROD. FOTO: TASR/J. NOVÁK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia