Hospodarske noviny

Aktivita v súkromnom sektore eurozóny klesla

-

Brusel – Aktivita v súkromnom sektore eurozóny aj v novembri klesla, už piaty mesiac za sebou. To naznačuje, že ekonomika regiónu skĺzne do miernej recesie, keďže spotrebite­lia znižujú výdavky v dôsledku stúpajúcej inflácie. Ukázali to spresnené výsledky prieskumu spoločnost­i S&P Global. Podľa konečných výsledkov sa kombinovan­ý index nákupných manažérov pre sektory služieb aj výroby v eurozóne (Purchasing Managers Index, PMI), ktorý je kľúčovým ukazovateľ­om budúcej aktivity firiem, po očistení od sezónnych vplyvov v novembri 2022 zvýšil na 47,8 z októbrovéh­o 23-mesačného minima 47,3 bodu.

Tento výsledok sa zhoduje s predbežným odhadom, ale hodnota indexu nižšia ako 50 bodov znamená pokles aktivity v danom odvetví. Pokles súkromného sektora piaty mesiac za sebou zvyšuje pravdepodo­bnosť, že eurozóna skĺzne do recesie, upozornil Chris Williamson, hlavný ekonóm v S&P Global Market Intelligen­ce. No vzhľadom na mierne tempo poklesu aktivity v eurozóne, ktoré sa v novembri ešte spomalilo, Williamson odhaduje, že sa hrubý domáci produkt regiónu zníži len o 0,2 percenta.

Ekonómovia v prieskume agentúry Reuters pritom minulý mesiac predpoveda­li, že ekonomika eurozóny v tomto štvrťroku klesne o 0,4 percenta. Prieskum odhalil, že dopyt sa v novembri opäť znížil a vyhliadky na bezprostre­dný obrat k lepšiemu sú mizivé. Firmy preto obmedzili nábor, v dôsledku čoho čiastkový index zamestnano­sti klesol na 51,8 z 52,5 bodu v októbri. Nezamestna­nosť v regióne sa pritom v októbri znížila na 6,5 percenta.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia