Hospodarske noviny

Takto doma ušetríte na energiách

- Zuzana.dzvonikova@mafraslova­kia.sk

Perte bielizeň na čo najnižšej teplote, ak to situácia dovoľuje. Ak žehlíte vlhké oblečenie, viete ušetriť až 30 až 50 percent energií.

Zuzana Dzvoníková

Jediné spotrebiče v domácnosti, ktoré idú 24 hodín denne, sedem dní v týždni, sú chladnička s mrazničkou. Ponúkajú teda veľké množstvo príležitos­tí, ako ušetriť. Chladnička by rozhodne nemala stáť v blízkosti rúry, sporáka alebo radiátora. Čím vyššia je totiž teplota okolia, tým viac energie spotrebuje na to, aby sa vnútri udržala požadovaná teplota. Dôležité je tiež ich odmrazovan­ie.

Šetrenie elektriny

„Ak nemáte chladničku a mrazničku s automatick­ým odmrazovan­ím, pravidelne odstraňujm­e námrazu z výparníka. Námraza ho tepelne izoluje a znižuje chladiaci výkon. Aby sa dosiahla požadovaná nízka teplota, musí kompresor pracovať dlhšie, takže spotrebuje viac elektriny. Aby ste obmedzili tvorbu námrazy, je dobré vkladať vlhké potraviny do chladničky i mrazničky v uzavretých obaloch alebo nádobách,“uvádza na svojom webe Slovenská inovačná a energetick­á agentúra. A čo také otváranie? Kým tak urobíte, treba si premyslieť, čo z nej potrebujet­e. Každé otvorenie znamená, že chladný vzduch čiastočne unikne a dnu sa dostane teplý vzduch z miestnosti, ktorý sa musí ochladiť. Čím častejšie otvárate dvere, tým je vaša spotreba elektriny vyššia.

Ak by ste si napríklad kúpili chladničku s mrazničkou v energetick­ej kategórii F, spotrebič by mal spotrebu 169 kilowattho­dín ročne, a teda by ste za spotrebu zaplatili 34 eur. Slovenská inovačná a energetick­á agentúra vypracoval­a niekoľko bodov, ktoré pomôžu domácnosti­am ušetriť nejedno euro v rozpočte.

Energetick­y úsporné spotrebiče

Pri výbere úspornejší­ch spotrebičo­v pomôžu energetick­é štítky. Musia byť nimi označené napríklad práčky, chladničky, mrazničky a umývačky riadu. Pri ich kúpe treba zvoliť správny typ, ktorý svojím objemom vyhovuje potrebám domácnosti. Ak si pre dvojčlennú domácnosť kúpite príliš veľké a kapacitne nevyužité spotrebiče, zbytočne plytváte energiou. Ak je to možné, vyhnite sa praniu pri čiastočnom naplnení práčky. Práčka sa považuje za plnú vtedy, keď v jej bubne zostane voľný priestor, ktorý pohodlne zaplní päsť bez toho, aby ste museli bielizeň stlačiť. Ak bielizeň vyvárate, spotrebuje­te až o 50 percent viac elektriny, ako keď periete pri teplote 30 až 40 stupňov Celzia, ktorá plne postačuje na pranie väčšiny nášho oblečenia. Rovnako neúsporné je aj predpieran­ie. O tom, koľko elektriny minie vaša práčka pri praní, rozhoduje potrebný ohrev vody v hlavnej fáze pracieho cyklu, ktorý ste zvolili.

Pracie či umývacie programy

Eko programy, ktorými už bežne disponujú moderné práčky aj umývačky riadu, sú síce časovo trošku náročnejši­e, ale ušetria nám množstvo energie a vody s rovnakými výsledkami prania či umývania riadu. Úplne vyschnutá bielizeň sa ťažšie žehlí. Žehlite ju vtedy, keď je ešte mierne vlhká. Tak viete ušetriť 30 až 50 percent energie, nemusíte totiž používať paru. Dôležité tiež je nenechávať žehličku zbytočne zapnutú a termostat správne nastaviť na teplotu, akú naozaj potrebujet­e. Vápenaté usadeniny z tvrdej vody môžu spôsobovať zvýšenú spotrebu elektriny. Najviac to vidíte pri rýchlovarn­ej kanvici, ale pravidelné odvápnenie pomôže aj umývačke riadu či práčke. Vďaka nemu budú mať spotrebiče dlhšiu životnosť.

Práca z domu

Veľkým zásahom do rozpočtu je spotreba elektricke­j energie. Ak pracujete na notebooku, jeho spotreba je podľa Slovenskej inovačnej a energetick­ej agentúry výrazne nižšia ako pri stolovom počítači. Priemerná spotreba energie notebooku je približne 60 kilowattov. Ak ho máte zapnutý približne 10 hodín denne a cena za kilowattho­dinu sa pohybuje približne na úrovni 0,193 eura, jeho ročná spotreba vychádza približne na 40 eur. Ak používate na prácu klasický stolový počítač a jeho priemerná spotreba je 100 kilowattov, tak zaplatíte ročne 70 eur. Koľko miniete používaním Wifi? Podľa odborníkov za hodinu od 2,3 až do 16 kilowattov. Ak priemerne za hodinu spotrebuje­me šesť wattov, tak za jeden deň zaplatíme 0,0259 eura. Mesačne to vyjde na 0,778 a ročne zaplatíme za Wifi 9,33 eura. Mnoho ľudí si v práci dopraje aj kávu a mnoho z nich zdarma. Ak robíte z domu, tak používate kávovar, rýchlovarn­ú kanvicu či zohrejete si vodu na sporáku. Tá posledná možnosť je podľa riaditeľa Ústavu elektroene­rgetiky a aplikovane­j elektrotec­hniky Františka Janíčka drahšia možnosť, ako si pripraviť nápoj v prvých dvoch zariadenia­ch. Ako hovorí, treba myslieť na to, aby sa v kanvici ohrievalo iba to množstvo vody, ktoré je potrebné. Aby v nej neboli dva litre vody, keď potrebujem­e iba dva až tri decilitre na uvarenie čaju. Ak sa kanvica používa každý deň, tak spotreba môže narásť ročne aj o 30 či 40 kilowattho­dín.

Zohriať si vodu na sporáku je drahšie, ako keď

použijtete rýchlovarn­ú

kanvicu.

František Janíček, Ústav elektroene­rgetiky a aplikovane­j elektrotec­hniky

 ?? ?? Ak si pre dvojčlennú domácnosť kúpite príliš veľké a kapacitne nevyužité spotrebiče, zbytočne plytváte energiou.
FOTO: DREAMSTIME
Ak si pre dvojčlennú domácnosť kúpite príliš veľké a kapacitne nevyužité spotrebiče, zbytočne plytváte energiou. FOTO: DREAMSTIME
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia