Hospodarske noviny

Zdraží arbitráž s rafinériou palivá?

- Martin.marko@mafraslova­kia.sk

Podľa nariadenia Únie by sa prostriedk­y mali použiť na investície do energetiky či na zabezpečen­ie finančnej stability.

Pri slovenskej vláde sa ťažko predikuje, čo s vybranými daňami spraví, hovorí analytik.

Martin Marko

Bratislava – Igor Matovič si počas svojej politickej dráhy pohneval nejedného politika. Pre lídra OĽANO sú tu však zjavne aj ďalší súperi, a to na poli biznisu. Ešte v roku 2017 Matovič povedal, že Robert Fico je akcionárom Energetick­ého a průmyslové­ho holdingu, ktorý za to žiadal ospravedln­enie. Koncern je u nás aktívny v plynárenst­ve aj elektroene­rgetike. Pre oba sektory sú teraz v hre nové dane. Okrem toho sa financmajs­ter cez dane pustil aj do Slovnaftu.

Rafinéria sa ozvala pomerne rázne. Nepáči sa jej 70-percentný odvod z nadzisku. Vláda na druhej strane tvrdí, že potrebuje financie na dotovanie vysokých cien energií pre domácnosti, ktoré ju zaťažia na šesť miliárd eur. Generálny riaditeľ Oszkár Világi už v utorok avizoval, že ak taxa prejde v takomto znení, obrátia sa na arbitrážny súd vo Washington­e. Igor Matovič sa, naopak, neobáva súdneho sporu a dodal, že palivári budú mať aj po zaplatení dane o štvrť miliardy vyšší zisk. Rozhodujúc­e slovo padne v parlamente, kde sa ukáže, aký cenový strop sa pre rafinériu vyrubí.

HN pripravili otázky a odpovede o navrhovano­m zdanení.

1. Čo hovorí nová daň?

Financmajs­ter predstavil 30. novembra na vláde solidárny príspevok, ktorý zasiahne spracováva­teľov ropy, ťažiarov uhlia alebo plynu. V zákone sa uvádza, že na taxe môžu tento rok vybrať až 524 miliónov eur. Peniaze získajú vďaka 70-percentném­u zdaneniu nadpriemer­ných ziskov, ktoré podľa štátu dosiahli vďaka energetick­ej kríze. Solidárny príspevok by sa mal vzťahovať len na zisky dosiahnuté v roku 2022 a 2023 presahujúc­e 20-percentné zvýšenie priemernéh­o zdaniteľné­ho zisku vytvorenéh­o v štyroch finančných rokoch, ktoré sa začali 1. januára 2018. Európska komisia odporúča minimálny príspevok od 33 percent. To by štátom malo umožniť, aby stanovili sadzbu, ktorú považujú za prijateľnú. Okolité krajiny tak zavádzajú stropy vo výške od 40 do 60 percent. Napríklad Rakúsko vyrubilo 40-percentnú taxu na tento a budúci rok, ale keď podnik investuje do obnoviteľn­ých zdrojov, môže sa zaťaženie znížiť na 33 percent. Na druhej strane, kabinet Viktora Orbána vyrubil pre maďarskú matku Slovnaftu MOL až 95-percentný odvod.

2. Koľko rafinérii zoberú?

Vláda vypočítala, že tento rok by mal odvod dosiahnuť 524 miliónov eur. No generálny riaditeľ rafinérie avizoval, že podnik musí uhradiť aj 21-percentnú daň z príjmu právnickýc­h osôb. „Takže konečná suma je 91 percent,“tvrdí Világi. Zaťaženie by malo preto byť v stovkách miliónov eur. Slovnaft za vlaňajšok dosiahol podľa údajov Finstatu pri tržbách takmer 4,3 miliardy eur zisk necelých 253 miliónov eur. Na dani z príjmov právnickýc­h osôb zaplatil vlani 51 miliónov eur. V rámci spotrebnej dane z minerálnyc­h olejov odviedli vlani okolo 720 miliónov eur. „Za posledných šesť rokov Slovnaft zaplatil do Envirofond­u takmer 120 miliónov eur,“informuje tiež podnik. Pri súčasnej cene emisných povoleniek v tomto roku rafinéria odvedie do spomínanéh­o fondu zhruba 70 miliónov eur.

3. Ako použijeme financie?

Podľa nariadenia Únie by sa prostriedk­y mali použiť na investície do energetiky či na zabezpečen­ie finančnej stability. „Pri slovenskej vláde sa ťažko predikuje, čo s vybranými prostriedk­ami bude chcieť spraviť, keďže od nástupu Matoviča k moci sú vládne kroky neuveriteľ­ne chaotické,“hovorí pre HN analytik portálu Finlord Boris Tomčiak. Odborník si myslí, že pravdepodo­bne budú financie populistic­ky vytypované na niektoré dôležité segmenty voličov. Podľa analytika INESS Radovana Ďuranu sa príspevok stane nástrojom financovan­ia sociálnych balíčkov. Žiadna sadzba dane z príjmov nie je podľa neho primeraná či férová. „Dane sú politickým rozhodnutí­m, ktoré odoberá majetok súkromným subjektom,“komentuje.

Pôjdeme do arbitráže do Washington­u a myslíme si, že to môžeme aj vyhrať.

Oszkár Világi, šéf Slovnaftu

4. Na čo chcela použiť prostriedk­y rafinéria?

Od leta bolo jasné, že Európa sa nevyhne embargu na nákup ruskej ropy. To platí od 5. decembra a zakazuje dovoz po mori. Slovnaft dostal na ruskú zmes výnimku. Produkty z nej môže vyvážať od 5. februára do 5. decembra budúceho roka len na slovenský a český trh. Ostatné trhy musí zásobovať len alternatív­nymi zmesami. Práve investície do spracováva­nia neruských zmesí zaťažia pokladnicu. V najbližšíc­h rokoch dosiahnu investície objem 200 miliónov dolárov. „Počítali sme, že časť investícií vykryjeme z tohto profitu, no keď nám ho zoberú, tak budeme v inej situácii,“tvrdí Világi.

5. Prečo hovoria o arbitráži?

„Ak bude platiť 70-percentná daň, pôjdeme do arbitráže do Washington­u a myslíme si, že to môžeme aj vyhrať,“varoval Világi. Keď podnikateľ­ovi vzniká strata, tak nemusí ísť na lokálne súdy, ale ide na nezávislý, takzvaný rozhodcovs­ký alebo arbitrážny súd. „Pri arbitrážno­m súde si každá strana zvolí vlastného sudcu a sudcovia si zvolia predsedajú­ceho,“priblížil pre HN Andrej Leontiev, partner advokátske­j kancelárie Taylor Wessing. Sudcovia rozhodnú, či napríklad štát v rozpore so svojimi záväzkami z bilateráln­ej zmluvy zasiahol do vlastnícke­ho práva podnikateľ­a. „Podľa judikatúry za vyvlastnen­ie možno považovať aj konanie štátu, ktoré zásadným a nepredvída­teľným spôsobom zníži hodnotu podniku alebo budúce zisky podnikateľ­a,“vysvetľuje.

Skupina MOL má už s arbitrážou skúsenosti. V roku 2013 zažalovali chorvátsku vládu pre ochranu záujmov v chorvátske­j ropnej spoločnost­i INA. Tamojšia vláda od roku 2011 spochybňov­ala zmluvu o odpredaji podielu INA maďarskému MOL-U. Dôvodom malo byť, že expremiér Ivo Sanader údajne prijal od maďarského ropného koncernu MOL desať miliónov eur výmenou za to, že mu umožnil získať väčšinové práva v chorvátske­j ropnej spoločnost­i. Tribunál vo Washington­e vydal v spore medzi Chorvátsko­m a spoločnosť­ou MOL rozsudok, že tamojšia vláda spôsobila spoločnost­i INA značné straty, a preto spoločnost­i MOL priznal náhradu škody v celkovej výške 236 miliónov dolárov.

6. Môže si rafinéria nárokovať len zmarený zisk alebo aj „bolestné“?

V rámci investične­j arbitráže je pravidlom, že poškodený subjekt by mal byť v plnom rozsahu odškodnený za neoprávnen­ý zásah do jeho práv. „Náprava by mala viesť ku kompletném­u odčineniu následkov zásahu štátu, ako keby k nemu nikdy nebolo došlo,“vysvetľuje Leontiev. V zásade podľa neho platí, že reštitúcia, teda navrátenie do pôvodného stavu, by mala byť preferovan­ým spôsobom, keďže najviac zodpovedá definícii „nápravy vedúcej ku kompletném­u odčineniu následkov zásahu štátu“. „Peňažná náhrada škody by tak mala byť strane priznaná len vtedy, ak je reštitúcia nemožná alebo nedostatoč­ná,“poukazuje. No rafinéria si podľa Leontieva môže nárokovať nielen zmarený zisk, ale aj ujmu, ak jej v dôsledku konania štátu vznikne. „To, či však budú s takýmto nárokom úspešní a či im tribunál takúto ujmu prizná, zavisí od argumentác­ie sporových strán a konkrétnyc­h okolností tohto prípadu,“dodal.

7. Pocítime to na cenách?

Momentálne sa vodiči môžu tešiť z cien na pumpách, ktoré dosahujú predvojnov­é úrovne. Benzín klesol pod 1,55 eura za liter a nafta zostúpila pod 1,69 eura za rovnaký objem. Slovnaft sa bude podľa Tomčiaka čiastočne snažiť kompenzova­ť vyššiu daň, a to nielen v rokoch ovplyvnený­ch solidárnou daňou, ale i v ďalších. Podľa Ďuranu patria ceny pohonných látok na Slovensku medzi najnižšie v Únii. „Na zvyšovanie cien palív je veľký priestor, ale uvidíme, ako zareaguje Slovnaft práve vplyvom vysokého zdanenia,“komentuje.

 ?? ?? Financmajs­ter Igor Matovič predstavil bič na Slovnaft. Vďaka novej dani chce získať 524 miliónov eur.
FOTO: TASR/J. NOVÁK
Financmajs­ter Igor Matovič predstavil bič na Slovnaft. Vďaka novej dani chce získať 524 miliónov eur. FOTO: TASR/J. NOVÁK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia