Hospodarske noviny

Kauza Gorila: advokát hovorí o šikanovaní

- Jana.simickova@mafraslova­kia.sk

Právny zástupca bývalého spolumajit­eľa skupiny Penta kritizuje orgány činné v trestnom konaní za postup pri nahliadaní do spisu.

Jana Šimíčková

Bratislava – Právny zástupca nedávno opäť obvineného bývalého spolumajit­eľa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka kritizuje postup vyšetrovat­eľky kauzy Gorila. Tvrdí, že obhajobu šikanuje. Konkrétne pri nazeraní do spisu, čo je jeden zo základných práv trestne stíhanej osoby a jej advokátov. Práve naštudovan­ie uvedeného dokumentu umožňuje obvinenému riadne sa brániť.

Haščákov právny zástupca Martin Škubla však hovorí, že trestné stíhanie v takzvanej veci Gorila ukazuje svoju odvrátenú tvár. A tou je podľa jeho slov, aspoň zatiaľ, procesná šikana.

Poslala ich domov

Údajne k nej došlo počas nedávno plánovanéh­o oboznamova­nia sa so spisom, ktorý môže byť vzhľadom na charakter prípadu značne rozsiahly. „Práve preto boli k uvedenej činnosti pripravení zamestnanc­i advokátske­j kancelárie s technickým vybavením na kopírovani­e listinných aj elektronic­kých dokumentov a advokáti. Vyšetrovat­eľka však zamestnanc­ov advokátske­j kancelárie poslala domov,“opisuje Martin Škubla.

Svoje rozhodnuti­e mala dôvodiť znením príslušnej právnej normy, na základe ktorej môže do spisu v prípade obzvlášť závažného zločinu nazerať len advokát. Keďže Jaroslav Haščák je najnovšie stíhaný práve za obzvlášť závažný zločin legalizáci­e príjmov z trestnej činnosti, vyšetrovat­eľka má podľa Škublu zdanlivo pravdu. „Názor pani vyšetrovat­eľky sa však už javí v inom svetle, ak si uvedomíme, že procesný úkon pri obhajobe je výkon advokátsky­ch, nie kopírovací­ch služieb. Advokát prítomný na tomto úkone spis študuje a rozhoduje, čo v záujme klienta chce dať skopírovať, z čoho si len zhotoví poznámky, a zároveň sa podieľa na spísaní zápisnice, kde uvádza svoje pripomienk­y a námietky k úkonu. Ak si so sebou privedie asistenta, aby mu pri kopírovaní spisu, osobitne takého rozsiahleh­o, ako je spis Gorila, pomohol, je otázkou základnej slušnosti, aby mu polícia vyšla v ústrety a účasť asistentov umožnila,“myslí si.

Základná slušnosť

Za nepochopit­eľnú pritom označil už skutočnosť, že v takejto veci nebola obhajobe v prvom rade ponúknutá možnosť vyhotoviť si elektronic­kú kópiu spisu. A keby vraj orgány činné v trestnom konaní takouto nedisponov­ali, je podľa neho vecou základnej slušnosti umožniť obhajobe si listinnú podobu spisu kopírovať na úrovni 21. storočia, teda s vlastným vyškoleným personálom a vlastnými kopírovací­mi zariadenia­mi. Počas nazerania do spisu v prípade aktuálneho obvinenia Jaroslava Haščáka museli dokumenty údajne kopírovať samotní advokáti. Aj túto činnosť mali sprevádzať obštrukcie zo strany vyšetrovat­eľky vo forme nie celkom bežného zapisovani­a každej skopírovan­ej listiny do zápisnice. Uvedený incident označil Škubla za tragikomic­ký, a to vo svetle skutočnost­i, že iný orgán prípravnéh­o konania obhajcom Jaroslava Haščáka účasť zamestnanc­ov advokátske­j kancelárie na kopírovaní vyšetrovac­ieho spisu v minulosti umožnil. Rovnako im umožnil kopírovať si celé zväzky bez jednotlivé­ho spisovania kopírovaný­ch listín. „A to aj napriek tomu, že išlo o stíhanie pre obzvlášť závažný zločin. V opačnom prípade by sme pred dvoma rokmi kopírovali možno 50-násobne menší spis ako v Gorile tri dni,“priblížil Škubla, ktorý vyslovil predpoklad, že kopírovať Gorilu im bude aktuálnym tempom trvať možno aj štyri mesiace.

Bez reakcie

Vyšetrovat­eľka kauzy Gorila na otázky HN nereagoval­a. Do uzávierky neodpoveda­li ani jej nadriadení. HN ich požiadali o vyjadrenie, či udelili vyšetrovat­eľke v priebehu uplynulých dvoch rokov nejakú finančnú odmenu. Podľa niektorých informácií vraj totiž len nedávno dostala mimo bežného platu aj niekoľko tisíc eur navyše. To napriek tomu, že pred pár mesiacmi sa štát prostrední­ctvom ministerst­va spravodliv­osti oficiálne ospravedlň­oval Jaroslavov­i Haščákovi za jeho obvinenie a väzobné stíhanie spred dvoch rokov. V opačnom prípade hrozilo, že mu Slovensko bude musieť vyplatiť odškodné vo výške niekoľkých miliónov eur.

Ospravedln­enie komentoval finančník slovami, že ho prijíma. „Bol by som rád, ak by sa z môjho prípadu štátne orgány poučili a v budúcnosti sa vyvarovali stíhania kohokoľvek bez toho, aby na to existoval reálny zákonný dôvod. Trestné stíhanie a väzba sú najzávažne­jšími zásahmi štátu do života človeka, ktorých dôsledky sú do veľkej miery nenapravit­eľné. Ak je ktokoľvek nútený tieto zásahy znášať nedôvodne, je to v demokratic­kej spoločnost­i neakceptov­ateľné,“uviedol Haščák v septembri tohto roka, aby si o vyše dva mesiace neskôr prebral ďalšie obvinenie. Podpísaná je pod ním rovnaká vyšetrovat­eľka NAKA. Okrem zločinu legalizáci­e príjmov z trestnej činnosti ho tentoraz v kauze Gorila viní tiež zo zosnovania a založenia zločinecke­j skupiny. Jej súčasťou mal byť aj exminister hospodárst­va Jirko Malchárek či exšéfka Fondu národného majetku Anna Bubeníková.

 ?? ?? Jaroslav Haščák je najnovšie stíhaný za obzvlášť závažný zločin legalizáci­e príjmov z trestnej činnosti.
FOTO: TASR/J. KOTIAN
Jaroslav Haščák je najnovšie stíhaný za obzvlášť závažný zločin legalizáci­e príjmov z trestnej činnosti. FOTO: TASR/J. KOTIAN

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia