Hospodarske noviny

Obranné spôsobilos­ti Európy majú nedostatky

-

Brusel – Európske krajiny by mali robiť viac v oblasti európskej obrany a bezpečnost­i vrátane zvýšenia investícií na obranu. Uviedol to v nedeľu predstavit­eľ EÚ pre zahraničnú politiku Josep Borrell. Vojnu na Ukrajine Borrell v spojitosti s vojenskými spôsobilos­ťami vo vyhlásení označil za „budíček“pre všetkých a dodal, že zatiaľ čo európske krajiny dodávajú zbrane Ukrajine, ich vojenské zásoby sa míňajú. „Pri návrate konvenčnej vojny do srdca Európy zisťujeme, že nám chýbajú kľúčové obranné spôsobilos­ti na to, aby sme boli schopní chrániť sa pred hrozbami vyššej úrovne na samotnom európskom kontinente,“uviedol Borrell.

Pripomenul minulotýžd­ňovú správu Európskej obrannej agentúry (EDA), podľa ktorej Európania zvyšujú výdavky a zlepšujú spôsobilos­ti v oblasti obrany. „Musíme spoločne investovať viac s cieľom pripraviť európske armády na to, aby mohli čeliť nebezpečne­jšiemu svetu,“uviedol Borrell. Dodal, že spoločná práca na európskej bezpečnost­i a obrane začína prinášať výsledky. Spoločné výdavky na obranu členských krajín EÚ v roku 2021 dosiahli 214 miliárd eur, čo je šesťpercen­tný nárast oproti roku 2020, uviedol Borrell s odvolaním sa na údaje EDA. Stále je to však podľa jeho slov „ďaleko“za cieľom NATO (dve percentá štátneho rozpočtu) a pripomenul rozdiely vo výdavkoch medzi jednotlivý­mi krajinami.

Okrem finančných výdavkov zdôraznil aj potrebu väčšej spolupráce medzi krajinami. Vojna na Ukrajine a podpora Kyjeva podľa neho „odkrýva nedostatok našich zásob a krehkosť našich dodávateľs­kých reťazcov“.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia