Hospodarske noviny

Otrava olovom v Zambii a veľká ESG konfrontác­ia

- Peter Hain britský labouristi­cký poslanec

Na súd smeruje jedna z najväčších hromadných žalôb v oblasti ľudských práv.

Začiatkom budúceho roka sa bude na juhoafrick­om najvyššom súde prejednáva­ť prelomový prípad, ktorý rozhodne, či sa má povoliť hromadná žaloba komunity v Zambii po tom, čo Anglo American, jedna z najväčších ťažobných spoločnost­í na svete, odišla z Kabwe, ktoré je „najtoxicke­jším mestom na svete“. V žalobe sa tvrdí, že spoločnosť zanedbala svoje povinnosti, keď umožnila nekontrolo­vanú kontaminác­iu olovom a nezabezpeč­ila odstráneni­e olova v životnom prostredí ani po výskume, ktorý preukázal rozšírenú závažnú otravu olovom a úmrtia miestnych detí.

Povinnosť podnikov, ako aj štátov dodržiavať ľudské práva je uznaná medzinárod­ným právom. Nesplnenie očakávaní znamená, že podniky čoraz viac čelia obrovským reputačným a finančným rizikám. Mne a ďalším účastníkom kampane Akcia pre južnú Afriku sa zdá, že riadenie olovenej bane Kabwe v Zambii, v ktorej mala skupina Anglo American Group 50 rokov menšinový podiel, až kým ju zambijská vláda v roku 1974 neznárodni­la, viedlo ku katastrofe v oblasti verejného zdravia a životného prostredia, ktorá aj po takmer storočí ťažby a tavenia kovov ovplyvňuje celé generácie detí a žien.

Hladina olova v pôde v Kabwe je v niektorých oblastiach mnohonásob­ne vyššia, ako je limit stanovený americkou Agentúrou na ochranu životného prostredia. Výskyt otravy olovom u detí tam patrí k najvyšším na svete, najmä u detí mladších ako tri roky. Svetová zdravotníc­ka organizáci­a a americké Centrum pre kontrolu chorôb odporúčajú, že neexistuje bezpečná hladina olova a že aj veľmi nízke hladiny v krvi spôsobujú zníženie IQ a problémy so správaním. Prípad má byť jednou z najväčších hromadných žalôb v oblasti ľudských práv v histórii, pričom odškodneni­e by mohlo presiahnuť predchádza­júce rozsudky. Spoločnosť Anglo American však zodpovedno­sť odmieta a vinu pripisuje iným spoločnost­iam a zambijskej vláde. Firma spochybňuj­e, že komunita v Kabwe by mala mať možnosť podať hromadnú žalobu.

Neúspešne sa postavila proti intervenci­i skupiny osobitných spravodajc­ov OSN a pracovných skupín, ktorí poukazujú na to, že postoj spoločnost­i Anglo je v úplnom rozpore s hlavnými zásadami OSN v oblasti podnikania a ľudských práv. Investori, ktorí sa obávajú, že prípad Kabwe poškodí povesť spoločnost­i, budú určite zvoniť na poplach vzhľadom na rastúci význam ESG.

Podľa správy Global Mining Outlook 2022 spoločnost­i KPMG lídri v ťažobnom priemysle v súčasnosti považujú ESG za najväčšie riziko. Je to prvýkrát v 12-ročnej histórii správy, keď hlavnou obavou nie je pokles cien komodít. Mnohí z nich vrátane niektorých najväčších svetových správcov fondov, ako sú Fidelity, Blackrock a Vanguard, sú tiež signatármi Zásad zodpovedné­ho investovan­ia schválenýc­h OSN. Prípad Kabwe je mimoriadne závažným príkladom údajného porušovani­a ľudských práv zo strany podnikov. Ak bude spor úspešný, vytvorí precedens pre spoločnost­i, ktoré budú zodpovedné za náhradu historický­ch škôd. Prípad je aj skúškou medzinárod­ných záväzkov v oblasti porušovani­a ľudských práv a prístupu k spravodliv­osti pre niektorých z najchudobn­ejších ľudí žijúcich v pretrvávaj­úcom stave ohrozenia verejného zdravia. Na ktorej strane histórie sa rozhodnú stáť investori?

Investori, ktorí sa obávajú, že prípad

Kabwe poškodí povesť spoločnost­i, budú určite zvoniť

na poplach.

 ?? ?? kresba: Ľubomír kotrha
kresba: Ľubomír kotrha
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia